Zmenšovanie poprsia: Dajú sa urobiť z éčok béčka?

Mať nadrozmerný dekolt je pre majiteľku príliš veľkého poprsia doslova zdravotným utrpením. Často má ortopedické či neurologické problémy, trpí krčná i hrudná chrbtica, patologické zmeny môžu vznikať dokonca aj na ramenných kĺboch. Ramienka podprsenky sa totiž zarývajú nielen do mäkkých tkanív, ale aj do skeletu.

22.02.2018 09:00
prsia, prsník, veľké prsia, podprsenka Foto:
Priveľké prsia obmedzujú už aj mladé dievčatá, ktoré majú problém kúpiť si vhodnú podprsenku, plavky, trpia zapareninami v podprsnej ryhe, nemôžu športovať, spať na bruchu a podobne.
debata (2)

A problémom nie je len samotná váha prsníkov, ale aj to, že prsia sa pri chôdzi pohybujú a práve ich rozhojdanosť spôsobuje na chrbtici najzávažnejši­e zmeny.

Zmenšeniu prsníkov sa odborne hovorí redukčná mammaplastika. Nie je to len čisto modelácia poprsia nazývaná aj mastopexia, ktorá sa robí v prípade ovisnutých pŕs. „Pri modelácii poklesnutých prsníkov sa odstraňuje len nadbytok kože. Samotná prsná žľaza sa neodstraňuje, ale len premodeluje do nového a krajšieho tvaru. Pri redukcii, čiže zmenšovaní poprsia, však musíme okrem kožného nadbytku odstrániť aj istú časť prsného tkaniva. Musíme teda zmenšiť objem prsníka,“ vysvetľuje MUDr. Imrich Kováč, plastický chirurg z renomovanej kliniky plastickej chirurgie a laserovej medicíny Avelane Clinic v Nitre, ktorý je zároveň aj súdnym znalcom v oblasti plastickej chirurgie.

Odborník vysvetľuje, že takýto zákrok nevyžadujú len zrelšie ženy, ktoré už odrodili a dojčili. Priveľké prsia obmedzujú už aj mladé dievčatá, ktoré majú problém kúpiť si vhodnú podprsenku, plavky, trpia zapareninami v podprsnej ryhe, nemôžu športovať, spať na bruchu a podobne. Na Slovensku je známy prípad, keď košickí chirurgovia zmenšovali poprsie už 15-ročnej dievčine trpiacej tzv. gigantomastiou, patologicky veľkým poprsím. Ich nadmerná veľkosť neúmerná postave so sebou prinášala závažné zdravotné riziko. Z každého bolo potrebné odobrať až štyri kilogramy nadbytočnej hmoty!

Na prsníkoch vznikne „lízanka“

Zmenšovanie prsníkov trvá cca 2,5 až 4 hodiny podľa toho, aké množstvo žľazy sa odoberá. Robí sa v celkovej anestézii, preto je potrebné kompletné interné predoperačné vyšetrenie.

„Pacientkam po štyridsiatke, ktoré už chodia pravidelne na preventívne mamografie, stačí, ak doložia aj rok starý výsledok. Vždy však vyžadujeme aktuálnu sonografiu prsníkov, aby sme vylúčili prípadné nové, prebiehajúce a nezistené ochorenia prsníka. Napríklad zápalový proces alebo novovznikajúci útvar, ktorý by nás počas zákroku mohol limitovať,“ vysvetľuje MUDr. Kováč.

Nezhubné útvary ako cysty nie sú problémom, dokonca ani menšie fibroadenómy, ktoré sú v prsníku roky, vie sa o nich a nemenia sa, nie sú prekážkou takejto zmenšovacej operácie. „Ak sú tieto útvary dostupné v rámci plánovanej operačnej línie pri redukcii prsníkov, vieme ich odstrániť a poslať na histologické vyšetrenie,“ dodáva plastický chirurg. „Takže pacientku zbavíme aj tohto problému pri jednej operácii.“

Ako vyzerá rez po zmenšení prsníkov? Výsledný rez sa vedie okolo dvorca a zvisle nadol. Ľudovo sa mu hovorí aj „lízanka“ a táto technika sa v angličtine volá „single scar“. Hlavne v minulosti sa robili rezy, ktoré vyzerali ako kotva, to znamená, že ďalšia jazva bola ešte aj v podprsnej ryhe.

„Kotvovému rezu sa snažíme vyhnúť. Táto technika sa používa len vo výnimočných prípadoch extrémneho nadbytku tkaniva a kože, ak sú prsia skutočne výrazne nadrozmerné. Moderné postupy znamenajú vertikálnu jazvu od bradavky v smere nadol, aby prsia boli čo najmenej zjazvené,“ vysvetľuje MUDr. Imrich Kováč.

Bolestivosť menšia ako po vkladaní implantátov

Zmenšovanie, čiže redukcia prsníkov je technicky náročnejším zákrokom ako ich zväčšovanie s pomocou implantátov- augmentácii. „Zjednodušene povedané, pri augmentácii prsník obyčajne v podprsnej ryhe narežeme, urobíme v ňom priestor a vložíme implantát. Redukcia je podstatne zložitejší výkon. To, čo však mnohé pacientky nevedia, je fakt, že po zmenšení poprsia býva, v porovnaní s augmentáciou, výrazne menšia bolestivosť. Pacientky si myslia, že čím väčší zásah do prsníka, tým bude bolesť väčšia. Bolestivosť je daná hlavne manipuláciou s prsným svalom, čo sa pri redukcii nedeje. Naopak, implantáty sa dávajú zväčša pod prsný sval. Vtedy musíme sval narezať a natiahnuť, To, čo pacientka po zákroku zväčšenia pociťuje, je vlastne len veľmi silná svalovica. Pri samotných redukciách a modeláciách, keď sa nepoužívajú implantáty, sval nie je dotknutý a pacientka preto ani nepotrebuje silné lieky tlmiace bolesť,“ objasňuje plastický chirurg.

Zákrok sa robí v rámci jednodňovej chirurgie. Z dôvodu celkovej narkózy je správne nechať pacienta aspoň jednu noc na klinike. Na druhý deň po zákroku sa urobí preväz, skontrolujú sa prsia a rany. Ak bola zavedená aj drenáž, táto sa zvyčajne tiež odstraňuje. Pacientka dostane potom kompresívnu, pevnú, akoby športovú podprsenku a odchádza domov. Musí ju nosiť stále počas dňa aj v noci aspoň tri-štyri týždne, neskôr už môže začať nosiť aj bežné kosticové podprsenky. „Počas prvého týždňa po zákroku sú isté obmedzenia v hygiene, lebo nie je vhodné namočiť si prelepené rany. Po týždni sú už rany zhruba zahojené, lepenie sa sníme a je možné sa osprchovať a umyť operované miesta dezinfekčným mydlom,“ hovorí špecialista. Zatiaľ čo pri zväčšení poprsia je manažment zvládnutia bolesti intenzívnejší, po redukciách ženám stačí len ibuprofén, zvyčajne 2-krát denne. Potreba užiť „ružovú tabletku od bolesti“ však obyčajne nepresahuje dva dni. Preventívne sa užívajú aj antibiotiká, aby sa riziko pooperačnej infekcie znížilo na minimum.

Po „zhodení závaží“ možno aj dojčiť

V prípade mladých žien je dôležitá odpoveď na otázku, či po redukcii prsníkov môžu dojčiť. „Je možné urobiť istý typ operácie, pri ktorom sa neprerušia mliekovody ani nervové zásobenie bradavky, teda žena môže bez problémov dojčiť. Približne do roka od operácie by sa mala kompletne vrátiť aj citlivosť dvorcov. Zvyčajne však platí, že čím väčšmi sa prsník zmenšuje, tým sa pravdepodobnosť bezproblémového dojčenia znižuje. Pri extrémnych zmenšeniach sa zvyčajne zhorší aj zásobenie dvorcov. Ak chceme mať v takýchto raritných prípadoch väčšiu šancu, že nedôjde k zhoršeniu výživy bradaviek a prsného dvorca, je vhodnejšie rozdeliť operáciu na dve, ktoré sa realizujú s odstupom aspoň pol roka.“

Kontrol po zákroku býva obyčajne štyri až päť. Posledná, definitívna, je rok po operácii. Ženy si musia uvedomiť, že prsia čerstvo po operácii vyzerajú inak, ako budú vyzerať o rok. Postupne dochádza totiž k vnútornému hojeniu a „usadeniu prsníkov“. Operatér to musí brať do úvahy najmä pri odhadovaní správnej polohy bradavky. Mnohé dámy po zmenšení prsníkov začnú doslova nový život – inak sa obliekajú, češú, začnú chodiť na kúpalisko, do fitnes. Jednoducho, robia všetko to, čo pre ne „pred zhodením závaží“ nepripadalo do úvahy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prsia #dekolt #plastická chirurgia #rekonštrukcia prsníka