Pôrodný gauč umožňuje rodiť v polohe, ktorá je žene príjemná

Krompašská nemocnica kúpila ako jedna z prvých na Slovensku pôrodný gauč, ktorý uľahčí a spríjemní pôrod.

16.12.2023 12:00
pôrodný gauč
Pôrodný gauč umožní rodiť v polohe, ktorá žene vyhovuje.
debata

Pôrodný gauč je špeciálny nábytok navrhnutý na podporu ženy počas pôrodu, ktorého cieľom je poskytnúť rodičke optimálne prostredie a umožniť jej pohodlnú a prirodzenú polohu na rodenie. „Tento typ nábytku môže byť prínosný pre ženy, ktoré preferujú alternatívne polohy a taktiež môže zlepšiť pohodlie a efektivitu pôrodného procesu. Pôrodný gauč umožňuje nastavenie rôznych polôh, akými sú polohy v sede či na kolenách,“ približuje primárka gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia krompašskej nemocnice Svetlana Lukáčová.

Okrem možnosti nastavenia rôznych polôh má pôrodný gauč veľa iných výhod. Podporuje prirodzené pohyby v tele a môže uľahčiť otváranie panvovej oblasti. Je pohodlný nielen pre rodičku, ale aj pre personál. Konštrukcia totiž umožňuje zdravotníckemu personálu pohodlný prístup k žene počas pôrodu, čo je dôležité pre monitorovanie a poskytovanie nevyhnutnej starostlivosti. Hlavným prínosom pôrodného gauča je prispieť k pozitívnemu pôrodnému zážitku pre ženy.

Pôrodný gauč pre rodičky stále 5 500 eur. „Táto novinka pre budúce mamičky predstavuje ďalší krok vpred pre oddelenie, ktoré je kompletne zrekonštruované a svojím zariadením a prístupom personálu poskytuje zdravotnú starostlivosť na vysokej úrovni. Sme nesmierne radi, že sa nám ako jednému z prvých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na Slovensku podarilo zabezpečiť pre rodičky pôrodný gauč, ktorý posúva zdravotnú starostlivosť v oblasti gynekológie na najmodernejšiu úroveň. Vo vylepšovaní podmienok pre naše rodičky budeme aj naďalej pokračovať,“ dodáva riaditeľ Nemocnice Agel Krompachy a nemocníc spišského klastra František Lešundák.

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #pôrodnica #kontrakcie