- základom stravovania by mali byť obilniny, ovocie a zelenina
- mäso si treba vyberať chudé, z ostatných druhov odstraňujte mastné časti, z mliečnych výrobkov sa zamerajte na nízkotučné
- obilné vločky, sója a sójové produkty pozitívne vplývajú na krvný tlak, odporúča sa ich pravidelná konzumácia
- hypertonici by si mali pravidelne dopriať šťavu z červenej repy alebo čerstvého ananásu
- minerálne látky a enzýmy v mede takisto pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak
- dôležitým zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov je zelenina; obsahuje takisto draslík, ktorý prispieva k udržaniu krvného tlaku na normálnych hodnotách
- zo zeleniny lekári odporúčajú jesť najmä surový zeler, baklažán, uhorky, cviklu, petržlenovú vňať, pór, cibuľu a cesnak
- z ovocia by mali ľudia s vysokým krvným tlakom zaradiť do jedálneho lístka grapefruit (obsahuje veľa draslíka), egreše, jablká, banány, avokádo a mango
- jesť treba minimálne päť kúskov ovocia a zeleniny denne
- z byliniek významne ovplyvňuje krvný tlak smerom dolu arónia čierna, odporúča sa užívať výťažky z tejto rastliny
- z minerálnych látok hypertonici potrebujú denne prijať dostatočné množstvo vápnika, draslíka, horčíka, rutínu, ale aj vitamíny E a B3
Kde čo nájdete
vápnik: mak, morské riasy, špenát, sardinky, kapusta
draslík: strukoviny ako šošovica, fazuľa, sója, ďalej obilné klíčky, sušené slivky a marhule, kokos, mandle, hrozienka, vajcia, paprika
horčík: pšeničné klíčky, otruby, sušené pivovarské kvasnice, fazuľa, hrach, arašidy, mandle, para orechy, šošovica, pistácie, mak, kakao
rutín: pohánka v akejkoľvek podobe
vitamín E: pšeničné klíčky, celozrnná múka a cestoviny, brokolica, špenát, fazuľa, kapusta, vajcia
vitamín B3: pečeň, tuniak, mäso – hlavne morčacie, slnečnicové semiačka, arašidy, fazuľa