Štyri tipy na posilnenie detskej imunity

Teplotné výkyvy, suchý vykúrený vzduch, cestovanie vo verejnej hromadnej doprave, pobyty v škôlkach a školách...

17.12.2019 06:00
sneh, dieťa, zima Foto:
Správne oblečenie je dôležitým a správnym krokom, ako sa chrániť pred nízkymi teplotami.
debata

To všetko významne prispieva k rýchlemu šíreniu kvapôčkových infekcií, vírusom a baktériám. Silný imunitný systém môže zabrániť tomu, že sa dieťa nakazí od iných detí.

Dbajte na zdravú stravu

Vyvážená a pestrá strava má veľký význam pre zdravie a obranyschopnosť dieťaťa v chladnom ročnom období. Niektoré potraviny môžu mať obzvlášť silný imunitný účinok. Klasická slepačia polievka a vitamínová bomba v podobe ovocného šalátu sú spravidla potravinami, ktoré deti veľmi rady jedia, najmä, ak sa môžu zúčastniť aj na ich príprave. V zime je silným zdrojom železa kapustová zelenina, strukoviny a orechy, tieto potraviny sa oplatí zaradiť do jedálnička. Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vitamínu C môže imunitný systém ešte dodatočne posilniť.

Striedavá sprcha ako tradícia

Svoje dieťa môžete s ľahkosťou a humorom naučiť, aká zdravá je striedavá sprcha. Teplotu sprchy striedajte z teplej na studenú, tento proces párkrát zopakujete, pričom sprchovanie ukončite studenou vodou. Obzvlášť dôležitý je čas potom, pretože telo dieťaťa treba držať v teple. Buď ho oblečte do mäkkého a teplého pyžamka, alebo zakryte teplou dekou. Ak sa vám podarí integrovať striedavú sprchu do života párkrát do týždňa a ukončiť ju čítaním z knižky alebo teplým čajom, môže z toho vzniknúť obzvlášť krásna, imunituposilňujúca tradícia.

Veľa pohybu na čerstvom vzduchu

Telesné otužovanie je odpoveďou na mnohé boliestky, nepokoj a choroby. Telo a duša významne profitujú z pravidelného športu a pohybu na čerstvom vzduchu. Najmä v chladnom ročnom období máme príliš veľa výhovoriek na to, aby sme z domu ani nevystrčili nos. A pravdaže, nechce sa ani deťom. Zvládnuť sa to dá so správnym oblečením, motiváciou a postojom. Prínosom sú obzvlášť prechádzky v lese, hoci aj krátke. Takzvané terpény, éterické oleje a iné rastlinné látky sa uvoľňujú priamo zo stromov a rastlín do vzduchu, ktorý dýchame. Tieto látky v lesnom ovzduší pozitívne vplývajú na našu obranyschopnosť.

Dieťa nesmie mrznúť

Je mylnou predstavou, že studený vzduch alebo nízke teploty vonku spôsobujú prechladnutie. Je to skôr dôsledok toho, že nám je zima a „mrzneme“, čo môže viesť k ochoreniu. Správne oblečenie je dôležitým a správnym krokom, ako sa pred nízkymi teplotami chrániť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #baktérie #čerstvý vzduch #striedavá sprcha