Ekzém? Vylieči ho látka, ktorá je symbolom pekla. Navyše znižuje bolesť až o polovicu

Čo je to atopická dermatitída, resp. atopický ekzém? Ide o chronické, čiže dlhodobo trvajúce a recidivujúce (vracajúce sa) zápalové ochorenie kože, ktoré sprevádza výrazná suchosť kože a úporné svrbenie. Obraz choroby môže byť veľmi odlišný v závislosti od veku pacienta.

23.08.2023 06:00
ruka ekzém vyrážky Foto:
Úporné svrbenie spôsobuje malým aj dospievajúcim pacientom utrpenie najmä v noci.
debata

Ako často sa vyskytuje?

Prevalencia (výskyt v percentách na 100 alebo tisíc osôb) sa pohybuje u detí 15–40 %, u dospelých 3–5 %. U 1–3 % pacientov môže ochorenie pretrvávať celoživotne.

Aké sú príčiny atopickej dermatitídy?

Na mechanizmoch a príčinách vzniku atopickej dermatitídy sa podieľa genetická predispozícia, poruchy v stavbe a funkcii kože a imunitná dysregulácia. Pravdepodobnosť vzniku atopickej dermatitídy u detí, u ktorých jeden rodič trpí atopiou, sa odhaduje na 25–30 %, u detí oboch atopických rodičov možno predpokladať oveľa vyšší výskyt ochorenia, až 60–80 %. „Nededí sa konkrétne atopické ochorenie, ale dispozícia na atopické reakcie rôznych systémov tela – atopická dermatitída, alergická nádcha, alergický zápal očných spojiviek, bronchiálna astma, potravinové alergie a intolerancie,“ vysvetľuje kožná lekárka MUDr. Alina Hrabinová.

Ako atopická dermatitída súvisí so psychickým zdravím?

Ako každé iné ochorenie, ktoré spôsobuje až utrpenie. Medzi zdravými ľuďmi obraz kožnej choroby vzbudzuje nevôľu a detským, ale aj dospievajúcim pacientom poškodená koža spôsobuje úzkosť až depresie. Atopická dermatitída nie je infekčná, ale nevedomosť okolia často vedie k deprimujúcim zážitkom a úporné svrbenie, najmä v noci, má za následok to, že sa nevyspí celá rodina. Nepríjemné sú aj rôzne obmedzenia v životnom štýle, v jedálničku atď.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #dermatológ #koza #Smrdáky #ekzém #atopický ekzém #sírovodík