Rakovina konečníka či penisu? Vaše deti ju nemusia nikdy dostať, ak...

Na Slovensku sa naďalej postupne zvyšuje zaočkovanosť dievčat a chlapcov proti ľudskému papilomavírusu (HPV). Podľa najnovších dát Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) je najvyššia zaočkovanosť v Bratislavskom kraji, naopak najnižšie čísla vykazuje Košický samosprávny kraj. Dáta zároveň poukazujú na to, že zaočkovanosť chlapcov proti HPV vírusu dlhodobo zaostáva za dievčatami vo všetkých regiónoch Slovenska a stále sú okresy, ktoré majú zaočkovanosť proti HPV vírusu pod hranicou 10 percent.

20.06.2023 10:00
deti, bicykel, cyklistika, bicykle, prilby,... Foto:
Optimálne je zaočkovať dievčatá a chlapcov v čase, keď je vysoko pravdepodobné, že ešte neboli infikovaní HPV vírusom.
debata

Ľudský papilomavírus (HPV) spôsobuje infekciu, s ktorou sa počas života stretne väčšina ľudí. Niektoré typy HPV môžu viesť až k onkologickým ochoreniam u oboch pohlaví, najčastejšie však spôsobujú rakovinu krčka maternice. Práve na túto diagnózu zomrelo v roku 2021 až 215 Sloveniek.

„Dobrou správou je, že proti rakovine spôsobenej HPV vírusom sa dnes môžeme účinne očkovať. Rodičia by mali vedieť, že ideálne je zaočkovať dievčatá a chlapcov v čase, keď je vysoko pravdepodobné, že ešte neboli infikovaní HPV vírusom. A tiež v čase, kedy ich imunita dokáže zareagovať na podanie vakcíny najvyššou tvorbou protilátok. Takýmto obdobím je približne 9. až 15. rok života,“ vysvetľuje MUDr. Elena Prokopová, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre pediatriu.

Celková zaočkovanosť sa zlepšuje, no regionálne rozdiely sú značné

Od mája minulého roka môže každý rodič na Slovensku dať bezplatne zaočkovať proti HPV vírusu svoje dieťa vo veku 12 rokov. „Dáta nám jasne ukazujú, že rodičia využívajú možnosť plne hradeného HPV očkovania 12 ročných detí modernou, 9-valentnou vakcínou. Teší nás, že napríklad zaočkovanosť dievčat v okrese Bratislava III dosiahla takmer 70 %, čím sa približujeme k cieľu, ktorý stanovila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO, a to k 90 % zaočkovanosti dievčat. Chceme, aby tento pozitívny trend pokračoval aj ďalej, preto intenzívne rokujeme s partnermi, aby bola táto vakcína plne hradená aj pre ďalšie vekové kategórie detí,“ uvádza MUDr. Mgr. Michal Palkovič, PhD., minister zdravotníctva SR.

Percento zaočkovaných dievčat proti HPV. Foto: Pravda
HPV zaockovanost-dievcata, Slovensko Percento zaočkovaných dievčat proti HPV.

Ako ukazujú najnovšie dáta NCZI, najnižšia zaočkovanosť proti HPV vírusu u detí je na východnom Slovensku. Najhoršie je na tom Košický kraj, ktorý v porovnaní s Bratislavským krajom dosahuje približne o 50 % nižšiu zaočkovanosť. Dáta zároveň upozorňujú aj na značné rozdiely medzi okresmi v jednotlivých krajoch. Takýmto príkladom je aj Prešovský samosprávny kraj. V porovnaní s okresom Humenné, kde je viac ako 51 % zaočkovanosť dievčat a 23 % zaočkovanosť chlapcov, je hneď vo vedľajšom okrese Stropkov zaočkovanosť proti HPV vírusu na alarmujúcej úrovni necelých 7 % v prípade dievčat a v prípade chlapcov je to menej ako 1 %.

Percento zaočkovaných chlapcov proti HPV. Foto: Pravda
HPV zaockovanost-chlapci, Slovensko Percento zaočkovaných chlapcov proti HPV.

Takmer polovica okresov má zaočkovanosť chlapcov pod 10 %

Odborníci dlhodobo upozorňujú, že očkovanie proti HPV vírusu sa netýka iba žien a dievčat. HPV vírus sa totiž okrem rakoviny krčka maternice týka aj ďalších nádorových ochorení. Vírus môže u chlapcov vyvolať napríklad rakovinu konečníka alebo penisu. Hlavná odborníčka preto opäť pripomína, že dostupná vakcína je vhodná pre všetky vekové kategórie od 9 rokov a zároveň obe pohlavia. Ako však ukazujú najnovšie dáta NCZI, zaočkovanosť chlapcov v porovnaní s dievčatami výrazne zaostáva naprieč všetkými regiónmi Slovenska.

Dostupné očkovacie dni proti HPV vírusu pod záštitou ministerstva zdravotníctva ešte pred letnými prázdninami:

Košice – 21. a 28. jún 2023 v Centre pre prevenciu infekcií vyvolaných ľudským papilomavírusom/HPV v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. Počas letných prázdnin budú očkovacie dni pravidelne pokračovať, v dvojtýždňových intervaloch –** 12. a 19. júla** a následne 9. a 16. august.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina krčka maternice #HPV #papilomavírus #HPV vírus