Čo sa v našom tele zmení, keď budeme mesiac abstinovať

Keď to s alkoholom preženieme, zvykneme sa dušovať, že už nikdy, nikdy po ňom nesiahneme. Čo sa v tele deje, ak toto predsavzatie dodržíme?

05.06.2017 06:00
alkohol, opica, opitosť Foto:
... a potom sa zobudiť s opicou... Nezávideniahodné.
debata (3)

Všetci radi čítame štúdie, ktoré poukazujú na pozitívne účinky, ktoré má napríklad pohár vína. Všetci však zároveň vieme, že existujú aj extrémne negatívne účinky alkoholu… Napríklad priberanie na váhe (ide predovšetkým o nebezpečný brušný tuk), poruchy spánku, bledá koža. A v tomto zozname by sme mohli pokračovať. V prípade alkoholu platí heslo „všetko s mierou“ skutočne do bodky.

Radšej spíšme zoznam toho, čo prináša dočasná abstinencia, teda prestávka od alkoholu a ako ovplyvňuje naše zdravie a kondíciu. Obvod pásu („sídlo“ viscerálneho tuku, ktorý je považovaný za rizikový faktor pre vznik srdcových chorôb), sa zmenší. Póry sa o čosi zlepšia, takisto aj krvný obeh na koži. Keď sa na mesiac zrieknete alkoholu:

Prvý týždeň: Abstinenčné príznaky

Ak ste pili alkohol pravidelne, vaše chúťky na seba nenechajú dlho čakať. Pretože alkohol zvyšuje uvoľňovanie dopamínu v mozgu (spôsobuje eufóriu a pocity šťastia). Ak sa táto „odmena“ vytratí, telo ju chce automaticky nahradiť prostredníctvom cukrov alebo sacharidov. Chuť na nezdravé možno znížiť aj konzumáciou orieškov, avokáda alebo fermentovaných potravín ako je kimchi, kyslá kapusta či kefír. Keďže alkohol často znižuje stres, treba si vytvoriť iný zvyk, ktorý túto stratu nahradí. Vhodný je šport, stretnutie s priateľmi alebo prechádzka.

Úbytok hmotnosti a lepší spánok

Od chvíle, kedy si začnete odopierať alkohol, budeme lepšie spávať. Pretože alkohol síce zaručí, že zaspíme rýchlejšie, skracuje však fázu REM, ktorú tak zúfalo potrebujeme pre skutočné zotavenie. Asi po dvoch týždňoch abstinencie od alkoholu možno badať mierny úbytok na váhe.

Krajšia pleť a žiarivé oči

Nechajte si otestovať hladinu cholesterolu a glukózy v krvi, ako aj pečeňové testy a sledujte, čo sa vám po abstinencii v tele zmenilo. Okrem toho si môžete všimnúť, že vaše oči sú jasnejšie a žiaria, pleť je čistejšia a pôsobí jasnejšie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #cholesterol #Dopamín #poruchy spánku #abstinencia