Toto geneticky podmienené ochorenie môže spustiť angína

Psoriáza je zápalové autoimunitné ochorenie celého organizmu, ktoré sa viditeľne prejavuje na koži, ale aj na nechtoch či dokonca na kĺboch. "Stretla som sa s prvým výsevom psoriázy u pacienta, ktorý mal až 95 rokov a dostal ťažkú infekciu," povedala počas diskusie na každoročnej osvetovej akcii Trh kože 2023 v bratislavskom obchodnom centre Nivy dermatologička MUDr. Eva Škutilová. "Povedal, že psoriázu mala jeho mama a po celý život sa jej obával. Ale teraz to už vraj zvládne," pousmiala sa lekárka.

29.10.2023 06:00
bodkované šaty, bodky, figuríny, Trh kože,... Foto: ,
Symbolom psoriázy sú bodky. Toto je záber z minuloročného Trhu kože 2022.
debata

Odhaduje sa, že na Slovensku trpí chronickým ochorením psoriáza približne 200-tisíc ľudí. „Najdôležitejšia informácia pre verejnosť, resp. okolie psoriatika je, že toto ochorenie je neinfekčné,“ zdôrazňuje lekárka. Sú pacienti, ktorí sa po diagnostikovaní ochorenia zrútia, iní si ho zas po celý život nepripúšťajú. „Mám pacientov, u ktorých liečime psoriázu tridsať rokov, ale oni prídu s tým, že sa im zas zhoršil ten ekzém. Niekedy s nimi tú hru o nepripúšťaní si choroby hrám aj ja, pretože dôležitejšie je, ak sa liečia správnym spôsobom, nie, ako ju nazývame,“ dodáva.

Psoriáza je geneticky podmienené ochorenie. Na jeho vzplanutí a rozvoji sa však okrem genetiky podieľajú aj provokačné faktory ako stres, poranenia kože, infekcie, niektoré toxíny či dokonca lieky. Dôležitú úlohu zohráva aj to, aká je individuálna odolnosť konkrétneho človeka proti vzniku psoriázy. „Poznáme rôzne typy psoriázy a závisí aj od provokačných faktorov,“ vysvetlila na Trhu kože lekárka.

„Niekedy dôjde u pacienta po ťažkej streptokokovej infekcii na mandliach ku generalizovanému výsevu psoriázy, k takej kvapkovitej forme, ktorá veľmi zle vyzerá – zasiahnuté je celé telo od hlavy po päty. Prvotná myšlienka každého pacienta je, že toto nikdy nezmizne. Liečbou to určite zvládneme, zmizne. Častejšie sú diskrétnejšie formy ochorenia v oblasti lakťov, kolien, na ktoré postačuje lokálna liečba. Sú ľudia, čo majú po celý život iba prejavy vo vlasoch. Veľmi nepríjemné sú prejavy na nechtoch, a to predovšetkým u mužov. Ženy psoriatické nechty ešte dokážu rôznymi spôsobmi zamaskovať, ale muži veľmi trpia. Preto máme pri psoriáze aj tzv. dotazníky šťastia, ktoré pacienti vypĺňajú, a týkajú sa kvality života. Napríklad pri rozhodovaní sa pre účinnejší a drahší liečebný režim nemôžeme zohľadňovať iba to, aké percento kožného povrchu je postihnuté. Kvalita života je výrazne zhoršená u človeka, ktorý má napríklad postihnutý genitál. A tu by percento postihnutia vyšlo nepostačujúce. Takže je potrebné uvažovať aj o skratkách k účinnejším liečebným režimom – v menovaných prípadoch. Lebo nejde len o zahojenie kože, ale aj o zahojenie ducha.“

Na psoriázu môžu ochorieť aj päťdesiatnici, často po liekoch. Ktorých?
Video
Dve odborníčky na kožné ochorenia, prof. MUDr. Mária Šimaljaková, PhD., a MUDr. Regina Paulínyová hovoria v relácii "Ide o zdravie" o autoimunitnom ochorení psoriáze. Kedy najčastejšie vzniká? Je dedičná a akú úlohu pri nej zohráva stres? Trpia psoriázou aj deti? Aké kritériá musí spĺňať pacient, aby mohol dostať biologickú liečbu? / Zdroj: TV Pravda

Základnou zmenou pri kožných prejavoch psoriázy je výrazné urýchlenie delenia buniek pokožky. Z 28 dní, čo je normálny cyklus života bunky kože, len na štyri dni. Delenie buniek pokožky sa v porovnaní so zdravou kožou 20– až 30-násobne zvýši. Bunková látková premena výrazne stúpne, objem pokožky sa niekoľkonásobne zväčší. Životný cyklus bunky je teda rýchly, bunka nestihne adekvátne dozrieť, tvorí nedokonalý keratín a pokožka tak šupinatie a opadáva.

Špeciálny UV hrebeň na ošetrenie psoriatických... Foto: Dávid Popovič
Smrdaky, kúpele Smrdáky, fototerapia, fotohrebeň, psoriáza Špeciálny UV hrebeň na ošetrenie psoriatických ložísk pokožky hlavy v kúpeľoch Smrdáky.

V minulosti sa liečba psoriázy liečila dechtovou pastou a horským slnkom. Neskôr sa kožní lekári dopracovali k liečbe, pri ktorej sa cielene ničia faktory, ktoré psoriázu vyvolávajú. K súčasným metódam liečby patrí fototerapia, lokálne lieky, vhodne nastavená tabletková liečba, 28 dní trvajúca kúpeľná liečba (Smrdáky) alebo najmodernejšia forma terapie – biologická liečba. Tá bola vyvinutá tak, aby zasiahla proti zápalovým procesom v organizme. Biologické lieky predstavujú v liečbe psoriázy obrovský prelom a od októbra 2019 môžu niektoré druhy predpisovať už aj ambulantní dermatológovia. Viac informácií o psoriáze, články i videá z posledných rokov možnosť nájsť na www.trhkoze.sk v sekcii Psoriáza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koza #psoriáza #lupienka #kožné ochorenie