Pozor na korytnačky, môžu za salmonelu

Malé, milé a plné prekvapení. Nemilých. Vodné korytnačky, ktoré si už dávno obľúbili aj slovenské deti, môžu v sebe skrývať bacily salmonelózy.

21.03.2010 07:11
debata

Vylučujú ich bez toho, aby sa u nich prejavili príznaky ochorenia. Ak sa diaťa hrá s takou korytnačkou, raz dva sa môže nakaziť. Úrad verejného zdravotníctva preto neodporúča kupovať korytnačky deťom do päť rokov. Malé deti nemajú dostatočné hygienické návyky a ochorenie má u nich ťažký priebeh neraz vyžadujúci hospitalizáciu. Podobné riziko ako korytnačky predstavujú aj hady chované v domácnostiach.

Existuje niekoľko pravidiel, dodržiavaním ktorých sa dá vyhnúť tomuto nepríjemnému ochoreniu a možným následkom.
1. Najistejšia prevencia je nechovať plazy, jaštery ani korytnačky v domácnosti, kde je malé dieťa vo veku 0–5 rokov.
2. Ak chováte v domácnosti tieto zvieratá, nikdy ich nenechajte voľne sa pohybovať po byte a defekovať.
3. Nikdy nepoužívajte kuchynský dres a špongiu na riady na umývanie misiek na krmivo alebo na umývanie náradia, s ktorým prichádzajú zvieratá do styku.
4. Kuchynská výlevka v žiadnom prípade nie je vhodným miestom na vylievanie vody z terária alebo na jeho čistenie.
5. Po každom kontakte s plazom, jašterom, korytnačkou alebo so zariadením terária si dôkladne umyte ruky teplou vodou a mydlom alebo pri kontakte s týmito zvieratami a pri čistení ich priestorov používajte jednorazové rukavice.

Inkubačná doba salmonelózy je 6 až 48 hodín, bežne 8 až 10 hodín. Prejavuje sa nevoľnosťou, vracaním, bolesťami brucha, teplotami až do 39 stupňov. Stolica je najprv kašovitá, neskôr vodnatá a rôzne sfarbená. Hlien a krv v stolici nebýva – ak, tak len u malých detí.

Ochorenie ustúpi spravidla za 1 až 3 dni pri symptomatickej liečbe. Dôležité je dodávať tekutiny a črevné dezinfekciá. Antibiotiká sa odporúčajú len vtedy, ak sú nevyhnutné z iných dôvodov. Ešte niekoľko týždňov až mesiacov pacient vylučuje salmonel.

Hnačka je pre malé deti nebezpečná, stolicou odchádza veľké množstvo tekutín aj so soľami. Čím menšie dieťa, tým väčšie riziko, pretože tkanivá menších detí obsahujú väčšie množstvo vody a tekutín. Dehydratácia sa odrazí aj nedostatkom tekutín v cievnom riečisku, následkom ktorého môže dôjsť ku kŕčom, šoku, zlyhaniu srdca a krvného obehu.

K salmonele sa môžu pridružiť komplikácie ako ochorenie kĺbov, cievne postihnutie, postihnutie mozgu, zápal srdcových chlopní, zápal mozgových blán, močových ciest, žlčníka alebo vznik zápalových ložísk v mäkkých tkanivách.

Dieťa je vo vážnom stave ak je unavené, smädné, slabé, z predráždenosti upadá do letargie. Ak menej močí alebo prestane močiť úplne, pretože zadržiava všetky tekutiny. Ak má vpadnuté oči, výrazne znížené napätie kože, suché sliznice, jazyk aj pery. Tiež ak nemá sliny a pri plači mu chýbajú slzy. Ak má zrýchlený pulz, studené a vlhké končatiny. Vtedy sa treba pokúsiť dostať doňho čo najviac tekutín a vyhľadať lekára.

debata chyba