Zbaviť sa závislosti na soli je riadna fuška

Je to závislosť, ktorú si človek vôbec neuvedomuje. Len odrazu zistí, že kým si do taniera nevysype polovicu soľničky, jedlo mu nechutí.

03.06.2010 06:57
soľ, soľnička Foto:
Znížiť množstvo soli zo dňa na deň sa nedá.
debata

Ľudí, ktorí konzumujú niekoľkonásobne vyššie množstvo soli, ako by mali, je veľmi veľa. Štatistiky síce neexistujú, nadmerné presáľanie sa však odzrkadľuje na počte chorôb srdca, obličiek, či kože. Denná dávka by nemala prekročiť zhruba šesť gramov soli. To je asi jedna čajová lyžička.

V priemere človek za deň skonzumuje 10 až 15 gramov. Teda dvojnásobok. Až tri štvrtiny z tohto množstva sa však do tela dostane zo spracovaných potravín, nie zo soľničky na stole. Preto americká Organizácia pre potraviny a liečivá (FDA) uvažuje o obmedzení množstva sodíka v balených potravinách. Na Slovensku sa o to isté už dlho snaží Slovenská liga proti hypertenzii. Zatiaľ však kompetentné inštitúcie žiadne limity pre soľ vo výrobkoch nezaviedli.

Prečo ľudia presáľajú
Niektoré štúdie naznačujú, že napríklad deti, ktorých matky trpia rannou nevoľnosťou, mávajú nadpriemernú chuť na slané. Pretože matkino vracanie vyčerpalo sodík a plodu sa ho dostalo menej, než potreboval. Iné štúdie zas tvrdia, že zvýšená potreba soliť môže súvisieť so stresom, úzkosťou alebo osobnostnými rysmi človeka. Väčšina lekárov to však považuje za výhovorku a tvrdí: „Je to len zlozvyk!“

Soľ dokáže potravinám vylepšiť chuť, pri prírodných potravinách môže pomôcť neutralizovať ich horkosť. Týka sa to napríklad zeleniny. Posolená uhorka väčšine ľudí chutí viac, ako bez soli. Výrobcovia potravín túto vlastnosť soli využívali v posledných rokoch stále viac, dnes je jej spotreba dvadsať ráz vyššia ako pred sto rokmi. Znížiť množstvo soli zo dňa na deň sa nedá. Chuťové poháriky sú už tak navyknuté na vysokú hladinu sodíka, že jej radikálne zníženie „závislému“ znechutí každé jedlo. Zbaviť sa tohto zlozvyku je možné len postupne. Kým sa telo prispôsobí nižším dávkam soli, potrebuje zhruba dva až tri mesiace.

Keďže väčšinu soli človek konzumuje už z hotových potravín, je dôležité presvedčiť výrobcov, aby so soľou viac šetrili. A uberali jej z potravín pomaly a postupne. Niektoré firmy už naznačili ochotu pristúpiť k zníženiu množstva sodíka vo svojich produktoch. Sú medzi nimi aj známe značky ako Heinz a Kraft. Soľ začal obmedzovať aj slovenský výrobca polievok Nestlé.

Čo môže človek urobiť sám
Kým budú na trhu len výrobky s normálnym množstvom soli, môžu ľudia začať s jej obmedzovaním aj sami. Tým, že prestanú jesť kupované polotovary, ale budú radšej variť z čerstvého mäsa a zeleniny. Dôležité je nesoliť jedlo na tanieri bez jeho ochutnania. Najlepšie je nedávať soľničku vôbec na stôl. Dochucovať treba radšej viac bylinkami a aromatickými potravinami. Nepotrvá dlho a zníži sa vám krvný tlak, prestanú puchnúť nohy a zlepší sa kondícia. Keď si soľ namiesto do taniera nasypete do vane, navyše ulahodí vašej pokožke.

debata chyba