V SR sa podaril unikátny transport bijúceho srdca novému majiteľovi. Nemuselo byť uložené v ľade

Predstavte si ešte bijúce srdce, ktorého majiteľ, žiaľ, už nie je medzi živými. Na druhej strane je však iný človek, ktorý čaká na svoju šancu žiť. Pri transplantáciách ide vždy o čas, za ktorý sa orgán od darcu dostane až k príjemcovi. Pri bežnom transporte srdca sa musí srdce dostať k príjemcovi do štyroch hodín. S využitím modernej technológie je však možné tento čas predĺžiť až na dvojnásobok. Navyše srdce neprestane biť.

03.08.2023 13:21
transport, srdce, transplantácia Foto:
Pri bežnom transporte srdca sa musí srdce dostať k príjemcovi do štyroch hodín. S využitím modernej technológie je však možné tento čas predĺžiť až na dvojnásobok.
debata (6)

To sa podarilo tímu Transplantačného centra UNLP Košice v spolupráci s kardiochirur­gickým tímom štátneho Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) v Prahe, ktoré je najväčším klinickým a vedeckovýskumným pracoviskom v Českej republike. „S využitím špeciálneho zariadenia sa podarilo bijúce srdce transportovať k príjemcovi do Prahy. Predchádzal tomu úspešný odber orgánu v našom transplantačnom centre,“ hovorí MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD., riaditeľ UNLP Košice.

Išlo o dvoch mužov. Darca po stanovení smrti mozgu aj príjemca orgánu boli približne v rovnakom veku. Od odberu po príjem orgánu prešlo len niekoľko hodín, pričom srdce po celý čas bilo. Medicínske technológie sa dnes dostávajú za hranicu možností, ktoré sa ešte pred 20-timi rokmi zdali byť vedeckou fantáziou.

Išlo o dvoch mužov. Darca po stanovení smrti... Foto: Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice
transport, srdce, tranplantácia Išlo o dvoch mužov. Darca po stanovení smrti mozgu aj príjemca orgánu boli približne v rovnakom veku.

„Pražskí odborníci k nám prvýkrát prišli po srdce so špeciálnym prístrojovým vybavením, ktoré napodobňuje fyziologický stav, a zároveň udržiava srdce v teplom a bijúcom stave. Na to, aby sa v prístroji vytvoril simulovaný krvný obeh, je potrebné odobrať darcovi približne 1,5 až 2 litre krvi,“ vysvetľuje MUDr. Igor Gaľa, PhD., primár Transplantačného oddelenia UNLP.

srdce, operácia, transplantácia Čítajte viac Príbeh: Srdce, pod ktorým nosila syna, zlyhalo

Srdce sa štandardne transportuje v ľade, špeciálne a sterilne zabalené. Po transplantácii príjemcovi sa defibriluje, teda opäť oživuje a uvádza do činnosti. Použitie nového systému v klinickej praxi zvyšuje možnosti použitia orgánov aj pre príjemcov s vážnejšími diagnózami, do vzdialených odberných miest, tiež od darcu po zastavení srdca, ako aj v prípadoch komplikovanej anatómie príjemcu.

Pražskí odborníci k nám prvýkrát prišli po... Foto: Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice
transport, srdce, transplantácia Pražskí odborníci k nám prvýkrát prišli po srdce so špeciálnym prístrojovým vybavením.

Výhody špeciálnej technológie:

  • minimalizuje poškodenie srdca studenou ischémiou, pretože srdce sa pri tejto metóde premýva teplou okysličenou krvou
  • optimalizuje stav orgánu vďaka dodávaniu kyslíka, živín a hormónov, ktoré by inak srdcu chýbali
  • zabezpečuje nepretržité monitorovanie a hodnotenie orgánov až do doby transplantácie

V posledných piatich rokoch, vrátane dvoch „pandemických“, sa v Transplantačnom centre UNLP Košice odobralo na transplantáciu spolu 23 sŕdc, z toho len v 1. polroku tohto roka sa odobralo 6 sŕdc, čo je najviac na Slovensku. Každý takýto odber a následná transplantácia znamená zachránený ľudský život.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #transplantácia #transplantácia srdca #transplantácie