Do nemocnice Bory oddnes pacienta bezplatne dovezú - aj ho odvezú domov. Ale nie každého. Kto má na to nárok?

Nemocnica Bory v Bratislave je najväčšia súkromná investícia do zdravotníctva v histórii Slovenska. „Sme na pôde nemocnice s ústavnou zdravotnou starostlivosťou, najmodernejšej nemocnice v SR,“ povedal dnes na tlačovej konferencii jej generálny riaditeľ Ľuboš Lopatka.

22.08.2023 13:22
nemocnica bory autor: Robert Hüttner Foto:
Nemocnica Bory.
debata (12)

Toto nemocničné zariadenie otvárali 1. apríla tento rok, po ambulanciách a jednodňovej chirurgii či diagnostike bolo v máji otvorené oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny i prvé operačné sály, v júni začala fungovať pôrodnica a odvtedy sa tu zrealizovalo už vyše 220 pôrodov. „Dnes prišla ZP Dôvera v spolupráci s nemocnicou Bory s benefitom, ktorý spočíva v bezplatnej doprave na plánovanú hospitalizáciu do nemocnice aj v odvoze späť domov,“ oznámil Martin Kultan, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera.

Sprava: generálny riaditeľ Nemocnice Bory Ľuboš... Foto: Bianka Stuppacherová
TK Dovera, Dôvera, Ľuboš Lopatka, Martin Kultan, Branislav Cehlárik Sprava: generálny riaditeľ Nemocnice Bory Ľuboš Lopatka, generálny riaditeľ ZP Dôvera Martin Kultan a manažér odboru PR Branislav Cehlárik na tlačovej konferencii dňa 22. augusta 2023.

V týchto dňoch má nemocnica Bory cca 900 zamestnancov, pričo plný stav by mal časom dosiahnuť 1 530 zamestnancov. Ku 18. augustu štatistiky hovoria o 30-tisíc ošetrených, 900 hospitali­zovaných pacientoch a 220 pôrodoch. „Záujem pacientov je enormný,“ hovorí riaditeľ Ľuboš Lopatka. „Preto keď nás ZP Dôvera oslovila s ponukou prísť s benefitom v podobe bezplatného transportu na plánované hospitalizácie a odvozu domov, pristúpili sme na to. Sme otvorení spolupráci s každou zdravotnou poisťovňou,“ dodal. Od 4. septembra tohto roka by mal byť otvorený urgentný príjem, čo je podmienené zaradením do pevnej siete urgentov (o tom by sa malo rozhodovať zajtra).

Nový benefit pre pacientov, ktorí budú hospitalizovaní v Nemocnici Bory
Video
Zhovárame sa s Martinom Kultanom, generálnym riaditeľom ZP Dôvera. / Zdroj: TV Pravda

Spomínaný benefit spočíva v službe, ktorá by podľa Branislava Cehlárika, manažéra odboru PR zdravotnej poisťovne Dôvera, mala zvýšiť dostupnosť ústavnej zdravotnej starostlivosti. Ide o bezplatný transport pacienta z ktoréhokoľvek miesta na Slovensku do nemocnice na plánovanú hospitalizáciu. Podmienkou je, že pacient musí byť v danej chvíli poistencom ZP Dôvera. Tento bezplatný transport v podobe dovozu aj odvozu domov po hospitalizácii sa netýka pôrodov a zákrokov jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Týka sa to len štandardne plánovaných zákrokov spojených s hospitalizáciou, pričom pacient musí vyplniť formulár cez web, alebo sa môže kontaktovať prostredníctvom call centra.

Pre potenciálnych nových poistencov Dôvery, ktorí sú v tejto chvíli ešte poistencami iných zdravotných poisťovní, bude tento benefit aktuálny až od 1. januára 2024.

Ako vyzerá dovoz pacienta na hospitalizáciu do Borov? Pozrite sa
Video
A ukážeme aj nemocničnú izbu. / Zdroj: TV Pravda

„Takže stačí, aby bol pacient poistencom Dôvery, nemal dlh na zdravotnom poistení a bol objednaný na hospitalizáciu v Nemocnici Bory. Benefit si môže uplatniť prostredníctvom webovej stránky poisťovne, mobilnej aplikácie alebo elektronickej pobočky. Po overení, že pacient je naším poistencom a nemá dlh na zdravotnom poistení, vyplní kontaktný formulár na webovej stránke nemocnice. Systém ho tam automaticky presmeruje. Do 24 hodín od odoslania formulára bude poistenca kontaktovať call centrum Nemocnice Bory, aby si s ním dohodlo ďalšie detaily,“ dodal riaditeľ ZP Dôvera Kultan.

Nemocnica Bory

Takto vyzerá nemocničná izba a kúpeľňa v novej nemocnici Bory v Bratislave.

Fotogaléria
Dopravnú zdravotnú službu zabezpečuje Svet...
Nemocnica Bory v Bratislave.
+3Recepcia na lôžkovom oddelení.

Benefit v podobe ponuky transportu sa už týka aj v tejto chvíli hospitalizovaných poistencov Dôvery, ktorí ležia po zákrokoch v novej nemocnici. Ich odvozy domov by už mala riešiť nemocnica v spolupráci s Dopravnou zdravotnou službou Sveta zdravia.

Nemocnica Bory

  • otvorená dňa 1. apríla 2023 (prvé ambulancie, diagnostika, jednodňová chirurgia)
  • k 1. máju 2023 otvorená OAMIS (oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti) a prvé operačné sály
  • od 1. júna 2023 sa tu rodia prvé deti (cieľom je stav 3 600 – 4 000 novonaro­dených detí ročne)
  • od 4. septembra 2023 sa očakáva otvorenie urgentného príjmu

K 18. augustu 2023:

  • počet návštev ambulancií a SVLZ (spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky) 30-tisíc
  • 900 hospitali­zácií
  • 220 pôrodov
  • 12-tisíc pacientov

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #zdravotná poisťovňa #transport #Bory #Nemocnica Bory #ZP Dôvera