Pozor na výber opaľovacieho prípravku, mnohé škodia zdraviu

Opaľovacie krémy chránia pred poškodením pokožky slnečným žiarením. Dôležité však je, aký prípravok si vyberiete. Podľa analýzy spoločnosti Environmental Working Group až 84 % percent prípravkov škodí zdraviu.

04.06.2012 06:00
pláž, leto, slnko, pokožka, opaľovanie, UV... Foto:
Krém nanášajte prvýkrát ešte pred vystavením sa slnečným lúčom.
debata (2)

Spoločnosť Environmental Working Group zverejnila hĺbkovú analýzu bezpečnosti a účinnosti viac ako sedemsto druhov opaľovacích prípravkov. V ich databáze možno nájsť výrobky, v ktorých sa spája najlepšia kombinácia bezpečnosti a účinnosti. V praxi to znamená, že obsahujú bezpečné chemikálie a dobre a účinne chránia pred spálením, ako aj dlhodobým poškodením kože spôsobeným slnečným UV žiarením (predčasné starnutie kože, vrásky a rakovina).

Americké tajomstvá

Takmer tridsať rokov odmietal v USA Federálny úrad pre potraviny a liečivá zverejniť bezpečnostné kritériá pre výrobky na opaľovanie. Laici si mohli len domýšľať, čo asi niektoré fľaštičky obsahujú a či náhodou neškodia zdraviu. Prácu úradu preto suplovali rôzne neziskové organizácie, ktoré nie sú poplatné kozmetickým koncernom, v hre nie je zisk, a preto nemajú problém verejnosť pravdivo informovať.

Zoznam viac ako sedemsto značiek opaľovacích prípravkov, ktoré zostavila uznávaná organizácia Environmental Working Group, nájdete na www.ewg.org/sunscreen/. Ako sa na stránke uvádza, mnoho výrobkov obsahuje rakovinu spôsobujúce chemikálie, ktoré koža po natretí priamo absorbuje. Ide síce o databázu výrobkov predávaných najmä v USA, ale mnohé sa cez internet dostávajú aj na Slovensko, prípadne sa aj predávajú v členských krajinách EÚ. Na Slovensku zatiaľ podobný prieskum nevznikol a opaľovacie prípravky v našich obchodoch sú schválené, ale to sú aj tie americké.

Niektoré opaľovacie krémy sa vstrebávajú do krvného systému a spôsobujú zdravotné ťažkosti. Iné na slnku uvoľňujú kožu poškodzujúce voľné radikály, niektoré sa správajú ako estrogén a môžu rozrušiť hormonálny systém, niekoľko z nich je silne previazaných s alergickými reakciami a ďalšie sa môžu usadiť v tele alebo v životnom prostredí. Environmentálna štúdia ukázala, že až 84 % krémov na opaľovanie poškodzuje zdravie kupujúcich. Environmental Working Group odporúča, aby sa ľudia vyhýbali slnku alebo si vybrali krém, ktorý organizmu neškodí. Zabúdať by sa nemalo ani na to, že výborne opaľovaniu pomáhajú antioxidanty. Jesť preto treba veľa potravín bohatých na tieto látky.

Aké krémy používať

Environmental Working Group analyzovala viac ako sedemsto značiek opaľovacích krémov. Táto analýza zistila, že 84 percent z vyše sedemsto výrobkov na opaľovanie s faktorom pätnásť alebo vyšším neponúka primeranú ochranu pred škodlivými slnečnými lúčmi alebo obsahuje prísady s bezpečnostným rizikom. Zaujímavé je, že niektoré ochranné chemikálie sa pri vystavení slnečnému žiareniu rozkladajú a musia byť doplnené stabilizujúcimi chemikáliami.

Iné prenikajú pokožkou a predstavujú značné zdravotné riziko. Tento výskum je založený na takmer štyristo štúdiách v oblasti sedemnástich ochranných chemikálií povolených na používanie v USA, ako aj na analýze toxicity prísad s odkazmi na 60 databáz firiem a vlády USA v oblasti chemického rizika a je doplnený aj o hodnotenie (výrobok po výrobku), čo sa týka ochrany pred žiarením UVA a UVB. „Používajte vždy opaľovací krém,“ hovorí Jane Houlihanová, viceprezidentka pre výskum v EWG. Nie všetky krémy sú však podľa nej rovnocenné.

„Náš výskum ukazuje, že niektoré výrobky sú oveľa efektívnejšie ako ostatné, zatiaľ čo predstavujú menšie zdravotné riziko. Predtým, ako sme spustili internetovú stránku, nemal spotrebiteľ žiadnu možnosť, ako identifikovať najbezpečnejšie a najúčinnejšie opaľovacie krémy. Ochranný faktor uvedený na výrobku je nápomocný, ale je iba časťou toho, čo spotrebiteľ potrebuje vedieť,“ hovorí Houlihanová. „Náš systém ohodnotenia zahŕňa kritické informácie o ochrane pred UV, o tom, ako stabilný je daný výrobok na slnku, ako aj o potenciálnych zdravotných rizikách prísad výrobku.“ Podľa výskumníčky je dôležité pri početnom výskyte rakoviny kože, aby ľudia mali spoľahlivé informácie o opaľovacej kozmetike.

Americký Úrad pre potraviny a lieky ešte nedokončil komplexné normy pre opaľovacie krémy, ktoré boli vo vývoji 29 rokov. Po dokončení budú tieto pravidlá štandardizovať hodnotiaci systém pre ochranu pred UV žiarením a zakazovať zavádzajúce a nepresné tvrdenia ako napríklad „vodeodolné“ či „vydrží celý deň“, ktoré sú pri týchto výrobkoch úplne bežné.

Tipy na zdravé opaľovanie

  • Slnku sa nikdy nevystavujte v čase od 11. do 15. hodiny, ideálny čas na opaľovanie je predpoludním.
  • Nikdy nevynechávajte opaľovacie krémy s vysokým SPF.
  • Krém nanášajte prvýkrát ešte pred vystavením sa slnečným lúčom.
  • Nanášanie krému opakujte v pravidelných intervaloch, nie však menej ako raz za dve hodiny.
  • Neopaľujte sa dlho, ale skôr v kratších intervaloch, prvý deň stačí 5 minút na každú oblasť.
  • Dostatočne pite nealkoholické a nesladené nápoje.
  • Chráňte si hlavu vhodnou pokrývkou hlavy a oči kvalitnými okuliarmi s UV filtrom.
  • Dajte pozor, spáliť sa môžete, aj keď je pod mrakom.
2 debata chyba