Nepleťte si cottage syr s tvarohom. Sú to len vzdialení príbuzní

Hoci cottage cheese znamená po anglicky tvaroh, s tým slovenským má málo spoločného. Iba to, že sa oba vyrábajú z mliečnej bielkoviny.

13.02.2010 09:15
cottage cheese - syr - tvaroh - bielkoviny -... Foto:
Cottage syr patrí medzi sladké syry, kým tvaroh medzi kyslé.
debata

Výrobný proces je však odlišný, okrem toho inak vyzerajú aj inak chutia. Oba sú ale veľmi zdravé, pomáhajú budovať svalovú hmotu. Preto sa veľmi často objavujú v jedálničku kulturistov, fitnesiek i pri redukčných diétach.

„Cottage syr patrí medzi sladké syry, kým tvaroh medzi kyslé,“ vysvetľuje rozdiel medzi nimi riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline Miroslav Kološta.

Pri výrobe sladkých syrov, teda aj cottage syra, sa mliečna bielkovina – kazeín, zráža účinkom enzýmov syridla. „Vzniknutá zrazenina – syrovina, sa potom spracováva v ďalšom technologickom postupe výroby. Pri výrobe kyslých syrov, teda aj tvarohu, sa mliečna bielkovina zráža prevažne účinkom kyseliny mliečnej s prídavkom malého množstva syridla,“ dodal pre Pravda.sk Kološta.

Sladké a kyslé syry sú takzvané ´prírodné syry´. Okrem nich existuje ešte tretia skupina – tavené syry. Tie sa vyrábajú z prírodných syrov, rôznych prísad a technologicky pomocných látok, ako sú napríklad taviace soli. Zmes sa taví pri vyšších teplotách – najmenej 70 °C v trvaní minimálne 30 sekúnd.

Tvaroh aj cottage syr sú čerstvé syry, to znamená, že sú určené na konzumáciu krátko po výrobe. Oba majú nízku energetickú, ale vysokú výživovú hodnotu. Sú výborným zdrojom bielkovín. „Cottage syr obsahuje všetky minerálne látky potrebné pre človeka. Osobitne je dôležitý obsah vápnika a fosforu v priaznivom pomere. Najnovšie štúdie pripisujú práve vápniku z mliečnych výrobkov podpornú úlohu v prevencii onkologických ochorení tráviaceho traktu. Nenahraditeľné sú aj v prevencii osteoporózy a voľné ióny vápnika zasa znižujú obsah cholesterolu v krvi,“ tvrdí Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva. Zo cottage syra sa dá pripraviť rýchla a ľahká večera – stačí ho zmiešať so zeleninou alebo s cestovinami, prípadne ním naplniť šunkové rolky.

Bielkoviny v cottage syre aj v tvarohu sú ľahko stráviteľné. V tvarohu je však vyššie množstvo sodíka, preto to s jeho konzumáciou netreba preháňať. Zaradiť do jedálneho lístka by tieto potraviny mali okrem športovcov aj ženy po 40-tke, kedy sa zvyšuje riziko vzniku osteoporózy.

debata chyba