Med pôsobí protizápalovo aj antibioticky

Včely, podobne ako pes či mačka, liečia ľudskú dušu. Práca s nimi upokojuje. "Neviem si predstaviť včelára, ktorý by včely vnímal len ako predmet, ktorý mu prináša zisk," začína svoje rozprávanie včelár Tomáš Blaškovič.

27.08.2011 07:00
včely, včela Foto:
Včely - ilustračné foto.
debata

Dodáva, že rovnako nepozná včelára, ktorý začal včeláriť pre peniaze. „Včely majú úžasnú vitalitu, ktorá sa pri práci s nimi prenáša aj na vás. Tú energiu pocítite pri otvorení úľa.“

Med je liek

– zvyšuje výkonnosť (je tvorený z hlavnej časti jednoduchými cukrami, ktoré sú ľahšie stráviteľné a okamžite dodávajú telu energiu)
- zlepšuje a prehlbuje spánok
- podporuje imunitný systém a trávenie
- je vynikajúci na povrchové rany, najmä na odreniny
- pôsobí protizápalovo a antibioticky. Dezinfikuje a vyživuje ranu, vďaka nemu sa na ňu obväz neprilepí. Preväzovanie je preto bezbolestné
- je vhodným doplnkom stravy nielen športovcov, ale aj duševne pracujúcich ľudí

Všetkého veľa škodí

Aj medu. Včelár Blaškovič uvádza, že kilo medu za deň sotva niekto zvládne zjesť. Čo sa týka jeho, „užíva“ ho každý deň. „Sladím ním, občas ho jem s maslom a pečivom.“ Svojho medového favorita však nemá. Na sladenie kávy odporúča agátový med, pre jeho neutrálnu chuť. Naopak, osladiť lipový čaj iným ako lipovým medom, by bolo podľa jeho slov hriechom.

Pastovaný med

Najlacnejší spomedzi medov je spravidla kvetový, najdrahší asi lipový. Prečo? „Cena sa odvíja od dopytu a ponuky. Závisí od množstva jednotlivých druhov a náročnosti ich produkcie.“ Tomáš Blaškovič má vo svojej ponuke aj pastovaný med, vhodný na natieranie chleba či pečiva. Jeho chuť je jemnejšia a lahodnejšia ako voľne skryštalizovaných medov. Pastovanie je proces riadenej kryštalizácie medu. Tieto medy sa pripravujú z tých, čo rýchlo kryštalizujú, najmä z repkového, vysvetlil Blaškovič. Po vytočení, kým je ešte med tekutý a len začína kryštalizovať, sa niekoľkokrát denne mieša. Tým sa vznikajúce kryštáliky narúšajú, ďalej už nerastú. Naďalej však v mede vznikajú nové kryštáliky. Výsledkom je med, ktorý vykryštalizuje vo forme drobných kryštálikov, farbou aj konzistenciou podobný masti. Vďaka svojim vlastnostiam obľuba pastovaných medov neustále rastie.

Včelár Tomáš Blaškovič. Foto: archív Tomáša Blaškoviča
Včelár Tomáš Blaškovič. Včelár Tomáš Blaškovič.

Priemerný rok

„Neviem, ako je to inde, no u nás je tento rok priemerný,“ hovorí Tomáš Blaškovič. Dopĺňa, že ostatné dva roky boli však výrazne podpriemerné. Minulý rok to bolo údajne spôsobené chladným a daždivým počasím v máji a v júni, teda v čase, kedy by mali včely priniesť najviac nektáru. Cena medu sa odvíja od nákladov, množstva medu vyprodukovaného v danom roku, inflácie a samozrejme od konkurencie.

Pichance – ako im predísť

Pri svojej práci včelár utŕži niekoľko desiatok žihadiel denne. Po toľkých rokoch bolia stále rovnako, len už neopúchajú a nesvrbia ako kedysi. „Keď ma cez deň poštípe včela a komár, večer cítim štípanec len po komárovi,“ hovorí Blaškovič. Vysvetľuje, že včely nemajú dôvod napadnúť človeka, útokom si len bránia úľ. Na rozdiel od osieho má žihadlo včely drobné háčiky. Preto podľa Blaškovičových slov včela nevie žihadlo z kože vybrať a vytrhne ho spolu s jedovým vačkom a pletencom svalov z tela. „Svaly naďalej pracujú a pumpujú jed cez žihadlo do rany. Preto je dôležité čo najskôr ho vybrať, najlepšie vyškrabnúť nechtom.“

Koho včela obletuje, ten by mal zachovať pokoj. Neoháňať sa, radšej sa vzdialiť. Avšak v prípade, že včela útočí, najlepšie je asi zabiť ju. Tomáš Blaškovič: „Určite sa nesnažte zachraňovať včelu z vlasov; odvďačí sa vám žihadlom.“ Ďalej spresnil, že je vhodné pri včelách zakryť si vlasy, nakoľko ich dráždi statická elektrina, ktorá vzniká vzájomným trením vlasov.

Tomáš Blaškovič je včelár.
Záľubu, ktorej sa tento rok začal venovať profesionálne, zdedil po otcovi. Včelárenie bolo preňho vždy relaxom a „postupne s rastúcim počtom včelstiev sa stávalo aj zamestnaním.“ Jeho „Včelárstvo Blaškovič“ obhospodaruje 150 včelstiev v CHKO Záhorie pri rieke Morava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #med #úľ #žihadlo #včelár #vitalita #ľudská duša #upokojenie