Máte najvzácnejšiu farbu očí na svete? Majú ju len dvaja ľudia zo sto

Najviac ľudí na svete, približne 90 percent, má hnedú farbu očí. Vysvetlenie je jednoduché, hnedá je z hľadiska dedičnosti oveľa dominantnejšia ako iné farby. Naopak, najvzácnejšou je zelená farba, ktorou sa môžu pochváliť len asi dve percentá všetkých ľudí na svete. Zaujímavosťou je, že práve dvomi percentami sú zastúpení ľudia s ryšavými vlasmi. Práve tí majú často aj zelenú farbu očí. Zostávajúcich osem percent tvoria modrá a šedá farba a mix farieb, keď je každé oko iné.

16.04.2024 06:00
oko, oči, zrak Foto:
Najviac ľudí na svete má hnedé oči, najmenej zelené.
debata (2)

Najviac zelenookých obýva sever Európy. Dominujú v Škótsku, kde tvoria až tretinu populácie. V Írsku a Škótsku má až 86 percent obyvateľov buď zelenú, alebo modrú farbu očnej dúhovky. Zelenookí ľudia sa vyskytujú aj na Slovensku, avšak v porovnaní s modro- a hnedookými tvoria výraznú menšinu.

Optometristka poradí aj ukáže, ako vybrať dieťaťu vhodné okuliare
Video
Zdroj: TV Pravda

V Ázii, Južnej Amerike či v Afrike suverénne prevláda hnedá farba očí. Modrá je tam extrémne vzácna, a práve preto tu modrookých považujú za veľmi atraktívnych.

Severoeurópania sa na svet zasa pozerajú predovšetkým modrými očami. A napríklad v takom Estónsku má byť až 99 percent modrookých obyvateľov. Na Slovensku genetický mix spôsobil, že sa u nás vyskytujú aj modrookí aj hnedookí ľudia, avšak presné zastúpenie jednotlivých farieb nie je známe.

Všetci boli hnedookí

Pôvodne mali ľudia len hnedú farbu očí, až neskôr sa „vyvinula“ modrá či zelená. Vysvetlenie je jednoduché. Pred pôsobením slnečných lúčov chráni pokožku kožné farbivo melanín. Tam, kde je slnečné žiarenie veľmi intenzívne, musia mať ľudia viac melanínu ako inde vo svete.

Melanín ovplyvňuje okrem kože aj farbu vlasov a očí. Ak ho má niekto v pokožke málo, pretože žije v oblasti, kde slnko toľko nesvieti, a tak nie je nutné kožu extrémne chrániť, prežije svoj život ako modrooký či zelenooký.

Práca z domu Čítajte viac Namáhate si oči dlhými hodinami za počítačom, čítaním alebo šoférovaním? Tieto triky vám pomôžu trochu si uľaviť

Predkovia človeka pochádzali z Afriky, kde bolo nutné chrániť kožu i oči pred slnkom. Keď sme sa neskôr rozšírili aj do chladnejších častí sveta, potreba chrániť oči bola menšia, čo dalo vzniknúť modrým či zeleným očiam.

Farba očí sa vytvára v očnej dúhovke. Ak je v nej veľa pigmentu, potom bude mať človek hnedé oči. Ak málo, budú na ňom ostatní obdivovať modré či zelené oči. Dúhovka je v tom prípade zafarbená len veľmi málo.

Má každé novorodeniatko modré oči?

Traduje sa to, avšak nie je to vždy tak. Faktom zostáva, že modrá farba sa môže po narodení objaviť aj u bábätka, ktoré bude neskôr hnedooké. Krátko po príchode na svet ešte nemusí byť v dúhovke veľa pigmentu, ten sa vytvorí časom.

Približne do roka a pol by však už mala byť farba definitívne jasná. Ak sa zmení po druhom roku života, vyžaduje si to návštevu lekára, pretože môže ísť o niektoré vzácne ochorenia alebo zápal dúhovky.

Akú farbu budú mať oči dieťaťa, závisí od genetiky, to vedia všetci. Nie je to však také jednoduché. Vo všeobecnosti platí, že hnedá a zelená farba sú dominantné. Ak má jeden rodič hnedé oči a druhý modré, potomok získa hnedú farbu. V prípade, že matka je zelenooká a otec modrooký, dcéra či syn budú nosiť zelenú farbu očí.

Avšak pozor, môže sa stať, že dieťa má úplne inú farbu očí ako jeho rodičia. Ako je to možné? Jednoducho povedané: okrem dominantnej farby očí, teda viditeľnej genetickej informácie, má každý ešte aj „neviditeľnú“ farbu očí, ktorú tiež zdedil, len sa neprejavila navonok. No a dieťa získava po rodičoch aj túto neviditeľnú genetickú informáciu.

Pokojne sa tak môže stať, že dieťa sa narodí zelenooké, hoci jeho rodiča majú obaja hnedú farbu očí. A aby to bolo ešte zaujímavejšie, dieťa môže zdediť farbu očí aj po svojich prarodičoch.

Aká farba očí je najatraktívnejšia?

Záleží na tom, koho sa opýtate. Britský výrobca kontaktných šošoviek sa pýtal ľudí na zoznamkách, aké oči ich priťahujú na opačnom pohlaví. Čo myslíte, ako to dopadlo? Mužu preferovali modrooké ženy a ženy zasa hnedookých mužov. Ako by ste odpovedali vy?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #oči #farba očí