Nehybný Michal s tracheostómiou: Som doma celé mesiace. Dá sa to zvládnuť!

"Niektorí ľudia upadajú do depresie, keď si predstavia, že musia zostať dlhší čas doma. Ja som býval zatvorený doma aj niekoľko mesiacov a poviem vám, dá sa to v pohode zvládnuť," napísal na sociálne siete Michal Škombár zo Sliača, 28-ročný muž s muskulárnou atrofiou.

26.03.2020 01:00
Michal Škombár, muskulárna atrofia, spisovateľ Foto: ,
Michal píše svoje knihy bradou.
debata (4)

Michal má už trinásť rokov zavedenú tracheostómiu a dýchať mu pomáha prístroj. Bez cudzej pomoci dokáže Michal pohnúť len dvoma prstami na jednej ruke a trochu bradou. Jeho telo ho zradilo už dávno. Svoj život žije plnohodnotne, ako sa len v jeho situácii dá, väčšinou na obývačkovej pohovke pod oknom, odkiaľ môže najlepšie pozorovať denné dianie v domácnosti.

O Michalovi sme v Magazíne Pravdy písali pred rokom. O tom, ako „denne hrá poker so životom“ a píše na počítači svoje knihy. Niekoľko z nich mu už aj vydali.

Milujúci rodičia Michal st. a Mária sú manželmi... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Michal Škombár, muskulárna atrofia, spisovateľ Milujúci rodičia Michal st. a Mária sú manželmi už vyše tridsať rokov. Majú tri deti. Muskulárnu atrofiu má len Michal.

Michal žije s rodičmi a mladším bratom Samom na prvom poschodí v jednom zo sliačskych panelákov. Počas zimných mesiacov Michala najbližší nemôžu zobrať ani na prechádzku. Na mraze by mohol ochorieť. Vzhľadom na svoju diagnózu, ktorá so sebou prináša ochabnuté svalstvo a prakticky žiadny podkožný tuk, mu rýchlo hrozí podchladenie. Teraz, keď konečne prichádza jar, zahatala cestu na prechádzky Michalovi hrozba koronavírusu. Infekcie, ktorá napáda dýchacie cesty a pľúca. Aj pacienti s nervovosvalovými ochoreniami patria medzi tých, ktorých infekcia koronavírusom ohrozuje najviac. Ide totiž o chronické ochorenia, ktoré postihujú aj dýchací systém, čo zvyšuje pravdepodobnosť ťažšieho priebehu ochorenia. Pacienti s takýmito ochoreniami majú menej vyvinuté pľúca a zníženú ich vitálnu kapacitu. Často majú problém nielen s nádychom, ale aj s výdychom.

„Stačí si len správne nastaviť myseľ,“ ubezpečuje Michal. „Zatvorím oči a pri počúvaní hudby si predstavím, že som na koncerte. Rovnako si pri pozeraní filmov navodím pocit, akoby som sa práve nachádzal v kine. Rozviňte svoju predstavivosť. To malé dieťa je v nás stále ukryté, stačí ho len vypustiť.“

Michal Škombár zo Sliača podpisuje svoju... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Michal Škombár, muskulárna atrofia, spisovateľ Michal Škombár zo Sliača podpisuje svoju vlastnú knihu odtlačkom prsta.

„Verím, že to všetci nejako zvládneme,“ dúfa Michalova mama Mária Škombárová, ktorá stíha doma šiť ešte aj rúška. V tejto chvíli Michal nie je fit, pretože dostal bakteriálnu infekciu po opakovanej výmene kanyly. Dúfa, že mu čoskoro zaberú antibiotiká. Za svoj postoj a neustále optimistický pohľad na život si preto naozaj zaslúži rešpekt.

Odporúčania pre ľudí s nervovosvalovými ochoreniami (NSO) v súvislosti s koronavírusom:

  • Pacienti so zníženou imunitou, predovšetkým s chronickým ochorením, ktoré postihuje aj dýchací systém, môžu mať väčšiu pravdepodobnosť ťažšieho priebehu ochorenia.
  • Práve NSO spôsobujú zníženie schopnosti čistiť si pľúca prirodzeným spôsobom – účinným kašľaním. Pacienti s NSO majú pľúca menej vyvinuté, prípadne je znížená ich vitálna kapacita.
  • Potrebné opatrenia aj pre pacientov, aj pre pomáhajúce osoby možno nájsť na www.omdvsr.sk
  • Informácie sú aj na Fb stránke „OMD v SR“, kde sa v rámci seriálu SOM DOMA dokonca uskutočnil aj trojkolový šachový internetový turnaj

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #tracheotómia #koronavírus #karanténa #domáca karanténa