Aké vysoké bude dieťa? Napovie tento jednoduchý vzorček

Ktorého rodiča by nezaujímalo, do akej výšky narastie jeho potomok. Veda dáva nápoveď, vzorček, podľa ktorého to môžete orientačne zistiť.

28.01.2024 06:00
krajčírsky meter, srdce, obvod pása, obezita, BMI Foto:
Rast dieťaťa závisí nielen od genetiky, ale aj výživy či dostatku spánku.
debata

Vzorec, ktorí používajú aj lekári špecializujúci sa na rast detí, berie do úvahy, že rozdiel medzi výškou mužov a žien je priemerne trinásť centimetrov. Ak vás zaujíma budúca konečná výška dievčaťa, vyrátate ju nasledovne: výška otca plus výška matky mínus trinásť lomeno dva.

Predpokladanú výšku chlapca zasa zistíte pomocou tohto postupu: výška otca plus výška matky plus trinásť lomeno dva. Tak napríklad: ak matka meria 172 centimetrov a otec 197, ich dcéra by mala mať 178 centimetrov. A ich syn zasa 191 centimetrov.

Vzorec nepočíta s možným rozmedzím a ukazuje len jedno číslo. A preto od vyrátaného čísla ešte odpočítajte, ale i pripočítajte cifru 8,5. V tomto rozpätí bude výška vášho dieťaťa na 95 percent.

Aká matka, taká Katka?

Okrem vyššie spomenutého vzorčeka sa pri odhade výške dieťaťa môžete orientovať aj podľa inej teórie. Tá zasa hovorí, že výška sa dedí po rodičovi rovnakého pohlavia. Syn teda môže očakávať, že si do kolónky výška bude písať plus mínus rovnakú hodnotu ako jeho otec a dcéra bude zhruba rovnako vysoká ako jej mama.

Ak berieme do úvahy, že rozdiel vo výške medzi pohlaviami je priemerne približne 13 centimetrov, tak syn bude mať práve o toľko centimetrov viac ako mama a dcéra zasa o toľko menej ako jej otec.

Samozrejme, ide len o orientačné výpočty, ktoré sa nemusia stretnúť s realitou. Do hry vstupuje nielen genetika, ale aj veľa iných faktorov, ktoré môžu konečnú výšku ovplyvniť. Rast dieťaťa môže spomaliť prítomnosť rôznych ochorení, nekvalitná výživa s nadbytkom cukru, nadváha, malá pohybová aktivita či chronický nedostatok spánku. Rodičia by preto mali trvať na tom, aby ich deti dostatočne dlho spali a neponocovali.

A vedeli ste, že na rast má vplyv aj psychická pohoda? Ak dieťa vyrastá v rodine plnej konfliktov a je vystavené stresu a napätiu, môže sa to podpísať pod konečný počet centimetrov negatívne.

dieťa, radosť, chôdza, žiačka, školská taška Čítajte viac Správny typ chôdze je bezstarostný, detský krok

Kedy prestanú rásť

Dievčatá dorastú do svojej konečnej výšky medzi 15. a 16. rokom, chlapci ešte o niečo neskôr, medzi svojím 17. a 18. rokom. Ku koncu tohto obdobia je však rast už malý. Najrýchlejší býva u dievčat pred prvou menštruáciou, po nej sa výrazne spomalí či dokonca úplne zastaví. U chlapcov je rast zasa najrýchlejší pred prvou ejakuláciou.

Tip na rýchlejší rast u detí

Ak chcete podporiť rast svojho dieťaťa, nedovoľte mu jesť neskoro večer, treba sa naposledy najesť asi tri hodiny pred spánkom. Rastový hormón sa najviac uvoľňuje v noci, no ak sa dieťa pred spánkom výdatne naje, v dôsledku vyplavenia inzulínu po jedle sa produkcia hormónu zníži, čo môže mať negatívny vplyv na rast.

(zdroj: rustovyhormon.cz)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rast #výška #rastový hormón