Pre prednostku detskej onkológie to bolo ako zázrak. A naplnil sa

27.02.2023 00:00
lidl, nepouzivat Foto:
PharmDr. Martin Lichý pred laminárnym boxom v novej prípravovni chemoterapie.

Farmaceut Martin Lichý sedí pred laminárnym boxom v novej prípravovni chemoterapie v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave. Áno, v tejto časti nemocnice sa pripravujú lieky pre onkologicky choré deti. A 80 % detských pacientov s rakovinou sa podarí vyliečiť. Moderná prípravovňa cytostatík, bezpečná pre zamestnancov aj detských pacientov, ktorých liečivá nesmú byť vystavené nijakému znečisteniu, sa stala skutočnosťou.

Ešte v októbri minulého roka sme sa zhovárali s prednostkou detskej onkológie prof. MUDr. Alexandrou Kolenovou, PhD., o tom, ako deti na onkoochorenia kedysi výlučne zomierali a detská onkológia vlastne vznikla až po druhej svetovej vojne. Nebola k dispozícii potrebná liečba. „A dnes máme liečbu pre onkologicky choré deti rovnakú ako všade vo vyspelých krajinách,“ povedala profesorka. Veľa vecí však ešte stále robia manuálne a potrebujú modernú digitalizáciu.

Profesorka Alexandra Kolenová v rozhovore s... Foto: SKPR Strategies
lidl nepouzivat Profesorka Alexandra Kolenová v rozhovore s ministrom zdravotníctva a riaditeľom Národného ústavu detských chorôb.

„Nie je napríklad úplne optimálne pripravovať cytostatiká tu, v rámci priestorov našej kliniky. Potrebujeme čoraz viac ľudí, ktorí pracujú s protokolmi, liečivami a tí zas potrebujú bezpečný a moderný priestor. Takže za peniaze od Nadačného fondu LIDL v Nadácii Pontis plánujeme zmodernizovať priestory lekárne v našej budove, a tam budú tri miestnosti vybudované ako automatizovaná a bezpečná prípravovňa chemoterapie. Pôjde teda o modernizáciu pracovných priestorov určených na riedenie cytostatík a elektronizáciu systému podávania tejto cytostatickej liečby. Ponuka od Nadačného fondu LIDL je pre mňa ako zázrak,“ dodala vtedy. A ten zázrak sa naplnil.

V polovici februára bola moderná prípravovňa liečby pre detských pacientov slávnostne otvorená za prítomnosti ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, riaditeľa NÚDCH Petra Bartoňa a mnohých ďalších. Do prevádzky sa dali zmodernizované a rozšírené priestory a v nich nové boxy na aseptickú prípravu parenterálnych (podávaných do žily) liekov. Tak sa ešte zvýšila bezpečnosť celého procesu prípravy liekov.

Zľava Vladimír Lengvarský, Katarína... Foto: SKPR Strategies
lidl nepouzivat Zľava Vladimír Lengvarský, Katarína Bagľašová, Katarína Matejovie, Alexandra Kolenová, Katarína Šumská a Peter Bartoň.

Onkologicky chorému dieťaťu je totiž potrebné liečbu nariediť, nadávkovať, každé z nich má inú hmotnosť. Niektoré sú malé bábätká, iní sú už školáci či tínedžeri. Vzhľadom na ochorenie majú výrazne narušenú imunitu. „Naši malí pacienti sú imunitne oslabení, preto nechceme, aby boli vystavovaní akýmkoľvek potenciálnym kontaminantom v liečivách, ani len v podobe okolitého prachu. Nároky na čistotu liekov sú u nás omnoho vyššie,“ vysvetľuje farmaceut Martin sediac pred jedným z laminárnych boxov v nových priestoroch prípravovne. Aj samotní farmaceuti musia byť čo najlepšie chránení pred pôsobením cytostatík (lieky používané počas chemoterapie), keďže s nimi pracujú dlhé hodiny. Takáto prípravovňa liečiv pracuje nonstop, počas pracovných dní sú k dispozícii dvaja farmaceuti, cez víkend jeden a mimo pracovného času má vždy jeden pohotovostnú príslužbu, pretože môže vzniknúť nejaký akútny stav, neplánovaný nový príjem pacienta a liečba musí byť vždy k dispozícii. Ročne pripravíme šesťtisíc injekcií a infúzií a časom toto číslo asi bude rásť," šokuje. „Nové priestory sú nielenže nové, ale aj väčšie. Nároky na pracovné postupy i bezpečnosť práce totiž stúpajú,“ dodáva PharmDr. Katarína Šumská, vedúca Nemocničnej lekárne v NÚDCH.

Profesorka Kolenová v rozhovore s ministrom,... Foto: Bianka Stuppacherová
lidl, nepouzivat Profesorka Kolenová v rozhovore s ministrom, zľava vedúca nemocničnej lekárne Katarína Šumská a vpravo riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň.

Klinika detskej hematológie a onkológie NÚDCH je špičkovým pracoviskom pre liečbu detských onkologických pacientov. Naspäť do života po vyliečení sa ich vracia osem z desiatich. „V spolupráci nemocnice s našimi partnermi sa nám podarilo zmodernizovať a rozšíriť priestory Nemocničnej lekárne a zvýšiť štandard technologickej prípravy parenterálnych liekov pre našich malých pacientov,“ ocenil prínos novej prípravy liekov MUDr. Peter Bartoň, riaditeľ NÚDCH, a poďakoval neziskovej organizácii Deťom s rakovinou, n.¤o., Nadačnému fondu LIDL v Nadácii Pontis a kolegom za podporu. „Sme hrdí, že sme mohli prispieť sumou 300-tisíc eur k zvýšeniu kvality liečby v podobe prípravovne liečiv, ktorá je vo svete zlatým štandardom v liečbe rakoviny,“ podotkol generálny riaditeľ LIDL Slovenská republika Adam Miszczyszyn.

Pripravený je aj projekt na komplexnú prestavbu oddelenia pre veľké deti. Z priestorov, ktoré sa na oddelení uvoľnili presunutím pracoviska pôvodnej lekárne, plánuje neziskovka Deťom s rakovinou urobiť ďalšie pacientske izby, vybudovať centrálny monitoring, aby bola každá izba napojená na monitor a zdravotná setra mohla sledovať vitálne funkcie pacienta na diaľku. Realizácia tohto projektu si bude vyžadovať investíciu vo výške 1,8 milióna eur.

„Je to pre nás ďalšia obrovská výzva, najmä vzhľadom na objem financií,“ tvrdí Katarína Bagľašová, riaditeľka n. o. Deťom s rakovinou. Profesorka Alexandra Kolenová, prednostka kliniky, sa povzbudzujúco usmieva. Vie, že sa to podarí. Tu sa dejú zázraky.

Proces prípravy liekov pre onkologicky choré... Foto: SKPR Strategies
lidl nepouzivat Proces prípravy liekov pre onkologicky choré deti bude odteraz ešte bezpečnejší pre malých pacientov aj pre farmaceutov.
chyba