Všetko o raňajkách

Raňajkami by sa naše každodenné jedenie malo začať, tak, ako sa večerou končí. Telo na tieto dva rituály treba naučiť. Tak, aby pre nás viac neexistoval deň bez nich.

30.09.2011 06:00
mlieko - kornfleksy - raňajky
Po správnych raňajkách by sme nemali cítiť hlad aspoň štyri hodiny.
debata

Kedy raňajkovať?

Správne je pred raňajkami, teda nalačno vypiť pol litra vlažnej vody alebo bylinkového čaju.
V prípade, že máme budíček na šiestu, približne do hodiny by sme sa mali naraňajkovať. Ak tak nespravíme do troch hodín po prebudení, raňajky ostávajú automaticky vynechané, aj keby sme si dopriali „teoretické“ raňajky, čiže presne to, na čo sme si ráno privykli. Pripomeňme, že pravidelnou ignoráciou ranného jedla si možno prihnať ťažkosti so žlčníkom, obezitu alebo dokonca cukrovku.

Čo jesť?

Raňajky by mali byť vyskladané z ľahko stráviteľných bielkovín, bezpečného tuku, komplexných sacharidov a vlákniny, jednoduchých sacharidov a antioxidanov. V skratke, na raňajky sa hodia celozrnné cereálie či pečivo, banán, nízkotučný jogurt, ovsené vločky, tofu, acidofilné mlieko, tvaroh, orechy, ovocie a zelenina, sušené ovocie, prípadne kúsok horkej čokolády. Jedny z právnych raňajok sú napríklad 60 gramov ovsených vločiek – nechajte ich zmäknúť vo vode alebo v mlieku, pridajte kávovú lyžičku agátového alebo lipového medu a na kolieska pokrájaný stredne veľký banán.

Čo nejesť?

Cereálie (akékoľvek iné okrem celozrnných), kukuričné lupienky, biele pečivo a všetko, čo sa podobá na obed (rezeň so zemiakmi, polievky, studené zeleninové šaláty a podobne).

Po správnych raňajkách by sme nemali cítiť hlad aspoň štyri hodiny. Ak sme hladní po polhodine, prípadne po hodine, je to signál, že niekde robíme chybu. Buď jeme málo, alebo nám čosi chýba. Za hladom do polhodiny sa môže napríklad skrývať málo jednoduchých sacharidov – cukru. V prípade, že sú vaše raňajky sladké, doplňte ich o pár hrozienok alebo o lyžičku medu. Ak vyhladnete po hodine, dôvod môže byť iný. Možno málo vlákniny, bielkovín alebo bezpečných tukov. Vlákninu obsahujú ovsené vločky a celozrnné pečivo, bielkoviny jogurt, tofu či cottage syr. Ak chýbajú tuky, zjedzte za hrsť orechov, alebo ich vo svojich raňajkách občas vymeňte za banán. Berte hľadanie príčiny hladu ako experiment. Skúšajte, čo vám chýba, sledujte reakcie tela, svoj hlad a hlavne, raňajky obmieňajte – sladké so slanými.

Výrok „ráno mi nechutí“, neospravedlňuje. Nechutiť môže jedine tomu človeku, ktorý si od raňajok odvykol. Snažte sa spraviť všetko preto, aby ste svoje telo na raňajky znova naučili. Telo si na ne musí opäť navyknúť a také ťažké to zas nebude. Začnite postupne. Jedzte najprv ovocie (hoci iba ovocie nie sú správne raňajky) a potom „po kvapkách“ pridávajte. Začať možno aj bielym nízkotučným jogurtom. Časom sa naučíte na poriadne raňajky, ktoré spôsobia čulosť a výkonnosť doobeda a žiaden vlčí hlad počas dňa.

debata chyba