Deti spia málo - v škole sa nedokážu sústrediť

Viac ako tri štvrtiny detí spia v noci tak málo, že sa v škole nedokážu sústrediť, tvrdia vedci. Podľa nich by mali deti vo veku od šesť do 15 rokov spať deväť až 12 hodín, ukázalo sa však, že až u 74 percent je to menej ako sedem hodín.

25.03.2012 08:00
spánok, nespavosť, spálňa, posteľ, dieťa, únava Foto:
Ilustračné foto.
debata

To by pritom nestačilo ani dospelým, ktorým sa odporúča osemhodinový spánok.

Prieskum, za ktorým stojí sieť hotelov Travelodge, vykonali na dvetisíc deťoch. Až 79 percent z nich má problémy sústrediť sa na svoje školské povinnosti a štvrtina z nich priznala, že raz za týždeň zaspí za stolom. Nevyspaté deti majú pritom sklony k obezite, problémového správaniu a zlej nálade. Učitelia z tohto fenoménu obviňujú rodičov, pretože deťom dovolia mať v izbách počítače, mobilné telefóny a televízory.

„Rodičia jednoducho nie sú dostatočne prísni, keď majú deti prinútiť ísť spať,“ uviedla Jan Turner z organizácie Sleep Council. „Dobrý spánok je nevyhnutný pre vývoj detí a kvalitu ich života. Veríme, že preto je potrebný normálny čas, keď idú spať a tiež správne prostredie. To znamená dobrá posteľ a vyvetraná izba, v ktorej ich nevyrušuje televízia a iné elektronické zariadenia,“ dodala.

Podľa nej výsledky štúdie ukázali, že nedostatok spánku má na výkon v škole „ničivý vplyv“.

Detská psychologička Pat Spungin si myslí, že rodičia nemajú dostatok informácií o tom, aký je spánok dôležitý. „Výsledky tohto výskumu sú alarmujúce. Rodičov by malo zaujímať, aké následky má pre ich deti nedostatok spánku. Má to negatívny vplyv na ich náladu, sústredenosť a pozornosť,“ uviedla.

„Vedecké dôkazy ukazujú, že plnohodnotný spánok je pre vývoj detí rovnako dôležitý ako zdravé stravovanie či pravidelné cvičenie,“ dodala.

debata chyba