Včasná diagnóza i podpora pre onkologicky choré deti

V rozvinutých krajinách sa úspešne vylieči viac ako 80 % detí s rakovinou. Tým slovenským možno pomôcť kúpou vianočnej ozdoby. Rakovina nepozná hranice, nemala by ich mať ani liečba.

11.12.2020 12:00
lekárka, ambulancia, pacientka, dieťa, lekár,... Foto:
Ročne u nás pribúda asi 180 nových detských onkologických pacientov.
debata

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) lekári každý rok diagnostikujú rakovinu približne 300-tisíc deťom vo veku od 0 do 19 rokov. V Európe je to asi 35-tisíc detí a na Slovensku cca 180. Rakovine u detí sa nedá predchádzať, ani ju odhaliť skríningom, úspešná liečba si preto vyžaduje včasnú a presnú diagnózu. "Pre úspešné vyliečenie je potrebné zabezpečiť dostupnosť správnej liečby a starostlivosti, vrátane cenovo dostupných a kvalitných liekov“, hovorí MUDr. Judita Puškáčová, PhD., prezidentka Sekcie detskej onkológie a hematológie Slovenskej pediatrickej spoločnosti.

Slovenská republika patrí medzi krajiny, ktoré dnes dokážu poskytnúť detským onkologickým pacientom najlepšiu možnú starostlivosť. Na liečbu týchto pacientov sa u nás zameriavajú tri kliniky: Klinika detskej hematológie a onkológie LF a NÚDCH v Bratislave, Oddelenie detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach a Klinika pediatrickej onkológie a hematológie SZU v Banskej Bystrici.

Ročne u nás pribúda asi 180 nových detských onkologických pacientov, úspešne sa darí vyliečiť až 80 – 83 % detí. „Primárnym spôsobom liečby je kombinovaná chemoterapia a väčšina pacientov sa lieči v rámci veľkých medzinárodných skupín a štúdií. Slovenská republika je napríklad od apríla 2019 aktívnym členom AEIOP/BFM ALL, uznávanej celosvetovej skupiny, ktorá sa zaoberá výskumom všetkých aspektov detských leukémií. Prostredníctvom videokonferencií spolupracujeme s Detskou nemocnicou vo Filadelfii v USA, ktorá patrí medzi najúspešnejšie na svete v liečbe detských onkologických ochorení,“ hovorí doc. MUDr. Alexandra Kolenová, PhD., prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie LF a NÚDCH v Bratislave a predsedníčka správnej rady neziskovej organizácie Deťom s rakovinou. Symbolom tejto organizácie je medvedík, ktorého v tomto období možno kúpiť ako ozdobu na vianočný stromček. Každý kus v tvare macka zlatej farby so zlatou stužkou (11 cm) je unikátny, ručne vyrobený v SR tradičným výrobcom bez lisovacích strojov. Cena ozdoby je 9,50 eura.

Zlatý medvedík je symbolom neziskovej... Foto: SNOWBALL
vianočná ozdoba, zlatá, macko, medvedík, medveď Zlatý medvedík je symbolom neziskovej organizácie Deťom s rakovinou.

Výťažok z predaja patrí neziskovej organizácii Deťom s rakovinou, ktorá sídli priamo na Klinike detskej hematológie a onkológie NÚDCH v Bratislave. Jej cieľom je prispievať k inovácii tejto kliniky a zabezpečiť tak deťom, ktoré prechádzajú zložitou liečbou, podmienky, ktoré sú štandardom pre vyspelé krajiny sveta.

Kúpiť ho možno na tomto linku: https://cutt.ly/Nhdtn8F

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #onkológia #leukémia #onkologické ochorenia