Muži, ako ste na tom s plodnosťou, budete môcť testovať doma

V pároch, ktoré sa snažia počať potomka, riešenie problémov s plodnosťou nechávajú páni radšej na svojich partnerkách, aby sa vyhli pre nich nie práve príjemnému vyšetreniu u lekára. Teraz si ale môžu sami doma otestovať, či majú dostatok spermií na to, aby mohli počať dieťa. O tejto novinke informujú americké médiá.

01.03.2012 15:00
spermie, spermia, oplodnenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Muži, ktorí si tento test chcú urobiť, musia spermie zmiešať s tekutinou, ktorá je súčasťou balenia, a potom zmes naniesť na testovací prúžok. Ak sa na ňom objaví červená čiarka, znamená to, že majú normálny počet spermií, teda 20 miliónov a viac na jeden mililiter semena. Ak sa neukáže nič, je výsledok testu negatívny. Či muž môže oplodniť svoju partnerku, závisí ale aj na tom, či sa jeho spermie správne hýbu.

„V našej spoločnosti sa o záležitostiach spojených s plodnosťou zaujímajú ženy, muži si len tak nepovedia, že si zájdu k urológovi na spermiogram,“ pripomenul zástupca americkej firmy, ktorá test mužskej plodnosti vyvinula a distribuuje. Táto neochota pánov pozrieť sa pravde do očí podľa neho vedie k tomu, že v Spojených štátoch sa ročne predajú testy na ženskú plodnosť za 440 miliónov dolárov (skoro 8,2 miliardy korún).

Výrobca testu pripomína, že mužská neplodnosť je v 50 percentách prípadov dôvodom, prečo partneri nemôžu počať dieťa. Ale v pároch, ktoré majú tento problém, ide na príslušné vyšetrenie spermií len pätina mužov.

Test, vďaka ktorému sa páni môžu vyhnúť návšteve u urológa, sa zatiaľ predáva prostredníctvom internetu, v kamenných obchodoch v Spojených štátoch bude k dispozicii v apríli.

debata chyba