Prázdniny a cestovanie neraz pokazí pálenie záhy

V cudzej krajine či novom prostredí chce väčšina ľudí ochutnať takmer všetko, čo zvyčajne nekonzumuje. Mnohých vďaka tomu začne trápiť pálenie záhy.

11.07.2009 03:44
antacida - tablety
Pri pálení záhy môžu pomôcť antacidá, ktoré neutralizujú kyslý obsah žalúdka.
debata

Prázdninové cesty môžu ľahko pokaziť zažívacie problémy. V cudzej krajine či novom prostredí chce totiž väčšina ľudí ochutnať všetko, čo zvyčajne nekonzumuje alebo nepozná. Mnoho turistov vďaka tomu postihne pálenie záhy. Podľa Radana Keila z internej kliniky Fakultnej nemocnice Motol v Prahe záha z času na čas páli 40 percent ľudí. Približne každý desiaty človek má tento problém aspoň raz do roka.

„Pálenie záhy je piatou najčastejšou príčinou zažívacích problémov, s ktorými pacienti navštívia lekára. Tieto zdanlivo banálne problémy zhoršujú kvalitu života aspoň tak ako bolesti kĺbov, vysoký tlak či problémy so srdcom,“ povedal ČTK Radan Keil. 

Pálenie záhy spôsobuje návrat obsahu žalúdka do pažeráka. Keďže je prevažne kyslý, dráždi sliznicu pažeráka a vyvoláva pocit pálenia. Telo sa síce dokáže brániť, okrem iného tvorbou slín, ale jeho obranné mechanizmy nie sú vždy dostačujúce.

Hlavnou príčinou pálenia záhy je podľa Radana Keila nezdravá životospráva. Väčšinou postihne človeka, ktorý sa prejedá, uprednostňuje tučné a korenené jedlá a pije veľa alkoholu a kávy. Problém zhoršujú aj citrusy. Rizikom je nadváha.

Pri pálení záhy zvyčajne stačí, aby si ľudia upravili jedálny lístok. Mali by sa stravovať diétne, nekoreniť, vylúčiť tuky a nápoje s kofeínom, až kým sa trávenie nedostane do normálu. Tiež by nemali jesť tesne pred spaním. A ľudia s nadváhou by mali začať s redukčnou diétou.

Kto trpí pálením záhy opakovane, mal by sa podľa Radana Keila vyvarovať všetkých činností, ktoré zvyšujú tlak v brušnej dutine a prispievajú k návratu obsahu žalúdka do pažeráka. Problémom môže byť aj tesné oblečenie a dvíhanie ťažkých predmetov. Ak tieto opatrenia nepomôžu, prichádza na rad krátkodobé užívanie antacid, t. j. látok, ktoré neutralizujú kyslý obsah žalúdka. Dostať ich v lekárňach bez receptu. V prípade, že problém pretrváva, treba navštíviť lekára, ktorý môže predpísať špeciálne lieky. Poslednou možnosťou je antireflexná operácia, ktorá zabráni návratu kyslého obsahu žalúdka do pažeráka.

debata chyba