Mohlo by vás zaujímať: Slnko a koža

Slnečné žiarenie kožu vysušue. Stratu vlhkosti treba nahradiť dostatočným prísunom tekutín. Zároveň by ste si mali kožu po pobyte na slnku ošetriť hydratačným produktom.

01.05.2013 06:00
slnko, krém, leto, dovolenka, alergia, pláž,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Poškodzuje UV žiarenie vlasy?
V jeho dôsledku vlasy zosvetľujú a sú krehkejšie. Napríklad blond vlasy dostávajú žltý nádych. Je preto vhodné nosiť pokrývku hlavy.

Chránia textílie pred slnkom?
Miera ochrany závisí od materiálu a jeho spracovania (potlač, zafarbenie). Napríklad mokré tričko dosahuje iba faktor 5. Je vhodné nanášať ochranné produkty aj na miesta zakryté oblečením, ak budú tieto dlhodobejšie vystavené slnku. V špecializovaných predajniach nájdete funkčné oblečenie pre športové a voľnočasové aktivity, ktoré poskytuje UV ochranu.

Foto: Daylong
priepustnosť rôznych druhov materiálov

Klikni pre väčší obrázok

Čo sa deje pri potení?
Pri zvýšenej aktivite sa telo tepelne samoreguluje a odovzdáva prebytočné teplo do okolia. Pot sa odparuje a vďaka tomu sa telo ochladzuje. Masti a oleje tomuto procesu zamedzujú. V takomto prípade sa odporúča používať produkty s menším obsahom lipidov a produkty odolné voči vode a poteniu. Potenie ochladzuje telo a pôsobí proti nebezpečnému prehriatiu. Ochrana pred slnkom, ktorú môže dosiahnuť kyselina urokánová obsiahnutá v pote, je ale malá.

Aké pravidlá platia pri pobyte na slnku pre deti?
Deti do 12 mesiacov by sme nemali vôbec vystavovať slnečnému žiareniu. Detská koža je tenšia a nedokáže si vytvoriť ochrannú vrstvu. Počas detstva a puberty koža prijme až 80 % z celkovej dávky UV žiarenia, ktorému je počas života vystavená. V porovnaní s kožou dospelého človeka je oveľa citlivejšia. Dojčatá a malé deti nemajú byť vystavené priamemu slnku a mali by ste ich dostatočne natierať opaľovacími krémami aj pri pobyte v tieni. Deti by mali nosiť pokrývku hlavy a slnečné okuliare; pri malých deťoch sa odporúča aj tričko a šortky. Medzi 11. a 15. hodinou by nemali byť na slnku vôbec a aj v tieni sú vystavené (hoci v polovičnej intenzite) slnečnému žiareniu. Dokonca cez zamračenú oblohu preniká 70 až 80 % žiarenia.

Môže sa počas tehotenstva chodiť na slnko?
Áno, ale s mierou. Tehotné a dojčiace ženy by mali obmedziť pobyt na slnku medzi 11. a 15. h. Nemali by zabúdať na pokrývku hlavy a slnečné okuliare. Vhodné oblečenie dokáže zakryť veľkú časť kože a zníži potrebu používania produktu slnečnej ochrany. Na odevom nechránené časti tela sa odporúča ochranný produkt s faktorom aspoň 30.

Zdroj: Daylong.sk

1 debata chyba