Ako sa prejavuje infarkt a aká je prvá pomoc

Ak je bolesť za hrudnou kosťou, má pálivý, zvieravý, tlakový charakter, môže vystreľovať do ramena, krku, čeľuste či žalúdka, dostali ste zrejme infarkt.

02.10.2009 13:00
žena, cvik, cvičenie, šport Foto:
Cvičenie je jednou z ciest k zdravšiemu životu.
debata

Bolesť pritom sprevádza potenie, nevoľnosť, závraty, popolavá farba pokožky, objaví sa aj dychová nedostatočnosť, prípadne sa môže prejavovať aj ako žalúdočná nevoľnosť či pocit skráteného dychu. Ženy sa menej často sťažujú na bolesť či tlak v hrudi.

Čo robiť? Postihnutého posaďte do pohodlnej polohy na zem, aby si oprel hlavu i plecia (napr. o stenu). Nenechajte ho osamote, nedovoľte mu jesť, piť ani fajčiť a upokojujte ho. Okamžite privolajte sanitku. Ak ide o doteraz zdravého pacienta, mal by si nechať rozpustiť v ústach liek s obsahom kyseliny acetylsalicylovej (Anopyrín, Acylpyrín, Aspirín) v dávke 300 mg. Pacient s ischemickou chorobou srdca, resp. taký, čo už infarkt prekonal, by mal okamžite užiť spomínanú kyselinu acetylsalicylovú, ďalej nitroglycerín a ak má búšenie srdca, betablokátor, ktorý mu už predtým predpísal lekár. Do príchodu sanitky meriame pulz, ak máme tlakomer, aj tlak.

Angina pectoris je zvieravá bolesť v strede hrudníka, ktorá sa šíri až do krku, pripomína pálenie záhy a vystreľuje až do ramien, pacienta zalieva studený pot, srdce mu búši, pociťuje strach a úzkosť, veľmi typické je podvedomé gesto zaťatej päste alebo celej dlane pritlačenej na stred hrudníka

Čo robiť: K úľave od bolesti obyčajne vedie prerušenie námahy, postihnutého je najlepšie posadiť niekam, kde si môže oprieť chrbát i hlavu. Ležiaca poloha srdce viac zaťažuje. Zabrániť treba aj pôsobeniu chladu, predovšetkým studeného vetra, pretože práve táto kombinácia má provokujúci účinok. Skutočnú úľavu však prináša až podanie nitroglycerínu pod jazyk, ten účinkuje už po 2 – 3 minútach.

Príznaky zle trénovaného srdca

1. Zadýchame sa už pri výstupe na 2. poschodie (v horšom prípade aj skôr), musíme oddychovať, nápadne sa spotíme, prípadne sa objavia príznaky anginy pectoris, ktorá sa prejavuje ako zvieravá bolesť v strede hrudníka šíriaca sa do krku a ramien, nápadná bledosť, studený pot, vystupňované búšenie srdca, strach, úzkosť.

2. V pokoji náš pulz dosahuje hodnotu nad 80 úderov za minútu.

3. Už po malej námahe (výstup len na 2. poschodie) počet úderov srdca presiahne 90 úderov srdca za minútu.

4. Ešte 10 minút po námahe sa nám pulz nespomalil a presahuje 80 úderov za minútu.

Zdravé stravovanie

  • Jedzte menšie porcie, ale častejšie, 5– až 6-krát denne, bez navýšenia celkovej kalorickej hodnoty celodennej stravy.
  • Nájdite si dostatočný čas na jedenie a žujte jedlo dôkladne a pomaly.
  • Zaraďte do svojho jedálnička vlákninu – až 5 porcií ovocia a zeleniny denne a zvýšte dennú spotrebu celozrnnej múky a strukovín.
  • Zvýšte konzumáciu rýb aspoň na 2-krát týždenne.
  • Znížte príjem tukov, masti, vyprážaných jedál, údenín a jedál bohatých na cukor.
  • Uprednostňujte mäso bez viditeľného tuku, chudé hovädzie, kuracie, morčacie, zajačie…
  • Jedzte nízkotučné a probiotické mliečne výrobky.
  • Zvýšte príjem vody na 2 litre čistej pitnej vody denne a zároveň znížte príjem kofeínu, alkoholických nápojov a nápojov bohatých na cukor.
  • Obmedzte príjem soli.
debata chyba