Typické anglické raňajky, ktoré sa pripravujú na panvici, zvyšujú riziko rakoviny čriev. Podľa spravodajského serveru BBC News to tvrdia vedci zo strediska The World Cancer Research Fund (WCRF).
Výskumníci dospeli k záveru, že každodenná konzumácia 150 gramov tepelne upraveného mäsa, ako sú párky či slanina, zvyšuje riziko rakoviny čriev o 63 percent. Tieto jedlá sú zároveň vysoko kalorické a prispievajú k obezite, ktorá s viacerými druhmi rakoviny súvisí. Podľa vedcov hrozí v Británii rakovina čriev každej dvadsiatej žene a každému osemnástemu mužovi, ak konzumujú jedlo upravené uvedeným spôsobom.
Podľa WCRF majú zvyčajné anglické raňajky, ktoré pozostávajú z vyprážaných vajec, slaniny, párkov, húb a paradajok, približne 700 kalórií. 150 gramov tepelne spracovaného mäsa predstavujú dva párky a tri plátky slaniny. Dôkazy, že tepelne spracované mäso je príčinou rakoviny, sú podľa vedcov natoľko preukázateľné, že by ľudia mali jeho konzumáciu obmedziť.
„Niektorí si myslia, že pečená slanina a párky sú tým najlepším štartom do nového dňa,“ hovorí profesor Martin Wiseman z WCRF. „Ale v prípade, že takéto jedlo konzumujú pravidelne, vo zvýšenej miere riskujú rakovinu čriev,“ varuje profesor.