Muži, ktorí nosia boxerky, majú viac spermií

Americkí vedci podporujú svoje zistenia v predchádzajúcich štúdiách. Výber spodnej bielizne má vplyv na ich plodnosť.

14.08.2018 06:00
plodnosť, neplodnosť, oplodnenie, spermia, spermie Foto:
Pokles kvality spermií má veľa príčin.
debata

Muži, ktorí nosia často boxerky, majú viac spermií ako muži, ktorí uprednostňujú úzku spodnú bielizeň. Oznámili to americkí vedci v odbornom časopise Human Reproduction. Muži s boxerkami majú aj vyššiu koncentráciu spermií, uviedol tím okolo Lidia Mínguez-Alarcona z Harvard T.H. Chan School of Public Health v Bostone.

Nositelia úzkej bielizne naopak mali v krvi pomerne vysokú koncentráciu tzv. folikuly stimulujúceho hormónu (FSH), ktorý povzbudzuje produkciu spermií. Mohla by to byť reakcia tela na zníženú produkciu spermií u milovníkov úzkej bielizne, tvrdia vedci.

Voľnejšie verzus užšie

Mínguez-Alarcon a jeho kolegovia skúmali v rámci štúdie viac ako 650 mužov, ktorí hľadali pomoc na reprodukčnej klinike, pretože sa im dlhšie nedarilo počať dieťa. Pýtali sa ich, akú spodnú bielizeň najčastejšie nosia a analyzovali typické hodnoty mužskej plodnosti. Asi polovica mužov nosila najradšej boxerky. V porovnaní s mužmi, ktorí uprednostňovali inú bielizeň, mali „boxerkári“ o 33 percent vyššiu koncentráciu spermií a nižšie hodnoty FSH. Rozdiel koncentrácie medzi nosičmi boxeriek a mužmi s úzkou bielizňou bol mimoriadny.

Vďaka štúdie síce nie je možné hneď tvrdiť, že úzka spodná bielizeň je príčinou nízkeho počtu spermií. Autori však poukazujú na to, že predchádzajúce štúdie dospeli k rovnakým výsledkom. V jednej z nich mali dvaja dobrovoľníci mesiace nosiť úzke a rovnako dlho široké „trenky“.

Mnoho príčin

Pokles kvality spermií má veľa príčin. Potvrdil to aj vedúci urologickej kliniky, detskej urológie a andrológie univerzitnej kliniky Gießen a Marburg: „Pozorovania ukázali pokles kvalitných spermií u mužov západného sveta v posledných desaťročiach. Možnými príčinami sú strava, zvýšené BMI, ale aj zvýšená teplota mieška.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plodnosť #spodná bielizeň #BMI #spermie