Padanie vlasov zastaví chýbajúca bielkovina

Vypadávanie vlasov trápi predovšetkým mužov, ale aj ženy. Príčiny vypadávania sú rôzne, rovnako ako spôsoby riešenia. Ukazuje sa, že transplantácia nemusí byť jedinou možnou pomocou v prípade, keď všetko ostatné zlyháva.

05.10.2012 14:00
plešina, plešatý, vlasy, hlava Foto:
Za problémom s nadmerným vypadávaním vlasov možno nájsť rôzne príčiny. Môže ísť o dedičný jav, ktorý postihuje aj veľmi mladých mužov.
debata

Vedci z pensylvánskej univerzity nedávno odhalili, čo chýba ľuďom, ktorí „nespravodlivo“ plešivejú. Farmaceutické firmy na základe tohto výskumu vyvíjajú účinný liek, ktorý dá navždy stop nadmernému padaniu vlasov.

Za problémom s nadmerným vypadávaním vlasov možno nájsť rôzne príčiny. Môže ísť o dedičný jav, ktorý postihuje aj veľmi mladých mužov. Najčastejšie však býva spôsobené hormonálnymi zmenami alebo poruchou štítnej žľazy, ale aj stresom, nedostatkom vitamínov v tele, ale aj vinou nevhodnej kozmetiky. Pre rýchlejší rast vlasových vlákien, zastavenie ich rednutia a komplexné riešenie problémov farmaceutické aj kozmetické firmy vynašli celý rad špeciálnych prípravkov, ako sú šampóny, vlasové toniká a ampulky na podporu rastu. Ošetrovanie pokožky hlavy môžete ďalej doplniť o používanie vitamínových doplnkov, v najhorších prípadoch prichádzajú na rad lieky na predpis.

Transplantácia tak naozaj nemusí byť vaším jediným východiskom riešenia nepríjemného problému. Nie všetky prípravky sú však účinné, mnohým ľuďom nepomohol žiaden z nich. Nádej do budúcnosti im dáva výskum vedcov z pensylvánskej univerzity. Podľa nich je problém s padajúcimi vlasmi na pokraji vyhynutia. Dlhoročný výskum odhalil, že za stratou vlasov stojí nedostatok proteínu (bielkoviny) prostaglandín D2. Tento proteín totiž chýbal v tkanivách ľudí s padajúcimi vlasmi a vo veľkých množstvách sa vyskytoval u ľudí s hustými vlasmi.

Výskum prebiehal tak, že vedci rozdelili myši do dvoch skupín. Jedna mala dokonca transplantované ľudské vlasy. Druhej sa spomínaný proteín implantoval na zastavenie vypadávania chlpov z kožucha. Výskum dosiahol pozitívne výsledky v oboch prípadoch. U myší, ktoré mali transplantované ľudské vlasy, dokonca prostaglandín zastavil vypadávanie vlasov ešte intenzívnejšie ako vypadávanie vlastných zvieracích chlpov. Ďalšia práca vedcov teraz smeruje k tomu, aby našli liek, ktorý by telu chýbajúcu látku dodal, čo však môže ešte istý čas trvať. Objav by mohol pomôcť nielen mužom v strednom veku, ale aj ženám.

Fakty o vlasoch a ich vypadávaní

  • vypadávanie vlasov postihuje do určitej miery každého človeka a súvisí to s prirodzenou fázou vlasového rastu
  • podľa lekárov je normálne, keď denne vypadne približne medzi 50 až 80 vlasov
  • ak vypadne viac, niečo nie je v poriadku a treba hľadať príčiny vypadávania
  • dôležité je vedieť, že vypadávanie vlasov závisí aj od pohlavia
  • problémy s padaním vlasov u mužov majú totiž iné špecifiká ako vypadávanie vlasov u žien, a to treba brať do úvahy pri riešení problémov
  • vlas tvorí niekoľko vrstiev, z ktorých každá má svoju špecifickú funkciu
  • najdôležitejší je keratín, ktorý zabezpečuje pevnosť a elasticitu vlasu. Okrem toho zloženie zahŕňa ešte veľa najrôznejších chemických prvkov (uhlík, vodík, kyslík, draslík, jód), proteínov, aminokyselín a lipidov, 12 % hmotnosti vlasu potom zaberá voda
  • každý človek má na hlave priemerne asi 100 000 vlasov, množstvo je však opäť individuálne a závisí predovšetkým od farby – svetlovlasí majú vlasov najviac (asi 140 000), ryšaví, naopak, najmenej (len okolo 80 000)
  • vlasy majú pre človeka predovšetkým estetickú funkciu, vypadávanie vlasov sa preto môže stať veľmi frustrujúcou záležitosťou
  • vlasy tiež chránia pokožku hlavy pred slnečným žiarením
debata chyba