O ústnu dutinu dieťaťa sa treba starať od narodenia

Zdravie ústnej dutiny je neoddeliteľnou súčasťou celkového zdravia. Takisto hygiena ústnej dutiny sa pestuje od narodenia ako súčasť celkovej hygieny tela dieťatka. Ide o to, udržiavať ju čistú, bez prilepených zvyškov potravy, pravidelne ju kontrolovať a treba zvyknúť dieťa na to, že mu rodič čistí ústa, manipuluje v nich v rámci hygieny, aby pokladalo neskoršie čistenie zubov za prirodzené a nebránilo sa mu. Zuby treba čistiť mäkučkou zubnou kefkou od prerezania prvého mliečneho zuba, hovorí čeľustná ortopedička MUDr. Simona Dianišková, PhD., MPH.

28.07.2019 06:00
mudr simona dianišková, Foto:
MUDr. Simona Dianišková PhD., MPH.
debata

Hovorí sa, že pri správnej starostlivosti by deti vôbec nemuseli mať zubné kazy. Ako sa teda o detské zuby správne starať?

Pravidelné čistenie zubov aspoň dva razy denne po jedle zubnou kefkou a zubnou pastou s obsahom fluoridov a množstvom pasty primeranom veku dieťaťa tvorí základný predpoklad prevencie zubného kazu. Nemenej dôležité je obmedzenie pridávania cukru a sladidiel do nápojov a jedál. Nedojčiť v noci deti, ktoré už majú zuby. Nepodávať sladené nápoje, mlieko a kaše večer tesne pred zaspaním alebo počas noci. Celkovo dieťa zvyknúť piť čistú vodu a na chuť menej sladkých potravín. Nedávať dieťaťu sladkosti „za odmenu“. Ak nie je po jedle dostupná kefka na čistenie zubov, aspoň vypláchnuť ústa čistou vodou. Po prerezaní zadných zúbkov používať na čistenie aj medzizubnú nitku natiahnutú v držiaku, a to raz denne. Pravidelne navštevovať zubného lekára za účelom preventívnej prehliadky (deti do 18 rokov majú nárok na bezplatnú preventívnu prehliadku u zubného lekára 2 razy ročne), vykonávať profesionálnu hygienu zubov a podľa potreby zaviesť individuálne profylaktické opatrenia proti vzniku zubného kazu.

V čom robia rodičia najčastejšie chyby v starostlivosti o ústnu dutinu dieťaťa?

Rodičia často nechajú čistenie zubov na dieťa, nekontrolujú ho, nie sú dôslední. Podceňujú význam mechanického čistenia zubov. Rodičia často nevedia, ako správne zuby čistiť, a tak to nevedia naučiť ani svoje deti. Kupujú dieťaťu veľa sladkostí a sladených nápojov. Pri príprave jedál pridávajú priveľa cukru, medu a iných sladidiel. Nechodia pravidelne s dieťaťom na preventívnu prehliadku k zubnému lekárovi. Ak dieťa nič nebolí a podľa nich nemá viditeľnú dieru v zube, údajne netreba ísť do zubnej ambulancie. To je omyl. Prikladajú veľký význam dedičnosti pri zubnom kaze a ochoreniach parodontu a nie vonkajším faktorom.

Ako udržať detské zúbky zdravé a silné?

Racionálnou stravou obsahujúcou potrebné živiny, minerály a vitamíny na rast kostí a zubov, znížením prísunu cukru, pravidelným správnym čistením. Kontrolovať stav zubov na pravidelnej prehliadke u zubného lekára.

Sú rodičia zodpovední v starostlivosti o zúbky svojich detí?

Rodičia sú zodpovední za starostlivosť o zuby svojich detí tak, ako sú aj zodpovední za udržiavanie hygieny a zdravia celého tela dieťaťa. Starostlivosť rodičov sa zlepšuje zvyšovaním ich zdravotného povedomia, osvetou a programami zameranými na prevenciu zubného kazu a ochorení dutiny ústnej. Týchto aktivít by mohlo byť zo strany verejných a štátnych inštitúcii oveľa viac.

Aké problémy môžu spôsobiť predčasne vypadnuté detské zúbky?

Predčasne vypadnuté mliečne zuby môžu spôsobiť nepravidelnosti a chyby zhryzu, viac krivé zuby, stratu miesta pre trvalé zuby, problém s odhryzovaním a žuvaním potravy, problémy s výslovnosťou a rečou, vznik zlozvykov a funkčných porúch jazyka, pier a podobne.

Trendom v detskej ortodoncii je využívanie... Foto: SHUTTERSTOCK
ortodonticka liecba, strojček, zuby, rovnátka, Trendom v detskej ortodoncii je využívanie moderných a vedecky overených postupov a strojčekov.

Čo je vlastne ortodontická liečba a kedy by sa mala začať?

Ortodontická alebo čelustnoortopedická liečba začína individuálne podľa povahy a závažnosti odchýlky. Spravidla je to medzi 9 až 12 rokom. Dieťa však treba kontrolovať v rámci zubnej prehliadky, či nevzniká chyba zhryzu a nepravidelnosti zubov, s ktorými treba začať liečbu aj skôr.

Aké sú trendy v detskej ortodoncii?

Trendom v detskej ortodoncii je využívanie moderných a vedecky overených postupov a strojčekov. Liečba môže prebiehať vo viacerých etapách, medzi ktorými sú prestávky, v ktorých sa čaká na ďalší vývoj, rast či trvalé zuby. U niektorých detí je vhodnejšia jednofázová liečba. Posudzuje to špecialista, čeľustný ortopéd, ktorý dieťa diagnostikuje, určí vhodný čas na začatie liečby a pripraví plán liečby s výberom strojčeka. Strojček môže byť snímateľný alebo fixný. Najmodernejším strojčekom na detské zuby sú priesvitné snímateľné dlahy na zuby – aligners (elajnery). Sú vyberacie, takmer neviditeľné, hygienické, ľahko sa s nimi manipuluje, nespôsobujú bolesť ani poruchy reči a dieťa ich môže nosiť celú noc aj celý deň, takže efektívne upravujú mnohé ortodontické chyby.

Čo je ortodontická liečba?

Pomáha narovnať stesnanie zubov, ktoré k sebe nepriliehajú správne. Riešením týchto problémov vám ortodontická liečba môže pomôcť udržať si zdravú ústnu dutinu. Stesnané zuby sa ťažšie čistia, čím sa zvyšuje riziko vzniku zubného kazu a ochorenia ďasien.

Kedy by sa liečba mala začať?

Najvhodnejší je vek medzi 10. a 14. rokom. V tomto veku hlava a ústa dieťaťa stále rastú a zuby sa ľahšie narovnajú. Pacienti však môžu dostať fixný strojček v akomkoľvek veku.

Tipy, ako skrátiť čas liečby

  • Používajte pomôcky určené na starostlivosť o strojček, napríklad zavádzač dentálneho vlákna, medzizubné kefky a elektrické zubné kefky špeciálne navrhnuté pre ortodonticky liečený chrup.
  • Po jedle si vyčistite zuby zubnou pastou s fluoridom a medzizubné priestory zubnou niťou.
  • Používajte antibakteriálnu ústnu vodu.

Chráňte si strojček:

  • nežujte ceruzky, steblá ani ľadové kocky
  • neobhrýzajte si nechty a nehrajte sa s elastickými ťahmi
  • nejedzte tvrdú alebo lepivú potravu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #dentálna hygiena #mliečny chrup #starostlivosť o zuby #detské zuby