Odmena má prísť, keď ju dieťa nečaká

Sú rodičia, ktorí svoje deti permanentne odmeňujú. Za to, že neplače u zubára, aj za to, keď sa rýchlo prezlečie do pyžamka.

15.04.2013 06:00
darcek Foto:
Viac ako darček ocenia deti spoločne strávený čas.
debata

Kedy sa odmeňovanie vo výchove považuje za „zdravé“ a kedy to s ním už rodič preháňa? Odpovedá detská psychiatrička MUDr. Terézia Rosenbergerová zo psychiatrickej kliniky v Košiciach. „Odmena by mala byť vtedy, keď ju dieťa nečaká. Mal by to byť moment prekvapenia,“ povedala pre Pravda.sk. Ako ďalej informovala, návrh pre dieťa typu „keď nebudeš plakať, niečo ti kúpim“, je skôr forma vydierania alebo manipulácie.

Aktuálne je veľa tzv. aspergerovských a autistických detí, ktoré cítia úzkosť a strach z niečoho neznámeho. Rodičia bývajú nervózni, ak sú v časovej tiesni. V prípade, že niekam s dieťaťom idú, je podľa lekárky vhodné, aby mu pokojne vysvetlili, čo od neho chcú a opísali mu, čo sa bude diať.

„V takom prípade sa s ním môžu dohodnúť, že ak sa všetko podarí podľa našich predstáv, spolu si vymyslíme nejakú odmenu,“ povedala psychiatrička, ktorej občas príde na vyšetrenie nepokojné dieťa, ktoré nevie obsedieť. Keď sa ho spýta, čo mu mama za to, že bude na vyšetrení poslúchať, sľúbila, odvetí: Auto. „A celé vyšetrenie je už pokazené alebo znehodnotené tým, že to dieťa nezaujímam ja, alebo to, čo má urobiť, ale auto, na ktoré sa teší.“

Doktorke prax ukázala aj to, že viac ako hračke sa deti tešia zo spoločne stráveného času. Pretože času majú žalostne málo. Nemusí to byť výlet, celkom stačí aj to, že si spolu uvaria obed a dieťa bude pomáhať miešať omáčku alebo prestrie stôl. „Všetko je odmena, len to rodič musí ako odmenu postaviť,“ upozornila ďalej Rosenbergerová.

Za odmenu si dieťa môže zaslúžiť aj večerné čítanie rozprávky či pomoc pri upratovaní skrine za to, aké je šikovné. „Dieťa musí vedieť, že je to preto, že rodič je s ním spokojný, považuje ho za veľkého a oceňuje ho za to, čo urobil dobre,“ uzavrela.

debata chyba