Odborník na plodnosť: Chcete deti a máte po štyridsiatke? Aké sú vaše šance?

Akú šancu otehotnieť a porodiť zdravé dieťa má žena po štyridsiatke? MUDr. Peter Harbulák, PhD., tvrdí, že podľa štatistík z kliník reprodukčnej medicíny u 40-ročnej ženy je len 10 % zo všetkých oplodnených embryí geneticky v poriadku a majú teda potenciál, že sa z nich narodí zdravé potomstvo.

13.11.2023 11:01
debata (1)

Podľa nových štandardizovaných postupov majú 30-ročné bezdetné ženy právo dať si každoročne zisťovať počas preventívnej prehliadky v gynekologickej ambulancii tzv. ovariálnu rezervu (hladinu AMH z krvi), čiže dostať informáciu, aká je zásoba ich vajíčok a v akom stave sú ich vaječníky. Lekár by sa ich mal spýtať, či v budúcnosti plánujú deti. Ak nemajú v danej chvíli partnera, majú možnosť dať si zamraziť vajíčka a v budúcnosti sa stať samy sebe darkyňami. V relácii „Ide o zdravie“ hovoríme s predsedom Sekcie asistovanej reprodukcie Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti MUDr. Petrom Harbulákom, PhD.

Čo je to zisťovanie AMH počas preventívky na gynekológii?
Video
V relácii "Ide o zdravie" hovoríme s predsedom Sekcie asistovanej reprodukcie Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti MUDr. Petrom Harbulákom, PhD. / Zdroj: TV Pravda

Vo videu sa dozviete odpovede na tieto otázky:

Aký je rozdiel medzi pojmami „social freezing“ a „medical freezing“? Čiže mrazenie vajíčok z medicínskej indikácie a v rámci spoločenskej indikácie?

Kedy to čiastočne hradí zdravotná poisťovňa?

Ako prebieha odber vajíčok z vaječníkov v rámci plánovanej kryokonzervácie?

Aká je šanca otehotnieť a mať zdravého potomka napríklad u ženy nad 40 rokov?

Aká je veková hranica, keď dramaticky klesá plodnosť?

Stanovenie ovariálnej rezervy u žien vo veku 30 rokov a viac, ktoré plánujú v budúcnosti otehotnieť

Gynekológ primárneho kontaktu všetkým ženám vo veku 30 rokov a viac, ktoré plánujú v budúcnosti otehotnieť, odporúča test na stanovenie ovariálnej rezervy – AntiMüllerov hormón (AMH).

Ovariálna rezerva = Znamená funkčný potenciál vaječníka, ktorý odzrkadľuje počet a kvalitu v ňom obsiahnutých vajíčok (oocytov). Stanovením ovariálnej rezervy sa môžu páry lepšie rozhodnúť o budúcom tehotenstve.

AMH – AntiMüllerov hormón = Je to hormón, ktorý produkujú samotné vaječníky. Jeho hladina predstavuje zásobu (počet) folikulov, ktoré sú schopné diferenciácie a rastu. Na základe určenia jeho hladiny je možné významne odhadnúť starnutie a stratu funkcie vaječníkov. Stanovením hladiny AMH sa hodnotí ovariálna rezerva a súčasne aj pravdepodobnosť otehotnenia v danom čase.

Pani Dominika: Zamrazenie vajíčok bol môj záložný plán
Video
Dominika Fričová, ktorá pracuje ako vedkyňa a pôsobila aj v Spojených štátoch, si dala zamraziť svoje vajíčka. / Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plodnosť #asistovaná reprodukcia #IVF #mrazenie vajíčok #kryokonzervácia