Ako vybrať školskú tašku - na čo by ste mali prihliadať

Školských tašiek a batohov je pred blížiacim sa začiatkom školského roka na výber v obchodoch nespočetné množstvo. Majú rôzne tvary, veľkosť, farby, obrázky, doplnky. Nie každá, aj keď neraz pekná taška, je však pre dieťa vhodná. Starostlivo zvážiť nákup školskej tašky treba najmä pri najmenších školákoch. Zle zvolená taška totiž môže poškodiť žiakovi chrbticu.

25.08.2008 13:25
školák - desiata - školská taška Foto:
Výber školskej tašky pre vašu ratolesť je mimoriadne dôležitý.
debata

1. Zohľadnite vek dieťaťa
Pre menších školákov v prvej, druhej, ale ešte aj v tretej triede sa na zachovanie zdravej chrbtice určite rozhodnite pre školskú tašku, nie pre športový alebo iný, aj keď módny vak. Taška s anatomicky tvarovanou chrbtovou časťou  je vhodná zo zdravotného hľadiska. Spravidla však aj spĺňa požiadavky bezpečnosti ako reflexné plochy a odrazové sklíčka na prednej časti tašky, ako aj na jej bokoch. Dôležitá je aj výrazná farba, žiaka zďaleka vidieť. A dieťa sa v takejto taške,  ak je rozdelená viacerými priehradkami, aj lepšie orientuje. Vhodnejšie sú tašky, ktoré majú aj na bokoch a na prednej časti samostatné vrecká. Čo sa týka materiálu, z ktorého je taška vyrobená, určite si vyberte ľahko umývateľný a vode odolný povrch.

2. Školský batoh
Starším deťom môžete kúpiť aj vak, vyberajte však medzi takzvanými školskými batohmi. Podobajú sa aktovkám, majú teda tvar, ktorý podporuje zdravý vývoj chrbtice.  Deťom na konci druhého stupňa už môžete dať aj športové vaky, aj pri nich však dbajte na to, aby mali anatomické tvarovanie chrbtovej časti.

3. Pozor na testy
Predavačov sa nezabudnite spýtať na to, či vybraný model školskej tašky prešiel nezávislými testami a skúškami, ktoré zaručujú bezpečnosť výrobku. Vyhnite sa lacným výrobkom na trhoviskách. Sú vyrobené z lacných, netestovaných materiálov a môžu poškodiť zdravie dieťaťa.  

4. Názor dieťaťa
Rešpektujte názor a vkus dieťaťa. Trvajte síce na tom, že taška musí mať vhodný tvar, nechajte však syna či dcéru vybrať si farbu a obrázok podľa ich vkusu. Najmä pre menších školákoch  je veľmi dôležité, aby sa im pomôcky páčili a cítili sa pri ich nosení dobre. Ak sa im aktovka nebude páčiť, nebudú ju chcieť nosiť. Dieťa preto zoberte so sebou na nákup, nechajte ho zasahovať do toho, ako bude jeho taška vyzerať. Veď nakoniec, nie vy, ale ono bude tašku denne so sebou nosiť. Na druhej strane, podliehať aktuálnym trendom medzi populárnymi rozprávkovými postavičkami v podobe vzorov na taške sa nie vždy vyplatí, lebo o pár mesiacov nebudú v móde a potomok vás bude nútiť kúpiť novú školskú tašku. 

5. Váha tašky
Myslite na to, že do tašky si bude dieťa ukladať knihy, zošity, pomôcky, desiatu a ďalšie veci. Kupujte preto výrobky, ktoré sú čo najľahšie a nezaťažujte chrbticu dieťaťa taškou, ktorá je ťažká už bez náplne. Takisto neučte dieťa nosiť tašku na jednom ramene. Aktovka alebo vak môžu byť akokoľvek kvalitné, nosenie tašky na jednom ramene je pre chrbticu veľká záťaž.

Na čo prihliadať pri výbere aktovky

A Signálna farba
Pri výbere školskej tašky treba prihliadať predovšetkým na bezpečnosť. K bezpečnostným prvkom možno zaradiť aj farbu tašky. Aspoň 15 až 25 percent prednej plochy tašky by mala tvoriť farba, ktorá zvyšuje viditeľnosť za denného svetla. Vyberajte preto farby ako žltá, zelená,  oranžová alebo ružová. Najlepšie sú také farby, ktoré jemne svetielkujú, teda fluoreskujúce far­by.

B Reflexné prvky
Bezpečnosť detí zvyšuje ich dobrá viditeľnosť a tú pomôže zvýšiť aj taška. Viditeľnosť tašky zabezpečujú reflexné fólie a odrazové sklíčka. Pomáhajú upozorniť na deti najmä v prípade zhoršenej viditeľnosti, teda tmy alebo hmly. Taška by mala mať preto čo najväčšiu časť plochy vybavenú reflexnými materiálmi. Chýbať by nemali ani po bokoch tašky.

C Uzatváranie
Väčšina školských tašiek sa zatvára na zips, niektoré pomocou kovových alebo plastových praciek alebo klíps. Uzatváranie musí byť zabezpečené tak, aby do vnútra tašky nezatekalo. Vhodné je, ak napríklad zipsy ešte prekrýva látka tašky  Otváranie a zapínanie tašky by malo ísť ľahko.

D Vnútro tašky
Taška by mala mať vnútri minimálne dva vnútorné priečinky. Oddelené by mali byť veľkými doskami, tak aby sa jedno oddelenie dalo používať na zošity, knihy a ďalšie na školské pomôcky. Ideálne je, ak má taška ešte navyše aj oddelenie na desiatu. Na dobre dostupnom mieste tašky by sa mal nachádzať plastový obal na kartičku s menom. Ak sa vo výbave tašky nachádza aj škatuľka na desiatu a fľaša na tekutiny, musí k nim byť priložený certifikát o zdravotnej neškodnosti. Väčšina tašiek máva ako súčasť vybavenia aj nepremokavý plášť, ktorým sa taška zakrýva v prípade dažďa.

E Vonkajšok tašky
Pri nákupe sa pozerajte aj na to, či má taška vonkajšie vrecká. Na bokoch zvyknú bývať vrecká na fľašu s nápojmi alebo dáždnik. Menšie vrecká na vrchnej časti možno využiť na rôzne drobnosti.

F Vystužené dno
Stojaca taška musí byť stabilná. Nesmie sa preklápať ani prázdna, ani naplnená. Stabilitu zabezpečí najlepšie vystužené dno, ktoré má dolu plastové hrany. Kovovým sa vyhnite, môžu dieťa poraniť.

G Zadná časť
Zadná časť  by mala byť najmä pre najmenšie deti, ktorým sa formuje chrbtica, anatomicky tvarovaná. Vyčalúnená časť zaručí, že taška bude na chrbte dobre sedieť a nebude poškodzovať chrbticu. Pozor však, príliš tvrdá výstuž môže dieťa tlačiť,  naopak, ak je príliš mäkká, bude dieťa  tlačiť obsah tašky.

H Nosné remene
Nosné remene musia byť pohodlné. Šírka by mala byť najmenej štyri centimetre, užšie sa môžu dieťaťu zarezávať do ramien, príliš široké však tiež nie sú vhodné. Nosné remene sa nesmú dotýkať krku. Dobré sú remene, ktoré sú v hornej časti vystužené mäkkou podložkou a sú vytvarované. Ak je vnútorná strana potiahnutá protisklzovým materiálom ako napríklad sieťka, zabránite nechcenému posúvaniu tašky po chrbte. Aj nosné remene by mali byť vybavené reflexnými plochami. 

I Popruhy
Dĺžka popruhov by mala byť najmenej 70 centimetrov, ak sú dlhšie, môžu o ne deti zakopávať, ak ponesú tašku v ruke. Pracka na nastavenie dĺžky by mala byť ľahko ovládateľná.    

J Držadlo
Taška by mala byť vybavená jedným pútkom na zavesenie a jedným na uchytenie tašky do ruky.  Pútko by malo byť pevné, lepšie sú textilné potiahnuté gumou, taška sa tak lepšie vešia. Držadlo do ruky musí byť pevné, vyčalúnené a tvarom prispôsobené do detskej ruky. Dôležitý je aj priestor medzi držadlom a taškou. Musí sa doň vojsť ruka v rukavici. 

debata chyba