Aj zubný lekár môže včas diagnostikovať rakovinu. Ako?

Na Slovensku je len 46 % päťročných detí bez zubného kazu, hoci cieľom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je mať až 90 % takýchto detí. 40 % dvanásťročných detí nie je evidovaných u zubného lekára. V spotrebe cukru je SR z 38 členov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj na 5. mieste.

01.10.2023 10:00
zubár, dentista, dentálna hygiena, pečatenie zubov Foto:
Veľmi nepriaznivá situácia na Slovensku vládne aj vo výskyte novodiagnostikovaných zhubných nádorov v oblasti tváre a úst.
debata (1)

Aj to sú informácie, ktoré odzneli v rozhovore s prof. MUDr. Nedou Markovskou, PhD., hlavnou odborníčkou MZ SR pre zubné lekárstvo, v odbornom periodiku Lekárske listy v máji 2023. „Všetko sa začína po narodení dieťaťa, keď po každom kŕmení matka odstráni čistou plátennou vreckovkou zvyšky mlieka z ústnej dutiny dieťaťa. Už vtedy sa u dieťaťa začína vytvárať pocit čistých úst. Po prerezaní prvého zuba má mať dieťa vlastnú zubnú kefku prináležiacu veku,“ tvrdí odborníčka. „Najprv čistí dieťaťu zúbky rodič, neskôr dočisťuje až do 12. roku veku. Dieťa túto činnosť akceptuje najprv ako nevyhnutnosť, neskôr ako bežnú, ale predsa len súčasť večernej hygieny. Postupne podľa situácie v ústach lekár odporúča na úplné odstránenie bakteriálneho povlaku aj iné pomôcky ústnej hygieny,“ dodáva prof. Neda Markovská. Cieľom Aliancie pre budúcnosť bez zubného kazu je, aby každé dieťa narodené po roku 2026 bolo bez zubného kazu po celý život. Dnes to znie ako sci-fi.

Biela plomba alebo amalgám?
Video
Ako to teda s tými plombami je? Opýtali sme sa na to stomatologičky Lucie Pitekovej z Dental Institute v Bratislave. / Zdroj: TV Pravda

Dospelých pacientov podľa nej stále trápi vysoká kazivosť chrupu a najmä parodontitída. Sú to ochorenia, ktoré majú vysoký výskyt, vyskytujú sa prakticky po celý život a ovplyvňujú celkové zdravie človeka. Len v malej skupine pacientov s parodontitídou (zápalové ochorenie ďasien) je za touto diagnózou genetický pôvod.

Veľmi nepriaznivá situácia na Slovensku vládne aj vo výskyte novodiagnosti­kovaných zhubných nádorov v oblasti tváre a úst (orofaciálnej oblasti). V počte úmrtí za rok 2020 je Slovensko na 7. mieste. Výskum a štatistiky poukazujú na to, že sa vyskytli u ľudí pred dosiahnutím 40. roku života – dôvodom je lepšia diagnostika. Na druhej strane je v súčasnosti v mladších vekových skupinách častý výskyt vírusových ochorení, najmä papilomavírusu (HPV) typu 16 (proti ktorému existuje očkovanie a pre 12-ročné deti je toto očkovanie – dve dávky – plne hradené poisťovňami!). K orálnym karcinómom teda prispievajú aj pohlavne prenosné ochorenia. Karcinómy v ústach sa najčastejšie vyskytujú v spodnej časti úst (na jazyku, pod ním, na jeho okrajoch). Ak má človek v ústach dlho sa nehojacu ranku, rozhodne by s ňou mal zájsť za svojím zubným lekárom. Najmä ak nechodí na preventívne stomatologické prehliadky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #stomatológ #zubný kaz #zubný lekár #zubná ambulancia