Praskla vám v oku cievka? Musíte vždy k lekárovi? Poradíme, ako si zachrániť oko

Kolega prišiel do práce s krvavým okom. Praskla mu v ňom cievka. Čo v takomto prípade robiť? Dostať sa dnes na vyšetrenie k špecialistovi nie je jednoduché a obyčajne to trvá niekoľko týždňov. Dovtedy sa oko zahojí. Samozrejme, iná je situácia, ak ide o akútny stav. Je však v takomto prípade nevyhnutná návšteva oftalmológa?

07.03.2024 06:00
oko, cievka v oku, krvavé oko, červené oko Foto:
Cievka v oku môžu prasknúť z rôznych dôvodov. Najčastejším problémom, ktorý je potrebné riešiť, je možný vysoký krvný tlak, čiže hypertenzia.
debata

Cievka v oku môžu prasknúť z rôznych dôvodov. Najčastejším problémom, ktorý je potrebné riešiť, je možný vysoký krvný tlak, čiže hypertenzia. Ak si človek pravidelne meria svoj krvný tlak a nemá ho zvýšený, tento dôvod možno vylúčiť. Vieme, že normálny krvný tlak je 120/80 mmHg, priemer pravidelných domácich meraní by mal byť menej ako 135/85 mmHg. Hypertenzia sa začína vtedy, ak je krvný tlak opakovane vyšší ako 140/90 mmHg.

„Iné celkové ochorenia, pri ktorých môže dôjsť ku zakrvácaniu pod spojovku, sú cukrovka, hematologické ochorenia, poruchy zrážanlivosti krvi, taktiež pri užívaní liekov na riedenie krvi. K zakrvácaniu môže dôjsť aj pri očných patológiách, ako sú zápaly spojovky, po očných operáciách, pri nositeľoch kontaktných šošoviek,“ vysvetľuje očná lekárka MUDr. Oľga Krausová.

Ak viete, že vám cievka v oku praskla len... Foto: Bianka Stuppacherová
oko, cievka v oku, krvavé oko, oči Ak viete, že vám cievka v oku praskla len následkom námahy či preťaženia očí, nestáva sa to opakovane a ste si istí, že za tým nie je vážnejšia diagnóza ,môžete situáciu vyriešiť aj sami kúpou voľnopredajných liekov v lekárni.

Cievka v oku môže prasknúť aj následkom silného kašľa či pri vracaní, čo býva pomerne častý dôvod u detí – a najmä v zimnom období. Vnútrohrudný tlak pri kašli či dávaní sa totiž prenáša do hlavy a očí. Takisto je dôvodom nadmerná námaha či tlak pri dvíhaní ťažších predmetov v predklone a veľmi často sa to stáva u rodiacich žien počas fyziologického pôrodu (tlačením). Nič z tohto nie je dôvodom na obavy, oko sa „vyčistí“ zvyčajne do dvoch týždňov. Sú ľudia, ktorí majú oslabenú cievnu stenu a cievky v oku im môžu praskať častejšie. Jedno z riešení je spomenuté v závere článku.

Krvný tlak verzus vnútroočný tlak – dve rôzne diagnózy

Cievka v oku môže prasknúť, resp. praskať aj z dôvodu vysokého vnútroočného tlaku. Zelený zákal, v lekárskej terminológii glaukóm, patrí medzi ochorenia oka spojené s poškodením zrakového nervu. Vyskytuje sa zhruba u 4 % dospelej populácie nad 40 rokov a so zvyšujúcim vekom výskyt ešte stúpa. Ochorenie väčšinou postupuje pomaly, bez výraznejších príznakov. Spája sa so zvýšeným vnútroočným tlakom, ktorý pacient nemusí vôbec pociťovať.

Vnútroočný tlak. Aká hodnota je už vysoká? A ktorá hrozí oslepnutím?
Video
V nasledujúcom videu sa dozviete všetko o vnútroočnom tlaku. Pripravili sme ho v spolupráci s očnou lekárkou z očnej ambulancie OK Oftal v Bratislave, MUDr. Oľgou Krausovou. Hodnoty optimálneho krvného tlaku asi poznáte. A viete, aké by mali byť správne hodnoty vnútroočného tlaku? / Zdroj: TV Pravda

„Pre včasné odhalenie je dôležité vnútroočný tlak preventívne odmerať. Pacienti, ktorých toto ochorenie postihne, však môžu pociťovať aj nenápadné príznaky ako mierne bolesti hlavy, pobolievanie očí, bolesť za očami, únavu očí. Vyskytuje sa aj akútna forma glaukómu, keď pacient vyhľadá lekára s bolesťami hlavy, očí, s ich sčervenaním (čiže prasknutá cievka na jednom oku nie je až taký typický príznak) či s poklesom videnia,“ vysvetľuje oftalmologička MUDr. Oľga Krausová z Bratislavy. Meranie vnútroočného tlaku je známe „fúknutie“ na prednú časť oka, konkrétne rohovku, špeciálnym prístrojom (tzv. tonometrom). „Vnútroočný tlak je tvorený vnútroočnou tekutinou, ktorá cirkuluje v oku, niekde sa tvorí, inde odteká a v tom uzatvorenom priestore v oku vytvára určitú tenziu, ktorú vieme odmerať a nazývame ju vnútroočný tlak,“ dodáva očná lekárka. Optimálne hodnoty vnútroočného tlaku sú od 10 do 21 mmHg (aj u detí), vyššie čísla sa považujú za zvýšené (nad 31 mmHg sú kritické, nad 40 mmHg ide o nebezpečný akútny glaukómový záchvat). Aj preto je dobré chodiť na prevenciu očnému lekárovi, lebo človek bežne zvýšený vnútroočný tlak necíti. Od 10. do 16. marca 2024 bude aj Svetový týždeň glaukómu a pravdepodobne sa budú konať rôzne akcie spojené s možnosťami merania vnútroočného tlaku. Treba to využiť.

Posilnenie ciev oka

Kolega nie je hypertonik a v minulosti nemal ani zvýšený vnútroočný tlak. Cievka v oku mohla prasknúť aj následkom preťaženia očí v zmysle dlhého a sústredeného pozerania na monitor. Prasknutú cievku mu odborníčka poradila riešiť týmto spôsobom: „Užívať tablety Ascorutinu (liek s ochranným vplyvom na cievy, vazoprotektívum), trikrát denne jednu tabletu, až kým sa balenie neminie (50 tbl.). Ak by tam bol pocit omínania v oku, možno si do oka kvapkať aj umelé slzy. Je to ako modrina, treba iba čakať, kým sa nevstrebe.“

Ak viete, že vám cievka v oku praskla len následkom námahy či preťaženia očí, nestáva sa to opakovane a ste si istí, že za tým nie je vážnejšia diagnóza (pretože chodíte na „preventívky“ k praktickému aj očnému lekárovi), môžete takto situáciu vyriešiť aj sami kúpou voľnopredajných liekov v lekárni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #oči #sklovec #prasknutá cievka #krvavé oko #sufúzia