Najvyšší muž sveta mal nádor na hypofýze. Operovali ho gama nožom

Vo februári 2010 odmerali porotcovia Guinnessovej knihy rekordov v Ankare mládenca z Turecka, ktorý mal v tom čase 246,5 cm. V knihe rekordov z roku 2010 (už vtedy ich vydával Slovart) figuruje Sultan Kösen ako najvyšší muž na svete. Toto prvenstvo drží čoskoro 41-ročný Sultan doposiaľ. Jeho enormnú výšku však spôsobil nádor.

09.12.2023 06:00
najvyssi muz, Sultan Kösen, Guinnessova kniha... Foto:
Takto sa o najvyššom mužovi sveta píše v Guinnessovej knihe rekordov 2022 a 2024.
debata

Narodil sa 10. decembra 1982 na východe Turecka. Jeho rýchly rast spôsobený nadmernou produkciou rastového hormónu sa začal vo veku 10 rokov. Nádor tlačil Sultanovi na hypofýzu. Získal si pozornosť koučov basketbalového tímu Galatasaray. Kontrakt podpísal, ale pri svojej ohromujúcej výške bol príliš nemotorný. Na ihrisko sa ani nikdy nedostal. Nezobrali ho ani do armády.

Sultan trpí stavom nazývaným gigantizmus.... Foto: Profimedia
najvyssi muz sveta, Guinnessova kniha rekordov, výška, Sultan Kösen Sultan trpí stavom nazývaným gigantizmus. Sultan Kösen z Turecka, ktorý je so svojimi súčasnými 251 centimetrami obrom medzi ľuďmi - doslova!

Sultan trpí stavom nazývaným gigantizmus. Rastový hormón vzniká v hypofýze v mozgu a ak je táto žľaza nejakým spôsobom poškodená, napríklad tumorom, uvoľňuje priveľa (alebo primálo) hormónu. Účinok nadmernej produkcie sa prejavuje aj veľkými rukami, hrubými kosťami, ale aj boľavými kĺbmi. Sultan je teda najvyššou osobou na zemi od 11. februára 2009, keď bola potvrdená jeho niekdajšia výška 246,5 cm. Ale keď ho rozhodcovia premeriavali o dva roky neskôr, vyrástol o ďalších 4,5 cm, čo preukázalo, že nádor pôsobiaci na jeho hypofýzu v mozgu je stále aktívny. Ako veža teda čnie nad zvyškom ľudstva Sultan Kösen z Turecka, ktorý je so svojimi súčasnými 251 centimetrami obrom medzi ľuďmi – doslova!

Našťastie, Sultanovi pomohla jeho nová sláva, ktorá upútala pozornosť lekárov z Liečebného centra Virginskej univerzity v USA. Operovali ho gama nožom a podarilo sa im jeho rast zastaviť, čo mu zachránilo život. Odvtedy Sultan precestoval svet a všade svojou postavou privádza ľudí do úžasu. Sultan má troch bratov a sestru normálnej výšky. Je tiež držiteľom rekordu pre najväčšie ruky, ktoré od zápästia ku špičke prostredníka merajú 28,5 cm. Svetový rekord drží napríklad aj v dĺžke chodidla – 36,5 cm.

Guinnessovu knihu rekordov každý rok vydáva... Foto: Bianka Stuppacherová
Guinnessova kniha rekordov 2024, Slovart, kniha, rekordy Guinnessovu knihu rekordov každý rok vydáva Slovart.

Sultan túto guinnessovskú štafetu prevzal v roku 2009 od Pao Si Šuna z Číny vysokého 236,1 cm. Neuveriteľná výška Sultana predurčila, aby sa stal prvou osobou 21. storočia, ktorá meria viac ako 8 stôp (čo je presne 243,8 cm) a zabezpečila mu členstvo v „exkluzívnom klube“. Napriek svojej výške je Sultan stále o 21 cm nižší ako Robert Wadlow (USA), najvyšší človek všetkých dôb, ktorý meral 272 cm, píše sa v najnovšom vydaní Guinnessovej knihy rekordov 2024 (Slovart). Čudovali by ste sa, ale pri svojej výške zasa neváži až tak veľa, podľa údajov z Guinnessovej knihy na rok 2022 je to okolo 150 kg. Všetko oblečenie i topánky mu logicky šijú na mieru, do veľkej miery v rámci sponzoringu pre reklamu. Potrebuje totiž šatstvo i obuv pre obra. Dostal aj špeciálne prispôsobený byt v Ankare.

Najvyšší muž v histórii

Najvyšším mužom, o ktorom existujú vierohodné záznamy, bol Robert Pershing Wadlow, ktorý sa narodil v roku 1918 v americkom Illinois. Pri poslednom meraní v júni 1940 mu zistili výšku 272 cm. Najviac, 222,7 kg, vážil v deň svojich 21. narodenín. Wadlowovi hovorili aj „altonský obor“ alebo „obor z Illinois“ a bol známy ako skromný a láskavý človek, ktorý sa snažil o čo najjednoduchší život. Keď v roku 1937 súhlasil s turné s cirkusom, trval na krátkych, dôstojných vystúpeniach a na scéne mal na sebe vždy oblek. Zomrel 15. júla 1940 ešte stále v etape rastu a vtedy mal neoficiálne 274 cm. Zomrel na následky komplikácií z hnisajúceho pľuzgiera na členku, ktorý mu spôsobila tlačiaca ortéza. Pochovali ho v Altone v rakve dlhej 3,28 metra. Na jeho pohrebe sa zúčastnilo 27-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #rekord #Turecko #výška #Guinnessova kniha rekordov #najvyšší muž #Sultan Kösen