Ak jete veľa mäsa, hrozí, že priberiete

Nižšia konzumácia mäsa môže ľuďom pomôcť ostať štíhlymi, uvádza európska štúdia. Výskumníci z Imperial College London zistili, že ľudia obľubujúci mäso, pribrali za päť rokov viac ako tí, ktorí prijali rovnaké množstvo kalórií, no konzumovali menej mäsa.

25.07.2010 07:00
mäso, rošt, gril, jedlo, strava, opekanie, varenie Foto:
Štúdia ukázala, že čím viac mäsa osoba skonzumovala, tým viac pribrala.
debata

Keď sa vedci zamerali na rozličné typy mäsa, zistili, že na nárast hmotnosti najviac vplývala konzumácia hydiny, po ktorej nasledovalo spracované a červené mäso. „Naše výsledky naznačujú, že pokles konzumácie mäsa môže prispieť ku kontrole hmotnosti,“ uviedli vedci v American Journal of Clinical Nutrition.

Do výskumu sa zapojilo viac než 100-tisíc mužov a 270-tisíc žien z desiatich európskych krajín. Dáni, Nemci, Španieli a Švédi patrili k najväčším konzumentom mäsa. Muži prijali z mäsa približne 300 kalórií a ženy 200 kalórií denne. Spomedzi skúmaných krajín zjedli najmenej mäsa Gréci – priemerná denná dávka u mužov predstavovala 200 a u žien 140 kalórií.

Počas päťročného obdobia tak muži ako aj ženy každý rok pribrali v priemere 450 gramov, hoci u žien bol nárast o niečo nižší. Vedci však zistili, že čím viac mäsa osoba skonzumovala, tým viac pribrala. Na každých ďalších 250 gramov mäsa, ktoré človek denne zjedol, bol prírastok ich hmotnosti za päťročné obdobie asi o dva kilogramy väčší. Zo zistení teda vyplýva, že osoba, ktorá denne zníži konzumáciu mäsa o 250 gramov, by mohla zredukovať „päťročný“ prírastok hmotnosti o 1,8 kilogramu.

debata chyba