Päť vecí, ktoré by ste mali jesť pre pekné vlasy

Strava má vplyv aj na stav našich vlasov. Toto je päť potravín, ktoré sa oplatí pravidelne jesť, aby sa krásne leskli.

21.06.2017 06:00
vajce, vajíčko Foto:
Vajíčko na mäkko sa oplatí konzumovať pravidelne na raňajky.
debata

Pre svoje vlasy ste už spravili všetko. Používate ten najlepší fén, šampón bez silikónov, vyhýbate sa žehličke… A výsledok? Nič pozitívne vám to neprinieslo, vlasy sú stále nevýrazné, bez života a bez lesku. Nezúfajte a dajte im ešte šancu. Tentokrát stavte na stravu. Krásne vlasy totiž potrebujú vitamíny a minerálne látky ako soľ.

V tuku rozpustný vitamín A je zodpovedný za to, že sú silné a pružné, lebo tento vitamín stimuluje rast vlasov. Ich krásu podporujú aj vitamíny skupiny B – a síce každý vitamín tejto skupiny svojím vlastným spôsobom. Celkovo však béčko stimuluje aktivitu mazových žliaz a základných metabolických procesov vo vlasových korienkoch. Pre zdravý rast vlasov je nevyhnutné železo. Tento stopový prvok zabezpečuje transport kyslíka v krvi, je dôležitý pri zásobovaní buniek a produkcii rôznych proteínov. Meď uľahčuje vstrebávanie železa zo stravy a podieľa sa na tvorbe kože, kostí a vlasov.

Čo by ste mali jesť

Sacharidy
Kto by ich nemal rád? Faktom navyše je, že naše vlasy sú z nich doslova nadšené. Hnedá ryža a celozrnné cestoviny sú plné vitamínu B, čím posilňujú vlasy zvnútra.

Proteíny
Vajíčka sú proteínovou bombou a telu dodávajú dôležité živiny pre rast vlasov, navyše zabraňujú ich lámaniu. Takže vajíčko namäkko na raňajky je tou najchutnejšou metódou, ako sa starať o svoje vlasy.

Avokádo
Obsahuje slávne omega-3-kyseliny, čo je však pre vlasy dôležitejšie, aj vitamín E.

Vápnik
Mlieko je dôležitým zdrojom vápnika, čo je opäť zárukou pre zdravý rast vlasov. Mimochodom, je jedno, či preferujete nízkotučné alebo plnotučné.

Zinok
Mastné ryby ako je losos, makrela či sleď sú bohaté na zinok, čo pôsobí proti vypadávaniu vlasov. Aj vlašské orechy, kešu alebo mandle majú vysoký obsah zinka. Výhoda rýb: Obsahujú aj omega-3-mastné kyseliny, ktoré tiež hydratujú vlasovú pokožku a vyčarujú lesk vo vlasoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #sacharidy #vajíčko #zinok #proteín #avokádo #lesk