Orechy sú to pravé orechové...

12.05.2008 06:00
orech
Orechy sú mimoriadne výživnou a zdravou potravinou. Autor:

Človek je podľa niektorých antropológov tzv. plodožravec. Plody, semená a orechy sú preňho ideálnou stravou. Význam orechov ešte stále nie je docenený, hoci bielkoviny orechov sa úplne vyrovnajú bielkovinám mäsa, mlieka či vajec, preto sa orechom hovorí aj vegetariánske mäso.

Všetci už vieme, že vhodnou stravou si každý z nás môže zlepšiť svoj zdravotný stav. Medzi vďačných „upravovateľov“ zdravotného stavu patria orechy. Do ich jedenia sa nemusíme nútiť, lebo sú chutné. Stačí ich denne mať na pracovnom stole alebo večer pri sledovaní televízie nahradiť čipsy a pukance niektorým z množstva ich druhov – je to doslova to pravé orechové! Váš organizmus vám za to bude  vďačný.
V našich obchodných reťazcoch je možnosť bohatého výberu orechov. Sú  bohaté na vitamíny skupiny B, E, D a betakarotén. Minerálne látky ako selén, horčík, železo a mangán spolu s vitamínom B výživne pôsobia na každú bunku nervovej sústavy. Niektoré druhy sú bohaté na nenasýtené omega 3-mastné kyseliny, ktoré blahodarne pôsobia na srdce. Veľmi účinne pôsobia nielen na náš hnací motor, ktorým je srdce, ale aj na náš komputer mozog. Niektoré druhy, vďaka už spomínaným nenasýteným kyselinám, pomáhajú znižovať cholesterol. Olej obsiahnutý napr. v mandliach alebo v arašidoch má vynikajúce účinky na peknú pleť.

Mandle na kyselinu
V dnešnej hektike veľa ľudí trpí zvýšenou žalúdočnou kyselinou. Niekoľko mandlí ju zaručene zníži a zbaví nepríjemného pálenia  záhy. Akýkoľvek druh orechov v surovom stave je okamžitým dodávateľom energie. Orechy a ich častejšia konzumácia  poslúžia nielen nášmu telu, ale aj našej duši. Vitamíny skupiny B pôsobia ako elixír na zaháňanie depresií, únavy a podráždenosti. Ak si nimi chcete skutočne zmierniť niektoré zdravotné problémy, jedzte ich v surovom stave, nesladené a neslané.

Orechmi si môžete obohatiť zeleninové alebo ovocné šaláty. Mnohí z nás ich najviac poznajú v koláčoch a zákuskoch, ale aj v praženej slanej podobe. Takú sa snažte obmedziť na minimum. Nekonzumujte ich vo väčšom množstve vzhľadom na to, že sú bohaté na tuky. Najlepšie je jesť ich medzi dvoma hlavnými jedlami. Opatrnosť odporúčame najmä ľuďom, ktorí majú nejaký druh alergie. Potravinové alergie vedia človeku veľmi znepríjemniť život. Orechy patria medzi potravu, ktorú nie každý toleruje. Najsilnejší alergén je obsiahnutý v arašidoch.

Najlepšie sú čerstvo vylúpnuté

  • tuky obsiahnuté v orieškoch sú zväčša tvorené nenasýtenými mastnými kyselinami, čo priaznivo vplýva na zdravie pokožky, pečene, slizníc, nervov
  • hovorí sa im aj potrava pre mozog pre vysoký obsah vitamínov skupiny B a minerálnych látok
  • obsah minerálnych látok a stopových prvkov je v nich asi 2,5-krát vyšší ako v ostatných plodoch
  • výrazne podporujú dobrú krvotvorbu a tým aj liečbu málokrvnosti
  • vysoký obsah síry podporuje látkovú premenu a vylučovanie toxínov pečeňou
  • denne by sme mali skonzumovať maximálne 20 ks malých alebo 10 ks veľkých orechov, najúčinnejšie sú čerstvo vylúpnuté zo škrupiny alebo šupy
  • ak sú na orechoch malé čierne, biele alebo zelené bodky, tyčinky či paličky, vyhodíme ich, pretože mykotoxíny, produkty plesní, sa pokladajú za veľmi silné karcinogény (najčastejšie sú napádané arašidy)

VLAŠSKÉ ORECHY – patria medzi najznámejšie a možno aj najviac využívané v našej kuchyni. Sú  najbohatšie na nenasýtené omega 3-mastné kyseliny, draslík, železo fosfor a vápnik, môžu pomôcť  ľuďom so zlým krvným obehom a s ochorením srdca. Sú dobrým zdrojom zinku, ktorý je dôležitý pre imunitu organizmu. Poslúžia aj ľuďom trpiacim obličkovými ochoreniami, a to pre ich nízky obsah sodíka. Sú podpornou potravou pre mozog. Viacerí bádatelia poukazujú na podobnosť ich jadra s ľudským mozgom, zdôrazňujú ich význam pre periférnu aj centrálnu nervovú sústavu. Ich častejšia konzumácia sa môže prejaviť v schopnosti lepšie sa sústrediť. Majú silné antioxidačné vlastnosti. Sú veľmi chutné v kombinácii s jabĺčkami, slivkami, ale aj v zeleninových šalátoch.

ARAŠIDY – búrske oriešky sú semená podzemnice olejnej, ktorá patrí medzi strukoviny. Olej obsiahnutý v nich dobre pôsobí na nečistú pleť. Sú bohaté na bielkoviny. Najčastejšie ich konzumujeme pražené slané, v čokoláde, ale aj v pokrme. Častejšia konzumácia arašidov (nie však slaných alebo sladkých) môže mať vplyv na zníženie cholesterolu v krvi. Vynikajúce je arašidové maslo, ktoré natierame na chlieb. Pre isté skupiny ľudí sú nebezpečné, pretože obsahujú potravinový alergén.

MANDLE – sú výdatným zdrojom horčíka. Jeho nedostatok má za následok podráždenosť, úzkosť  a nespavosť. Mandle sú bohaté na antioxidanty, plnohodnotné bielkoviny, ale aj  na selén a zinok. V mandliach je viac vápnika ako napríklad v mlieku. Do svojho jedálneho lístka by si ho mali dať najmä tí, ktorým hrozí osteoporóza. Pomáhajú tiež znižovať zlý cholesterol a zmierňovať pálenie záhy. Mimochodom, mandle, ovsené vločky, kukurica, zeler, sójové bôby, jačmeň, para orechy a vlašské orechy patria k protirakovinovej diéte. Bielkovina mandlí je najvhodnejšou bielkovinou pre pacientov so zhubnými chorobami. Denne by sa malo skonzumovať 10 až 15 mandlí spolu so zeleninou.

KEŠU – svojím zastúpením vitamínov skupiny B a nenasýtenými mastnými kyselinami ničím nezaostávajú za inými už spomínanými druhmi orechov. Majú veľmi dobrú sladkú chuť, pretože obsahujú viac cukru ako iné druhy. Sú kalorickejšie, preto to s ich jedením netreba preháňať. Sú dodávateľmi okamžitej  energie. Podieľajú sa tiež  na tvorbe spermií. Zdravšie sú neopražené. Z orechov kešu je navyše aj výborný olej.

PISTÁCIE – sú známe svojou zelenkastou farbou, priaznivo pôsobia na nervový systém. Ak ste málokrvní alebo máte problémy s očami, skúste zaradiť do jedálneho lístka práve pistácie. Sú najbohatšie na železo. Obsahujú veľa provitamínu A. Sú bohaté aj na vlákninu.

PARA ORECHY – ani jeden druh orechov nie je taký bohatý na selén ako práve para orechy. Jeho nedostatok v organizme má nepriaznivý vplyv na srdcovo-cievne a onkologické ochorenia. Selén je priateľom imunity a jedným z tých, čo posilňujú imunitný systém. Jeho konzumácia má vplyv na zdravú a peknú pokožku, ale aj na kvalitné vlasy. Para orechy sú najmastnejšie zo všetkých druhov. Jedia sa výlučne surové. Spolu s mandľami sa pokladajú za najhodnotnejšie orechy.

PEKANOVÉ ORECHY – americká odroda vlašských orechov. Nie je v nich toľko vitamínov ako v iných druhoch orechov, ale majú pozitívny vplyv v rámci prevencie rakoviny. Ich konzumáciou si nielen ochránite bunky proti onkologickým ochoreniam, ale aj znížite cholesterol.

LIESKOVÉ ORECHY – sú mimoriadne bohaté na vitamín E, ktorého je v 10 dkg  až 13,5 mg. Môžete ich jesť v surovom stave alebo opražené. V našej kuchyni ich najčastejšie využívame do rôznych zákuskov. Pri jedení ich treba dobre rozhrýzť alebo postrúhať na jemnom strúhadle, pretože sú ťažko stráviteľné. Postrúhané sú vhodné pre ľudí s cukrovkou. Spolu s medom sa používajú aj posilňujúci prostriedok pre rekonvalescentov, študentov a športovcov.

KOKOSOVÝ ORECH – je bohatý na vlákninu, ktorá pomôže najmä ľuďom so zažívacími problémami. Kokos obsahuje nasýtené tuky a tým aj veľa kalórií. Na rozdiel od dužiny kokosové mlieko neobsahujú nijaký tuk. Je však bohaté na minerálne látky. Kulinári  využívajú  kokosové mlieko na výrobu kokteilov, pudingov a krémov. Čerstvé kokosové mlieko, ktoré sa pije slamkou priamo z orecha, je ideálny rehydratačný nápoj na exotických dovolenkách v prípade cestovateľských hnačiek a je veľmi osviežujúce.

PÍNIOVÉ ORIEŠKY – semená majú chuť podobnú mandliam s jemne živicovou arómou. Z dôvodu dlhého zrenia a nízkych výnosov sú píniové orechy drahé. Treba ich  rýchlo spotrebovať, lebo rýchlo horknú! Obsahujú veľmi veľa horčíka, preto sa užívajú všade tam kde mandle. Pre nízky obsah sodíka sú vhodné pri obličkových ochoreniach. Majú aj veľa železa, ktoré je osožné pri krvotvorbe a liečbe anémií. Konzumujú sa surové, niekedy aj pražené.

Sleduj najnovšie články na našom Facebooku