Zákerný vírus sa ocitol v mozgu

Pani Jarmila (23) z liptovskej obce Stankovany si pár dní po narodení syna všimla, že jej dieťa má problém s očkom. Zo situácie, ktorú lekári spočiatku nepokladali za nebezpečnú, sa neskôr vyvinula závažná diagnóza mozgu - herpes na mozgu.

24.02.2021 06:00
Dominik, herpes, mozog, Chlebodarca Foto:
Dominik má na mozgu herpes. K ochoreniu, ktoré bábätku poškodilo mozog a zrak, sa navyše pridala aj epilepsia a autistické črty.
debata

Keď lekári prepúšťali mladú mamičku z pôrodnice, zdalo sa, že jej synček Dominik (2) je úplne v poriadku. Bábätku však už vtedy hnisalo jedno oko, čo odborníci pripisovali kontaktu s plodovou vodou a malému predpísali očné kvapky. Napriek liečbe sa však jeho stav nezlepšoval. Na očnej klinike zistili, že Dominik má zvýšený vnútroočný tlak a odporučili čo najskoršiu operáciu, pretože inak hrozilo, že na hnisavé oko nebude vidieť.

Ani po operácii však nebolo všetko v poriadku, Dominik doma odmietal jesť, dostal horúčku. Dieťa sa opäť dostalo do nemocnice, kde sa uňho začali kŕče celého tela. Počas nich nebolo pri vedomí. Lekári zistili, že Dominik má na mozgu herpes, ktorý úplne vyradil ľavú hemisféru a s ňou celú pravú časť tela. K ochoreniu, ktoré bábätku poškodilo mozog a zrak, sa navyše pridala aj epilepsia a autistické črty.

Vírus sa môže reaktivovať

Keďže herpes je vírusové ochorenie, ktoré sa pri oslabenej imunite môže kedykoľvek vrátiť a reaktivovať, musí pani Jarmila dávať na synčeka mimoriadny pozor. „S Dominikom nemôžem chodiť medzi ľudí ako iné mamičky, v prvom rade vždy musím myslieť na prevenciu. Herpes na mozgu nie je ako bežný opar na pere. Ak by sa vrátil, Dominikovi by mohol poškodiť mozog ešte viac,“ vysvetľuje mama.

Pani Jarmila musí so synom viackrát denne cvičiť, inak by sa mu stav zhoršil a bol by úplne pripútaný na lôžko. Pre oneskorený psychomotorický vývoj nedokáže sám sedieť. Herpes mu poškodil aj zrak, preto musí odmalička nosiť okuliare. Jesť a piť už Dominik dokáže samostatne, ale mama mu jedlo vždy musí rozmixovať alebo pokrájať na malé kúsky.

Pani Jarmila zo Stankovian so synčekom Dominikom. Foto: Chlebodarca
Chlebodarca, Jarmila, Stankovany, Dominik, vírus Pani Jarmila zo Stankovian so synčekom Dominikom.

Pomáha mu kontakt so zvieratami

Hoci je Dominikov zdravotný stav vážny, na svoje okolie reaguje, vie rozoznať najbližších, udržuje očný kontakt. Výborne reaguje na detské pesničky a rád si s mamou číta obrázkové knihy. Zlepšenie prišlo aj vďaka terapii Bobath, teda súboru cvikov a hier, ktorý je individuálne navrhnutý na zlepšenie motoriky. „Dominik si už napríklad dokáže dať sám do úst cumlík a učím ho držať si fľašku, z ktorej pije,“ teší sa zo synčekových pokrokov pani Jarmila. Ale veľmi mu pomáha aj ďalšia liečba, ktorou je okysličovanie mozgu cez krčnú chrbticu. Absolvoval ju už dvakrát na špecializovanej klinike v poľskej Varšave.

Okrem toho pravidelne chodí aj na animoterapiu, kde je v kontakte so psami a s koňmi. Pomáhajú mu v liečbe telesných a duševných ochorení. „Keď Dominik po prvý raz uvidel nášho psa, začal kopať nožičkami, reagoval naňho. Synčeka som teda prihlásila na canisterapiu. Psíkov kŕmi granulami, hľadí na nich a dotýka sa ich. Veľmi ho to upokojuje, usmieva sa,“ hovorí pani Jarmila. Hipoterapia, počas ktorej Dominik sedí na koni, mu pomáha v spevňovaní svalov a celkovom držaní tela.

Rodinu si všimol CHLEBODARCA

Pre Dominikov zdravotný stav je veľmi dôležité, aby nebola oslabená jeho imunita a aby neprichádzal do kontaktu s množstvom ľudí. Preto sa oňho jeho mama väčšinou stará sama. Chlapčekov otec s rodinou nežije, platí súdom určené výživné. S Dominikom sa stretáva podľa dohody, keď to zdravotný stav ich malého syna umožňuje.

So starostlivosťou o Dominika pomáha pani Jarmile v prípade potreby jej mama. „Keď mi je ťažko, veľmi mi pomáhajú rozhovory s ostatnými. O hocičom, len tak zablúdiť myšlienkami inam, požartovať. Aj vďaka tomu sa na veci dokážem pozrieť z inej perspektívy,“ hovorí Dominikova mama o tom, čo ju v neľahkej životnej situácii drží nad vodou.

Pomocnú ruku tejto rodine podal projekt Chlebodarca. „Keďže rehabilitácie, ktoré malému Dominikovi pomáhajú zlepšiť zdravotný stav, musí mama platiť sama a sú finančne náročné, rozhodli sme sa ich tejto rodine zaplatiť my. Veríme, že vďaka liečbe bude chlapček robiť ďalšie pokroky. Rodinke sme tiež prispeli na kyslíkový koncentrátor, ktorý bude Dominik využívať v domácom prostredí,“ povedala Jana Gregorovičová, podpredsedníčka o. z. BILLA ľuďom. Okrem toho rodina dostane aj potravinovú pomoc v podobe BILLA nákupnej karty, ktorú bude môcť využívať celý jeden rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #vírus #Chlebodarca