Nemôžete sa z vážneho dôvodu dostaviť do volebnej miestnosti? O prenosnú urnu sa dá požiadať ešte aj dnes

Voliť môžu aj pacienti hospitalizovaní v nemocniciach. Musia mať však vybavený voličský preukaz. O prenosnú volebnú urnu môže požiadať každý, komu vážne dôvody, najmä zdravotné, bránia dostaviť sa dnes do volebnej miestnosti osobne.

06.04.2024 06:00
prezidentské voľby 2024, volebná urna Foto: ,
O možnosť voľby do prenosnej schránky možno požiadať ešte dnes.
debata

Zamestnanci aj pacienti Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) a Národného onkologického ústavu (NOÚ) budú môcť aj v druhom kole prezidentských volieb odovzdať hlas priamo v nemocnici. Podmienkou je mať trvalý pobyt v okrsku, v ktorom sa nachádza nemocnica, alebo hlasovací preukaz.

„Aj v druhom kole prezidentských volieb majú hospitalizovaní pacienti a pracujúci zamestnanci možnosť opäť hlasovať v NÚSCH, ak budú mať vybavený hlasovací preukaz," ozrejmila hovorkyňa ústavu Soňa Valášiková. NÚSCH aktuálne zisťuje záujem o hlasovanie.

Rovnako môžu pacienti a zamestnanci voliť aj v UNB. „Pacienti a zamestnanci UNB budú môcť vo vyhradenom čase voliť priamo do prenosnej volebnej urny. V tejto chvíli evidujeme desiatky žiadostí," priblížila hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Záujem o voľby priamo v nemocnici preveril aj NOÚ. „Priamo v Národnom onkologickom ústave môžu voliť pacienti a službukonajúci zamestnanci s trvalým pobytom vo volebnom okrsku č. 24 mestskej časti Bratislava-Nové Mesto, ako aj voliči (službukonajúci zamestnanci alebo pacienti) s trvalým pobytom v iných volebných okrskoch s vydaným hlasovacím/vo­ličským preukazom," ozrejmila hovorkyňa ústavu Patrícia Kubicová.

korčok, pellegrini Čítajte viac Ipsos: Druhé kolo bude veľmi tesné. Vyššia účasť nahráva Pellegrinimu

Hlasovanie prostredníctvom prenosnej schránky

Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, prísť v deň prezidentských volieb do volebnej miestnosti, môže hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba obec a v deň konania okrskovú volebnú komisiu.

„Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, má právo požiadať obec a v deň konania volieb okrskovú volebnú komisiu o vykonanie hlasovania do prenosnej volebnej schránky, a to len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená," píše sa na webe ministerstva vnútra.

Druhé kolo volieb bude v dnes, v sobotu 6. apríla. O prezidentský palác zabojujú Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Voliči si vyberajú hlavu štátu na funkčné obdobie piatich rokov. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 22.00 h.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #prezidentské voľby 2024