Spôsobuje balzam na pery závislosť?

Máte drsné pery? Rýchlo siahnete po "zázračnej" tyčinke a znova je všetko v poriadku. Aspoň na krátky čas, potom si musíte pery znova premazať... Otázka znie: Existuje závislosť od balzamov?

09.06.2020 14:00
balzam na pery Foto:
Dôvody suchých pier sa zvyčajne starostlivosťou odstrániť nedajú.
debata (1)

Sú ľudia, ktorí majú pocit, že pery si musia mazať čoraz častejšie. Začarovaný kruh? Spôsobuje balzam na pery závislosť a preto po tejto „droge“ siahame čoraz častejšie? Aby sme produkt rýchlejšie minuli a boli donútení kúpiť nový?

Je to závislosť?

Starostlivosť o pery samozrejme nie je návyková v klasickom, chorobnom zmysle. Keď tyčinku prestaneme používať, nebudeme mať žiadne fyzické abstinenčné príznaky. Opakujúce premazávanie pier však možno nazvať rituálom a v najhoršom prípade aj ľahkou obsedantno-kompulzívnou poruchou.

Ako funguje balzam na pery?

Balzamy na pery obsahujú oleje a zvlhčovače, ktoré upokojujú suchú pokožku. Najmä naše pery sú náchylné na suchosť a praskliny, pretože nemajú takmer žiadne potné alebo mazové žľazy, ktoré by pokožku pomohli zvlhčiť.

Prečo ho musíme stále nanášať?

Dôvody suchých pier sa zvyčajne starostlivosťou odstrániť nedajú. Často ide o suchý vykurovací vzduch, klimatizácia alebo silné slnečné svetlo. A kým tu sú vonkajšie vplyvy, pery budú vždy drsné.

Pozor na mentol, mätu a gáfor

Niektoré produkty však obsahujú aj zložky, ktoré môžu u niektorých ľuďoch spôsobiť mierne podráždenie, a teda aj opačné účinky. Napríklad mentol, mätu piepornú alebo gáfor nie všetci tolerujeme a po krátkej dobe môžu dokonca suchosť podporiť.

Riešenie:

Ak máte pocit, že si musíte natierať pery príliš často, jednoducho zmeňte produkt za iný, s inými zložkami. Nie všetci tolerujeme všetko rovnako dobre – jednoducho vyskúšajte niečo nové. Toto isté platí aj v prípade telového mlieka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #závislosť #rituál #pery #balzam