Prevencia u detí sa musí začať po prerezaní prvých zúbkov

Zdravé zuby sú u dnešných detí takmer vzácnosťou. V mliečnych zuboch majú čoraz viac kazov a čo sa týka trvalých zubov, Svetová zdravotnícka organizácia si stanovila za cieľ, aby 12-ročné deti mali maximálne tri pokazené zuby.

10.04.2012 06:00
dieťa, zub, zúbok Foto:
Dnes je len na zodpovednosti rodičov, aby dbali na správnu zubnú hygienu dieťaťa.
debata

Situácia u nás? Na každé dieťa pripadá 4,5 pokazeného zuba. „Realita je žiaľ taká, že rodičia zanedbávajú mliečny chrup svojich detí, myslia si, že sa o ne netreba starať, pretože aj tak vypadnú,“ hovorí stomatologička Monika Sabolová. Pritom mliečne zuby sú základom zdravých trvalých zubov.

Napriek tomu, že zubné kazy zostávajú najzávažnejším problémov detských zubov, narastajú počty detí trpiacich eróziou chrupu. Rodičia kladú väčší dôraz na zdravé stravovanie, najmä na dostatočný prísun vitamínov obsiahnutých nielen v potravinách, ale aj v nápojoch. Deti tak častejšie pijú pomarančový či grapefruitový džús či sýtené nápoje. Tieto sú však výrazne kyslé a ohrozujú detský chrup. Deti od troch do šiestich rokov by si mali zvyknúť na pitie nesladených nápojov.

PIANO

Užitočné informácie nádete aj v článku Ako, kedy a čím čistiť deťom zuby.
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ošetrenie detských zubov bolo v nedávnej minulosti výsadou detských kliník, dnes musí byť každý zubný lekár schopný ošetriť detského pacienta. Štátom riadený program preventívnych zubných programov skončil, dnes je len na zodpovednosti rodičov, aby dbali na správnu zubnú hygienu svojho dieťaťa a pravidelne s ním chodili na prehliadky. A to už od prerezania mliečnych zubov. Ich úspešný vývoj a funkcie do doby výmeny sú nevyhnutné pre správny vývoj a rast zubov stálych.

"Zvládnutie správnej techniky čistenia zubov je základ. No nezabúdajme ju učiť aj naše deti. Ak naučíte deti správne si čistiť zuby, majú veľkú šancu vyhnúť sa v dospelosti nepríjemným problémom so zubným kazom, kameňom alebo parodontitídou,“ konštatovala doktorka. "Aj technika čistenia sa v závislosti od veku mení. Začíname od prvého prerezaného zubu. Do troch rokov ide o jednoduché krúživé pohyby. Postupne prechádzame na stieracie pohyby pri zahryznutých čeľustiach, až po stieranie zvlášť horného a spodného zuboradia. Na zuboch čistíme všetky plôšky, od dvanásteho roka aj medzizubné priestory,“ uviedla.

Podľa nej čistenie zubov patrí k základným hygienickým návykom. Čistenie treba urobiť dieťaťu zaujímavým. Deti môžete nalákať na hryzadlá, gumové hračky, ktoré napomáhajú prerezaniu zubov. Deti okolo troch rokov začínajú držať kefku samy, kúpte im nejakú veselú, farebnú, s ich obľúbenou rozprávkovou postavou. „Aby ste ho prinútili čistiť si zúbky, kúpte kefku napríklad aj bábike a učte dieťa nácvikom na nej. Väčšiemu dieťaťu môžete čistenie zubov rozumne vysvetliť. Aby ste dokázali, že na zuboch sa usadzujú nečistoty, ktoré mu škodia, nebojte sa použiť tabletky – indikátory povlaku. Vysvetlite mu, že ak si zúbky správne nevyčistí, môžu sa pokaziť,“ dáva návod doktorka Sabolová.

Okrem kefky a pasty patria k základným potrebám dentálnej hygieny medzizubná kefka, sólo kefka, zubná niť, ústna sprcha, ústna voda a terapeutické vody, fluoridové preparáty a žuvačka bez cukru. „Žuvanie žuvačiek po jedle, najmä ak nemáme poruke zubnú kefku, má svoje opodstatnenie. Žuvačky odstraňujú zo zubov najväčšie zvyšky jedla a zvyšujú tvorbu slín. Tie neutralizujú vznikajúce kyseliny, čím znižujú nebezpečenstvo vzniku zubného kazu,“ vysvetľuje stomatologička.

Podľa stomatológov je významným faktorom kazivosti detských zúbkov aj strava bohatá na sacharidy. „Zubom veľmi škodí aj zvyk mamičiek dávať deťom cumlík namočený do medu alebo dať im na noc fľašu mlieka a nevyčistiť potom zúbky,“ upozorňuje Sabolová. Deťom do troch rokov by mali čistiť zuby rodičia, do šiestich rokov čistia zúbky rodičia spolu s deťmi, od šiestich rokov si dieťa čistí zuby samo, ale rodič ich dočisťuje. Dvanásťročným deťom by mal umyté zuby rodič minimálne skontrolovať. Dôležitá je aj redukcia jednoduchých cukrov. „Sladkosti by mali deti jesť len po hlavnom jedle, celodenné maškrtenie nie je vhodné,“ upozorňuje Monika Sabolová.

Súčasťou správneho prístupu k problematike zubnej hygieny sú aj preventívne prehliadky 2-krát do roka. Aj keď zubár nemá čo riešiť, vhodnou komunikáciou si získava malých pacientov, ktorí potom preventívne prehliadky považujú za samozrejmosť. „Ideálne je, keď rodičia s deťmi navštevujú aj dentálnu hygieničku, ktorá im poskytne individuálnu inštruktáž o čistení zubov, fluoridácii, o potrebe odstraňovať zubný kameň a povlaky zo zubov,“ dodala doktorka Sabolová.

debata chyba