Kryolipolýza - zmrazenie tuku. Ako to funguje?

Je dokázané, že koža na rozdiel od tuku je odolná voči vonkajšiemu pôsobeniu mrazu. A o tom je skrášľovacia metóda kryolipolýza.

10.05.2013 06:22
debata (2)
Po kryolipolýze sa má klient cítiť... Foto: SHUTTERSTOCK
kryolipolyza Po kryolipolýze sa má klient cítiť vyformovanejšie a bude mu voľné oblečenie.

„Po priložení hlavice kryolipolýzy na danú lokalitu dochádza k jej zmrazeniu na 0 až –4 stupňov, podľa toho, koľko si navolíme,“ priblížila túto zoštíhľujúcu metódu dermatologička a majiteľka Inštitútu estetickej medicíny v Pezinku, MUDr. Alena Pallová. Dodala, že v takomto rozsahu dochádza k vonkajšiemu schladeniu pokožky, no k vnútornému zmrazeniu tukov, čím dôjde k ich odbúraniu, resp. rozpusteniu.

Ako ďalej dermatologička opísala, tieto rozpustené tuky sa vstrebávajú z nášho tela pomocou lymfatickej cesty a filtrujú sa cez obličky približne šesť týždňov. Znamená to, že efekt vidí klient až po šiestich týždňoch. Dermatologička odporúča tri takéto ošetrenia, pretože pri jednom možno tukovú vrstvu zredukovať o pol centimetra či centimeter. Medzi jednotlivými prisatiami však musí byť odstup šesť týždňov. Dokopy by teda záujemca mal stratiť približne tri centimetre. Najväčší záujem je prirodzene o obvod pása.

Neznamená to však, že človek bude o tri kilá ľahší, vyvracia mylnú predstavu dermatologička. Len sa bude cítiť vyformovanejší a bude mu voľné oblečenie. Na to, aby „zmizli“ kilogramy, musel by dermatológ robiť niečo aj so svalovou štruktúrou. „Dermatológ vie dať dole len centimeter z tukovej vrstvy. Nie na obvod pása, ale na hrúbku tuku, pretože tuková vrstva nie je okolo celého pása,“ vysvetlila Pallová. Troma prisatiami však nikto tri kilogramy nestratí, zdôraznila.

Na to, aby mohol človek absolvovať kryolipolýzu, nesmie mať alergiu na chlad, žena nesmie byť tehotná ani dojčiť, nesmie byť zápal v lokalite, ktorá sa bude prisávať a nemôže sa dlhodobo liečiť na obličky či pečeň. Z dlhodobého hľadiska radí dermatologička pacientom upraviť stravu. „V prvom rade treba vylúčiť múčne jedlá a biele pečivo a nekonzumovať vo večerných hodinách. Kto dodržiava tieto základné pravidlá dlhodobo, veľmi si polepší a aj týmto spôsobom dokáže zredukovať hmotnosť,“ povedala MUDr. Pallová a dodala, že je to súčinný faktor ku kryolipolýze, pretože prestane konzumovať v nadmernom množstve uhľohydráty, vďaka čomu sa mu bude usádzať menej tukov, takže sa rýchlejšie odbúrajú. „Čím viac pribúdajú tuky na vrstvách, tým sú väzby medzi nimi pevnejšie. Ale keď sa dlhšie neusádzajú, telo začne odbúravať svoje vlastné,“ objasnila Pallová. Tie kryolipolýza rozpustí, a k vstrebaniu tukov dôjde vďaka podpornej diéte rýchlejšie.

Po absolvovaní kryolipolýzy treba piť veľa tekutín, Pallová odporúča až 3–4 litre za deň, pretože počas tukovej filtrácie dochádza k zaťaženiu obličiek, ktoré je dobré prečistiť vodou. Fyzická aktivita tiež nie je na škodu, tá vždy pomôže. Inak môže klient pred a po kryolipolýze robiť všetko. Ísť do sauny, do fitka, aj na slnko. Jediná nepríjemnosť, ktorá môže po zákroku vzniknúť, je modrina, keďže hlavica funguje nasávacím systémom, resp. podtlakom. Modrina je však samozrejme dočasná záležitosť, trvá asi týždeň.

Dermatologička Alena Pallová je typ lekárky, ktorá si rada vyskúša svoje laserové stroje a nové metódy aj na sebe. Avšak len tie, čo prislúchajú jej veku, upozornila. Z odborného hľadiska ju zaujíma, „čo to robí, ako to bolí, do akej hĺbky to ide a aká je miera poškodenia či spálenia“. Z injekčných techník na sebe využíva len výplňové materiály typu kyselina hyalurónová alebo botulotoxín. Medzoterapiu alebo Drakulovu metódu ešte neskúsila, pretože sama by to nezvládla. Veľmi rada však má kyslíkové ošetrenie na spevnenie pokožky. Z metód, pri ktorých išla za svoju hranicu bolesti, bol napríklad neinvazívny lifting pomocou ultrazvuku, tzv. ulthera.

2 debata chyba