Namáhate si oči dlhými hodinami za počítačom, čítaním alebo šoférovaním? Tieto triky vám pomôžu trochu si uľaviť

A čo to vlastne znamená „namáhať si“ oči? Že ich máte unavené, zaslzené, neviete zaostriť, máte rozmazané videnie?

02.11.2023 19:49
Práca z domu Foto:
Máte na prácu doma správne podmienky?
debata (4)

Ľudia pod týmto slovným spojením myslia často rôzne veci. Niektorých pobolieva hlava z toho neustáleho prepínania sa do noci alebo majú unavené očné svaly, ako sa snažia pozerať na monitor cez sklá okuliarov do blízka. Namáhanie očí je príznakom, ktorému by sme mali venovať pozornosť, píše sa na stránke americkej oftalmologickej akadémie. Samo o sebe nespôsobuje poškodenie zraku, ale robí naše oči zraniteľnejšími. Ak nechcete neustále žmurkať, mračiť sa a utierať si slzy, stojí za to urobiť pár jednoduchých zmien.

Čo všetko namáha oči?

Ak sa dlho sústredíte na jednu úlohu bez toho, aby ste poriadne žmurkali, môže to spôsobiť, že sú oči suché a podráždené. Je jedno, či ide o prácu za počítačom, šoférovanie alebo čítanie. Očiam nesvedčí ani suchý, teplý alebo studený vzduch, vháňaný do miestnosti pomocou klimatizácie.

Nesprávne okuliare alebo kontaktné šošovky môžu spôsobiť, že budete vidieť rozmazane a ešte viac zhoršia únavu očí. Rovnako ako práca v prostredí, ktoré je príliš jasné, alebo naopak nie je dostatočne osvetlené. Kontrast medzi jasom obrazovky a osvetlení priestoru by nemal byť príliš veľký a osvetlenie by malo byť umiestnené tak, aby vám na obrazovke nevznikali odlesky.

Bolesti hlavy ale nemusí spôsobiť len únava očí, môže sa na nich podieľať aj zlé umiestnenie monitoru, ktoré vám spôsobí bolesti krku, ramien a chrbta. Ak pozeráte príliš hore, dvíha sa aj viečko a plocha odkrytého oka sa zväčšuje, to vedie k rýchlejšiemu odparovaniu slzného filmu, čo má za následok pocit rezania, pálenia a začervenanie očí. Výška horného okraja obrazovky by správne mala byť vo výške očí alebo nižšie tak, aby najvyšší riadok na obrazovke zodpovedal výške koreňa vášho nosa.

Matthew Perry Čítajte aj Vo vírivke tragicky zomrel obľúbený herec Matthew Perry a svoju smrť v horúcej vani našla aj talentovaná diva Whitney Houston

Tipy do kancelárie

Suché oči trápia až štvrtinu populácie. Majte preto po ruke fľaštičku s umelými slzami, ktoré uvoľňujú a hydratujú. Môžete si vedľa stola umiestniť aj zvlhčovať vzduchu.

Myslite aj na to, že čím väčší odstup od obrazovky si zachováte, tým menej si budete namáhať zrak. Pohľad do blízka zaťažuje očné svaly a pri dlhšej práci môže dochádzať k rozostrenému videniu.

Ak vás bolieva hlava alebo máte problémy so zaspávaním, zvážte, či ich nespôsobuje modré svetlo počítača, na ktorom pracujete hlboko do noci. Riešením by mohli byť okuliare na počítač. Majú špeciálne upravené sklá, ktoré blokujú niektoré vlnové dĺžky svetla. Ideálne modré aj zelené žiarenie. Obe zložky svetla totiž potláčajú tvorbu melatonínu, preto by ste si ich mali nasadiť aspoň hodinu až tri pred tým, ako pôjdete do postele. Takéto okuliare ale nemajú číre sklá, ale oranžové až červené.

Ak používate okuliare na čítanie, tie vám veľmi pri pozeraní na monitor nepomôžu, mali by ste oftalmológa požiadať o okuliare pre prácu s počítačom s ohniskovou vzdialenosťou 60 až 70 cm.

Relax pre oči

Američania majú pravidlo 20–20–20. Znamená to, že každých 20 minút by ste sa mali zahľadieť mimo počítača na nejaký predmet, ktorý je vzdialený najmenej 20 stôp (povedzme viac ako pol metra), najmenej na 20 sekúnd.

Pri práci s počítačom je dobré vedome dbať aj na pravidelné žmurkanie a občas na chvíľu zavrieť oči.

Môžete použiť aj tento trik na unavené oči: Oprite sa lakťami o stôl a zakryte si oči dlaňami. Doprajte im tmu a upokojujúce teplo dlaní, aby okolité svaly mohli zrelaxovať. Netlačte na očné buľvy a mierne prekrížte prsty na hlave. Dýchajte zhlboka, aby sa uvoľnili aj ramená a krk. V tejto polohe zostaňte tak dlho, ako vám je to príjemné – napríklad 20 nádychov a výdychov. Potom opatrne otvorte oči a pomaly ich odkrývajte. Je to lepšie, však?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #suché oči #unavené oči