Triedy sú poloprázdne. Kto a kedy môže vyhlásiť chrípkové prázdniny?

Ak máte doma školáka, možno vo všedný deň prichádza domov s informáciou, že v ich triede sa učí len polovica detí, pretože všetky ostatné sú choré. Kto a za akých podmienok môže vyhlásiť chrípkové prázdniny?

28.01.2024 11:00
škola, trieda, vzdelávanie Foto:
Veľa lavíc je dnes v triedach kvôli vysokej chorobnosti prázdnych.
debata

Zima vrcholí a spolu s ňou aj vlna respiračných nákaz, ktoré už tradične postihujú najviac deti. Učitelia dnes pomaly nemajú koho učiť. Posledné štatistiky za tretí januárový týždeň hovoria, že celková chorobnosť na Slovensku prekonala hranicu epidémie, čo je 2 000 chorých ľudí na sto tisíc obyvateľov. U detí je to ešte oveľa, oveľa viac.

„V treťom kalendárnom týždni 2024 bolo hlásených 50 534 akútnych respiračných ochorení, čo je chorobnosť 2 121,4 ľudí na sto tisíc osôb. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 13 percent. Najvyššia bola zaznamenaná v Prešovskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia chorobnosť podľa veku bola vo vekovej skupine 0 – 5 ročných detí, dosiahla hodnotu 5 977,4 na sto tisíc osôb,“ konštatuje Úrad verejného zdravotníctva.

Ako chrípka a chrípke podobné ochorenia bolo v treťom kalendárnom týždni hlásených 7 258 ochorení, čo značí chorobnosť 304,7 chorých na sto tisíc osôb. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 23,4 percenta. Najviac boli postihnuté deti vo vekovej skupine 0 – 5 rokov s chorobnosťou až 869,8 na sto tisíc osôb.

Ak chýba pätina detí, prázdniny sa môžu vyhlásiť

Vyhlásenie chrípkových prázdnin sa neodvíja od celkového počtu nakazených v regióne, ale od inej hodnoty. „Ak počet chýbajúcich detí alebo žiakov z dôvodu nárastu chrípky a iných akútnych respiračných ochorení (napríklad Covid-19) prekročí 20 percent z celkového počtu detí alebo žiakov, riaditeľ školy či škôlky preruší vyučovanie. Vyhlási takzvané chrípkové prázdniny na základe odporúčania príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva,“ vysvetľuje podmienky vyhlásenia Úrad verejného zdravotníctva.

Zvyčajne sa chrípkové prázdniny vyhlásia na potrebný čas pre celú školu či škôlku, ale je možné prerušenie aj v jednotlivých triedach alebo len na prvom či druhom stupni.

„Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo v treťom kalendárnom týždni 2024 hlásené spolu v 54 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 25 materských škôl (sedem v Prešovskom kraji, sedem v Košickom, tri v Banskobystrickom, tri v Trnavskom, tri v Žilinskom, jedna v Nitrianskom a jedna v Bratislavskom kraji), 27 základných škôl (osem v Prešovskom kraji, šesť v Košickom, päť v Banskobystrickom, päť v Žilinskom, dve v Nitrianskom a jedna v Trnavskom kraji), jednu strednú odbornú školu v Žilinskom kraji a jedny detské jasle v Nitrianskom kraji,“ komentujú hygienici najnovšie štatistiky.

Možnosti prevencie

V kolektíve detí sa nákaze len ťažko vyhnúť, avšak má zmysel sa o to aspoň pokúsiť. Treba dbať na hygienu rúk a dezinfekciu plôch, ktorých sa ľudia často dotýkajú. Deti je nutné naučiť respiračnú etiketu. Kýchať a kašlať treba do vreckovky či do rukávu, nie do dlane.

Použité vreckovky treba vyhodiť do uzatvárateľných nádob na odpad a následne si umyť ruky vodou a mydlom alebo si ich dezinfikovať. Hygienici v triedach odporúčajú ako istú prevenciu pred nákazou časté krátke nárazové vetranie niekoľkokrát počas dňa s oknami dokorán.

Ak má však už dieťa, ale aj dospelý, príznaky respiračného ochorenia, je potrebné sa liečiť doma a nenavštevovať prácu, školu či škôlku. „Tiež obmedziť podávanie rúk, objímanie pri pozdrave, nedotýkajte sa tváre a očí neumytými rukami, nezdieľajte osobné predmety s inými ľuďmi,“ radí Úrad verejného zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #chrípkové prázdniny #Covid-19