Ako s prípravkami na posilnenie imunity?

Odborníci si myslia, že zdravému dieťaťu nie je potrebné podávať prípravky na posilnenie imunity. Imunitný systém dieťaťa sa s bežnými infekciami vyrovná sám, netreba ho zbytočne stimulovať.

30.10.2013 14:00
deti, rodičia, cudzinci Foto:
Vo svete rodičia soplíky u detí neriešia.
debata

Iné je to, samozrejme, v prípade detí so zvýšenou chorobnosťou, takých, ktorých infekcie sa komplikujú, resp. počas akútnej fázy ochorenia a rekonvalescencie. Medzi známe voľnopredajné imunomodulátory patria echinacea, rakytník, hliva ustricová, kolostrum, probiotiká, zinok, treba dbať aj na dostatočný príjem vitamínu C a D (hladina vitamínu D výrazne klesá v zimných mesiacoch a bunky imunitného systému, T-bunky, potrebujú „déčko“, aby sa mohli aktivovať). Deti, ktoré boli dlho dojčené a do kolektívu nastúpili po dovŕšení 3. roka života, by nemali byť často choré. Považuje sa za štandard, že normálne, zdravé dieťa ochorie do roka približne štyrikrát. Ak to tak nie je, treba navštíviť ambulanciu imunoalergológa.

V Českej republike sa na 14 pracoviskách detských lekárov uskutočnila retrospektívna štúdia vyhodnocujúca podpornú enzymatickú liečbu. Zúčastnilo sa na nej 346 detí s opakovanými zápalmi dýchacích ciest (angíny, zápaly hrtana, priedušiek, prínosových dutín, stredného ucha). Pred začiatkom enzýmoterapie (Wobenzym) boli detskí pacienti v priebehu roka napriek poskytovanej štandardnej liečbe chorí štyrikrát a viac. V porovnaní s obdobím pred liečbou sa im po začatí enzýmoterapie, ktorá trvala 10–13 týždňov, znížil počet zápalov priemerne o 59 % a počet antibiotických kúr klesol o 68 %.

Čo treba dodržiavať?

  • racionálna životospráva
  • dostatok pohybu i spánku
  • otužovanie
  • vyležanie a doliečenie infekcií
  • uvážené užívanie liekov (najmä antibiotík) i doplnkov výživy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #imunita #životospráva #otužovanie #echinacea #infekčné choroby