Prečo je dobré darovať krv ešte pred dovolenkou? Môže to skomplikovať tento vírus

Dnes je Svetový deň darcov krvi, ktorý sa každoročne koná dňa 14. júna. Dopyt po krvi je veľký. Krv je totiž nevyhnutná pre život a nedá sa ničím iným nahradiť. Dá sa získať len darovaním. Každé dve sekundy niekto potrebuje krv. Jeden odber krvi môže zachrániť až tri ľudské životy.

14.06.2023 09:00
darcovstvo krvi, odber krvi, krv, ruky, srdce,... Foto:
Darca krvi musí byť starší ako 18 rokov a vážiť viac ako 50 kg. Ženy môžu darovať krv každé štyri a muži každé tri mesiace. Ale môžete darovať iba plazmu či krvné doštičky!
debata

Na Slovensku sa každoročne spotrebuje okolo 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Pri jednom komplikovanom pôrode sa môže spotrebovať aj pätnásť transfúznych jednotiek. Pri jedinej kardiovaskulárnej operácii tridsať transfúznych jednotiek. A jeden onkologický pacient ich môže spotrebovať aj päťdesiat. Celosvetovo počas jedného roka zdravotníci pacientom podajú vyše 26,5 milióna jednotiek krvných zložiek.

Takúto sms dnes rozosielala Národná transfúzna... Foto: Sára Popovičová
sprava NTS, NTS, sms, správa, krv, darcovstvo krvi Takúto sms dnes rozosielala Národná transfúzna služba SR darcom krvi.

Celé darovanie krvi trvá od registrácie až po odchod domov asi hodinu. Samotný odber 5 až 15 minút, počas ktorých darca daruje 450 ml krvi. Krv sa potom spracuje (rozdelí) na jednotlivé zložky, ktoré pomôžu zachrániť ľudské životy. Alebo možno darovať na separátore iba jednotlivé zložky – krvné doštičky, krvnú plazmu.

darcovstvo krvi, preukaz darcu krvi, darcovstvo krvi, krv Čítajte viac 20-ročná Sára išla po prvýkrát darovať krv. Toto je všedný príbeh z odberného centra

Červené krvinky, prenášače kyslíka, zachraňujú pacientom životy počas operácií a po úrazoch. Z plazmy sa vyrábajú život zachraňujúce lieky ako napríklad imunoglobulíny, faktory ovplyvňujúce zrážanie krvi. Tretia zložka, krvné doštičky, zastavuje krvácanie pri rezných poraneniach a pri otvorených krvácaniach. Často sa podávajú aj ľuďom liečiacim sa na nádorové ochorenia a aj ľuďom po transplantácii krvotvorných kmeňových buniek.

Tohtoročné motto Svetového dňa darcov krvi je: „Daruj krv, daruj plazmu, zdieľaj život, zdieľaj často.“ Odberné pracoviská Národnej transfúznej služby v SR budú v stredu 14. júna, počas svetového dňa, otvorené od 7 do 17. hodiny. Počas tohto dňa ich možno navštíviť aj bez toho, aby ste darovali krv a zoznámiť sa s ich činnosťou. Nachádzajú sa v Bratislave na Kramároch a v Ružinove, v Banskej Bystrici,Košiciach, Nitre, Martine, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Trenčíne, Trnave a v Žiline. Samozrejme, aj v tento deň je možné darovať krv a optimálne je objednať sa na to prostredníctvom webovej stránky www.ntssr.sk alebo mobilnej aplikácie NTS SR.

Čo sa robí s darovanou krvou, ktorá sa nespotrebuje?
Video
Chcete darovať krv príbuznému či priateľovi a nemáte zhodnú krvnú skupinu? Takto sa postupuje pri darovaní krvi na meno. Odpovedá MUDr. Zuzana Kovaľová, vedúca lekárka pracoviska Bratislava-Kramáre Národnej transfúznej služby. / Zdroj: TV PRAVDA

Každoročne sú najkritickejším obdobím z hľadiska darcovstva krvi letné mesiace. „Aj preto by sme chceli požiadať, aby ľudia darovali krv skôr, ako odídu na dovolenku. Po príchode z dovoleniek, predovšetkým z niektorých exotických krajín, môže byť s darovaním istý čas problém,“ upozorňuje hovorkyňa NTS SR Mgr. Martina Frigová. V prípade návštevy mimoeurópskych krajín sa vyradenie z darcovstva môže predĺžiť až na pol roka, ak ide o región s výskytom malárie. Situáciu v zahraničí a následné darcovstvo navyše môže komplikovať aj výskyt vírusu západonílskej horúčky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #odber krvi #darovanie krvi #darcovstvo krvi #krvná plazma #krvné doštičky