Nie všetky ženy majú po pôrode zníženú chuť na sex

Je sex po pôrode povolený? Majú ženy, prípadne muži väčšiu alebo menšiu chuť na sex po pôrode? A na čo musia dávať pozor? Odpovedá gynekologička.

26.04.2017 06:00
matka, dieťa, rodičovská dovolenka Foto:
Sex po pôrode nebýva prioritou.
debata

Pauza počas šestonedelia

„Šesť až osem týždňov po pôrode (tak dlho trvá takzvané šestonedelie), nie je sex povolený. Až keď je pri najbližšom vyšetrení všetko v poriadku,“ povedala pre rakúsky magazín Woman gynekologička Eva Lehner-Rothe.

Chuť na sex nie je prioritou

Na otázku, či majú ženy po pôrode zníženú chuť na sex, gynekologička odpovedala: „Neplatí to všeobecne pre všetky ženy. Avšak je celkom bežné, že chuť na sex v tomto čase u mnohých žien nestojí v popredí, hlavne pre fyzické zmeny.“ Panvové dno sa musí po pôrode znova „napnúť“ a prípadné rany spôsobené samotným pôrodom sa musia zahojiť. Okrem toho musia byť aj prsia veľmi citlivé a problém môže spôsobiť aj krvácanie po pôrode.

Pyšná, atraktívna a sexi

Chuť na sex u mnohých žien „prehluší“ blízkosť, styk matky s dieťaťom a náklonnosť. Podľa lekárky to však nie je pravidlom, sú aj ženy, ktoré sa po pôrode cítia úžasne, pretože sú pyšné na svoje telo a tiež na to, čo dosiahli. Užívajú si dojčenie dieťaťa, cítia sa atraktívne a sexi a preto majú aj väčšiu túžbu po milovaní. „Najdôležitejšie je s partnerom o všetkom rozprávať, predovšetkým však tolerovať individuálne potreby,“ myslí si pôrodníčka.

Na čo si treba dať pozor?

„V dôsledku hormonálnych zmien počas dojčenia trpia niektoré ženy vaginálnou suchosťou, čo môže tiež znepríjemňovať pohlavný styk. Aj hrádza môže byť po pôrode citlivá. V takýchto prípadoch pomôže mladým mamičkám vaginálny hydratačný krém.“

Vhodné je pravidelné cvičenie

Sú ženy, ktoré sa sťažujú na to, že sex po pôrode už nie je taký, ako predtým. A teda, je horší. Gynekologička Lehner-Rothe odporúča: „Aby boli svaly panvového dna a vaginálne svaly opäť vo forme, je vhodné pravidelné cvičenie. Vďaka tomu pocit pri sexe znova zosilnie.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prsia #pôrod #sex #dojčenie #hrádza #vagína #panvové dno #šestonedelie