Olej z tekvicových jadier - vylieči močový mechúr a zníži cholestrol

08.09.2011 12:41

Tekvicu objavili a pestovali dávno pradávno Mexičania. Až v strednej Európe, kam sa dostala koncom stredoveku, však prišli na to, že olej z jej jadierok má liečivé účinky.

tekvicový olej
tekvicový olej Autor: SHUTTERSTOCK

V tej dobe niektorí lekári a vedci protestovali proti tomu, aby sa týmto vzácnym olejom plytvalo
v kuchyni. Jeho kvapky treba šetriť pre chorých na mastičky a balzamy!

Stopercentný olej lisovaný z tekvicových jadierok vďačí za svoje účinky fytosterínom, ktoré obsahuje. V prvom rade sa odjakživa spája s liečbou a prevenciou močového mechúra, pomáha však aj pri zvýšených hodnotách „zlého“ cholesterolu v krvi (zároveň podporuje tvorbu tzv. „dobrého“), artérioskleróze a brzdí rakovinu čriev.

Ďalšou nezanedbateľnou zložkou, ktorú olej z tekvicových jadierok obsahuje, je kyselina linolová. Tlmí bolesti a tiež znižuje cholesterol. Obsahuje aj citrulín, ktorý pôsobí odvodňujúco, drahocenný vitamín E, ktorý chráni cievy a okrem toho aj rad iných stopových prvkov: draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, zinok či selén.

Horčík, ktorý sa tiež nachádza v jadierkach, zabezpečí pokoj. Poobzerať by sa po ňom mali tí, čo trpia depresiami a úzkostnými stavmi. Rovnako má dar znížiť stres. Spí sa po ňom zdravo. Hlava, ktorá bolela, prestane a uvoľnia sa aj kŕče.

Zaujímavosť
V ničom, čo má rastlinný pôvod, nie je toľko selénu, ako práve v tekvicových jadierkach. Selén posilňuje srdce, ale aj pamäť. So selénom sa informácie ľahšie dostávajú do mozgu, zvyšuje totiž koncentráciu. Po užívaní tekvicového oleja by mali zmiznúť aj tzv. starecké škvrny, ktoré sú vlastne signálom, že selénu v tele je nedostatok. Nielen škvrny, málo selénu v tele môže zapríčiniť problémy s obličkami, pečeňou, srdcom a mozgom.

Keďže olej pomáha takmer na všetko, je vzácny a tým pádom aj drahý. Ten pravý, hustý, možno skontrolovať podľa toho, že kvapka na tanieri ostane „tuhá“ – neroztečie sa a jeho farba je tmavozelená až gaštanová. Hoci v minulosti lekári a vedci zaplakali nad „stratenými“ kvapkami v studených šalátoch, vy si ich tam pokojne pridajte.

Liečia rovnako, ako priložené na telo či obsiahnuté v mastičke alebo kapsuli. Odporúča sa mať tento olej v kuchyni, nachystaný na každú príležitosť, hneď vedľa olivového oleja. Viac ako do teplej, hodí sa do studenej kuchyne. Jeho chuť možno zvýrazniť octom.

Olejom ešte možno liečiť:
- srdcové ťažkosti
- problémy s krvným obehom a dýchaním
- rakovinu

Sleduj najnovšie články na našom Facebooku